Στην Ελλάδα βρέθηκε από εχθές Πέμπτη, 16 Απριλίου, ο γενικός διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού επιτήρησης συνόρων Frontex κ. Φαμπρίς Λεγκερί, ο οποίος είχε επαφές με εκπροσώπους ελληνικών Αρχών.

Ο κ. Λεγκερί αρχικά επισκέφτηκε αρκετές περιοχές στον Έβρο όπου ενημερώθηκε για το θέμα της παράνομης εισόδου μεταναστών ενώ αργά το απόγευμα επρόκειτο πήγε στη Μυτιλήνη που το τελευταίο χρονικό διάστημα δέχεται καθημερινά δεκάδες μετανάστες που προέρχονται από τα παράλια της Τουρκίας.
Τη Παρασκευή το πρωί ο διευθυντής του Frontex είχε συναντήσεις με την πολιτική και φυσική ηγεσία Ελληνικής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, δηλαδή με τους αναπληρωτές υπουργούς Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννη Πανούση και Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα και τους Αρχηγούς της ΕΛ.ΑΣ. κ. Δημήτριο Τσακνάκη και του Λιμενικού Σώματος κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας (από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν εκδόθηκε ανακοίνωση) ο κ.Δρίτσας είχε με τον διευθυντή του Frontex συνάντηση εθιμοτυπικού χαρακτήρα.
Στη συνάντηση, οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και κυρίως τα νησιά, από την αύξηση των προσφυγικών ροών, σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενίσχυσης σε μέσα και πόρους, ώστε στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, η χώρα να μπορεί να ανταποκριθεί, τόσο στην επιτήρηση των συνόρων, όσο και στην τήρηση των εθνικών νόμων και Ευρωπαϊκών συνθηκών, που προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα