«Είναι εντυπωσιακό το πώς άνθρωποι από όλον τον κόσμο και όλες τις κοινωνικές ομάδες μπορούν να έρθουν σε επαφή, να συμφωνήσουν σε μια κοινή ιδέα και να δημιουργήσουν τελικά κάτι τόσο αξιοθαύμαστο, για το οποίο όλοι είμαστε περήφανοι».
Με τα λόγια αυτά η Σύλβια Ραφτοπούλου, μαθήτρια του προγράμματος Διεθνούς Απολυτηρίου (IB Diploma) του Κολεγίου Ανατόλια, συνοψίζει την αίσθηση που της άφησε η εβδομάδα που εκείνη και οι συμμαθητές της πέρασαν στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Δημήτριος». Εκεί, σε συνεργασία με 26 μαθητές από το Upper Canada College του Τορόντο, εργάστηκαν εντατικά και με πολύ ενθουσιασμό για τον εξωραϊσμό και την ανακαίνιση εξωτερικών χώρων του Κέντρου.
Οπως περιγράφει η μαθήτρια στο «Βήμα», οι περίπου 85 νέοι από τις δύο χώρες σχεδίασαν, ζωγράφισαν και χρωμάτισαν λουλούδια και άλλα σχέδια εμπνευσμένα από τη φύση σε έναν μεγάλο εξωτερικό τοίχο της αυλής του Ιδρύματος. Ακόμη ανανέωσαν και συντήρησαν κάποιες κατασκευές, όπως κούνιες και παγκάκια, ενώ δεν παρέλειψαν να δώσουν ζωή στον εξωτερικό χώρο φυτεύοντας πάνω από 100 δέντρα και φυτά. Στο εσωτερικό, ανανέωσαν δύο δωμάτια στα οποία απασχολούνται τα παιδιά και οι ενήλικοι του Ιδρύματος, σχεδιάζοντας φιγούρες στους τοίχους και άλλα σχέδια, αλλά και βάφοντάς τα με τα κατάλληλα χρώματα.
«Εμπνευση για τα σχέδιά μας στάθηκαν τα παιδιά που μένουν στον «Αγιο Δημήτριο», οι ανάγκες τους, αλλά και στοιχεία από την καθημερινότητά τους» λέει η μαθήτρια Ελεάνα Σία. «Αρχικά, προκειμένου να αποφασίσουμε τα σχέδια για τους εξωτερικούς τοίχους, δημιουργήσαμε μια ομαδική σελίδα στο Facebook, στην οποία αναφέρθηκαν ιδέες από τους μαθητές του σχολείου μας. Στη συνέχεια διοργανώσαμε συγκεντρώσεις με μαθητές και καθηγητές και καταλήξαμε στο τελικό σχέδιο» περιγράφει. Το κόστος των εργασιών καλύφθηκε από τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν σε προηγούμενη εθελοντική εργασία όλων των μαθητών.

Από το Τορόντο στη Θεσσαλονίκη για καλό σκοπό

Οι έλληνες και καναδοί μαθητές που σχεδίασαν, ζωγράφισαν και χρωμάτισαν λουλούδια και άλλα σχέδια εμπνευσμένα από τη φύση σε έναν μεγάλο εξωτερικό τοίχο της αυλής του Ιδρύματος

Συνεργασία, μεθοδικότητα, δημιουργικότητα, εθελοντισμός: τα συστατικά της επιτυχίας αυτού του πρότζεκτ, που διοργανώθηκε και συντονίστηκε από τους ίδιους τους μαθητές, με τη συμβολή του Διαδικτύου.


«Παράλληλα με τις ενδοσχολικές μας συναντήσεις, με θέμα τις εργασίες στον «Αγιο Δημήτριο» και την υποδοχή των παιδιών από τον Καναδά, υπήρχε επικοινωνία μεταξύ των μαθητών των δύο σχολείων μέσω της ομαδικής σελίδας στο Facebook. Με τη βοήθεια της σελίδας μπορέσαμε να εκθέσουμε τις απόψεις μας για την εθελοντική δράση και να αναπτύξουμε ένα βασικό πλάνο για την πορεία του πρότζεκτ»
αναφέρει ο Αντώνιος Πουλιτσίδης, μαθητής του IB Diploma.
Εχοντας χτίσει ήδη γέφυρες επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, όταν πια οι μαθητές από τις δύο μακρινές γωνιές του κόσμου βρέθηκαν κοντά, τα πράγματα ήταν ήδη πιο εύκολα. «Σε ένα περιβάλλον που ενθάρρυνε την ομαδική δουλειά, καταφέραμε να αναπτύξουμε φιλίες που μας έδειξαν πως η διαφορετικότητα δεν ήταν το εμπόδιο αλλά το κυρίαρχο θεμέλιο του πρότζεκτ. Μάθαμε για ποικίλα χαρακτηριστικά της καθημερινής ζωής στον Καναδά που δεν γνωρίζαμε και ακούσαμε εμπειρίες πρωτόγνωρες για εμάς που έκαναν την εθελοντική δραστηριότητα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα» λέει ο Αντώνης στο «Βήμα».
Για μια εποικοδομητική εμπειρία κάνει λόγο η μαθήτρια Θάλεια Πασσιά. «Πέρα από την κοινωνική προσφορά οι μαθητές κατάφεραν να συνεργαστούν άριστα με τους καναδούς συνομηλίκους τους. Οι διαφορές στην κουλτούρα των δύο χωρών όχι μόνο δεν στάθηκαν εμπόδιο στην επικοινωνία και στη συνεργασία μας, αλλά βοήθησαν σε ένα καλύτερο αποτέλεσμα» σημειώνει.
Ο στόχος να κάνουν την καθημερινότητα στον «Αγιο Δημήτριο» πιο ευχάριστη επετεύχθη. «Με την ομαδική μας παρέμβαση πιστεύω πως ο χώρος βελτιώθηκε σημαντικά και θα γεμίζει τους κατοίκους του Κέντρου με αισιοδοξία και θετική διάθεση» λέει η συμμαθήτριά της Πασχαλίνα Χρυσοστομίδου.

Εβδομάδα δουλειάς και ευχαρίστησης στο Κέντρο «Ο Αγιος Δημήτριος»

«Οι ημέρες στο Κέντρο «Ο Αγιος Δημήτριος» πέρασαν πάρα πολύ γρήγορα! Κάθε μέρα συναναστρεφόμασταν όχι μόνο με τα παιδιά από τον Καναδά, αλλά και με τους ανθρώπους που εργάζονταν εκεί. Ολοι ήταν ευγενικοί μαζί μας και ενθουσιασμένοι για το έργο, μας ευχαριστούσαν για τη βοήθεια και την ανιδιοτελή προσφορά μας» θυμάται η Ελενα Παυλίδου, μαθήτρια του Κολεγίου Ανατόλια. Οπως περιγράφει, στο τέλος ευχαρίστησαν όλους τους μαθητές προσφέροντας γλυκά, χυμούς και αναμνηστικά καπέλα, «έτσι ώστε να μην ξεχάσουμε ποτέ αυτή την εμπειρία».
Η Σύλβια Ραφτοπούλου θυμάται τα λόγια παιδιών και ενηλίκων που φιλοξενούνται στον «Αγιο Δημήτριο». «Μας είπαν πως ήταν πολύ χαρούμενοι που βρισκόμασταν εκεί και δημιουργήσαμε κάτι ξεχωριστό και χαρούμενο για τον χώρο τους. Επίσης, πως αυτό που δημιουργήσαμε τους έκανε να νιώθουν ευτυχισμένοι και τους έδωσε έναν παραπάνω λόγο να χαίρονται την κάθε μέρα».

Εκπαιδεύοντας εθελοντές για μια ζωή

Τμήμα από το έργο των μαθητών

«Μέσα από βιώματα όπως η δράση στον «Αγιο Δημήτριο» οι μαθητές έρχονται αντιμέτωποι, συχνά για πρώτη φορά από κοντά, με προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια κοινότητα, όπως η ανικανότητα, η φτώχεια και η μετανάστευση. Μαθαίνουν να συνεργάζονται με συνομηλίκους προκειμένου να ορίσουν ή να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους τους, ώστε να εκτελέσουν με επιτυχία τη δράση, να προσεγγίζουν με ευαισθησία και σεβασμό τη διαφορετικότητα, να αναλαμβάνουν νέες προκλήσεις και νέους ρόλους» επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» η διευθύντρια του προγράμματος Διεθνούς Απολυτηρίου του Κολεγίου Ανατόλια κυρία Αννα Μπίλλη-Πετμεζά.

Με στόχο την κατανόηση της αξίας της προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο και του ενεργού, ουσιαστικού ρόλου που ο καθένας μπορεί να διαδραματίσει στην τοπική του κοινότητα, όλοι οι μαθητές του προγράμματος IB Diploma σχεδιάζουν και εκτελούν ένα πρόγραμμα εθελοντισμού στη διάρκεια της φοίτησής τους. «Τα προγράμματα αυτά αποτελούν αφετηρία για την ενεργή και συνεχή ενασχόλησή τους με κοινωνικά θέματα, καθώς συχνά βλέπουμε μαθητές να αναλαμβάνουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες αφού τελειώσουν το σχολείο» συμπληρώνει η κυρία Μπίλλη-Πετμεζά.
Η δημιουργική εβδομάδα που πέρασαν στο Κέντρο «Ο Αγιος Δημήτριος» δεν ήταν η πρώτη σύμπραξη των μαθητών του IB του Κολεγίου Ανατόλια και του Upper Canada College of Toronto του Καναδά. Ενάμιση χρόνο περίπου πριν, παιδιά των δύο σχολείων συνεργάστηκαν με συνομηλίκους τους από το 18ο Γενικό Λύκειο Θεσσαλονίκης για τον εξωραϊσμό και την ανακαίνιση του δημόσιου σχολείου στην περιοχή της Τούμπας.
Οπως λέει η διευθύντρια του προγράμματος, «η συνεργασία με συνομηλίκους από άλλες χώρες απαιτεί ιδιαίτερες οργανωτικές ικανότητες ενώ δίνει την ευκαιρία στους μαθητές να ανταλλάξουν απόψεις και να εξοικειωθούν με διαφορετικές αντιλήψεις ή κοινωνικά προβλήματα που υπάρχουν στην κάθε χώρα».

HeliosPlus