«Κουρέλι καταντούν την εθνική συναίνεση» έγραψε την Περασκευή στο Facebook η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, αναφερόμενη στο νέο νομοσχέδιο για τα Πανεπιστήμια που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας.
«Χθες, ο Υπουργός ανακοίνωσε ένα νόμο – κουρελού!!! Όπου χύδην μπερδεύονται όλα: πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, πειραματικά, Πανεπιστήμια, φροντιστήρια και ανθρωπιστική κρίση χωρίς συνολική αντίληψη του χώρου, χωρίς μελέτες, χωρίς στοιχειώδη διαβούλευση» αναφέρει η κυρία Διαμαντοπούλου.
«Κάθε παρωχημένη ιδεοληψία της δεκαετίας του΄80 επανήλθε, αφού, όμως, πρώτα πρόλαβαν και διορίστηκαν 13 κομματικά στελέχη με ελάχιστα προσόντα, ως Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης καταστρατηγώντας την αρχή της «πολιτικής ανεξιθρησκίας» που ευαγγελίζονταν ο κ. Μπαλτάς στις προγραμματικές του δηλώσεις 2 μήνες πριν. Αυτό είναι λοιπόν το όραμα της «πρώτης φοράς Αριστερά» στην οποία όλο το πολιτικό σύστημα υποκλινόταν και απολογούνταν 70 χρόνια τώρα;» σχολιάζει η πρωην υπουργός Παιδείας.
Και καταλήγει με το σχόλιο «Μία κατά τη γνώμη μου αναγκαία για τη χώρα επιλογή, θα ήταν να συμφωνηθεί ΤΩΡΑ ότι για κάθε αλλαγή στην Παιδεία θα απαιτείται η συναίνεση των 2/3 της Βουλής. Θέλω να πιστεύω, ότι και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν δυνάμεις που κατανοούν αυτή την Εθνική Ανάγκη».
Αντιδράσεις από τους φροντιστές

Την αντίδρασή τους προς τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τα φροντιστήρια και μάλιστα τους επιβάλλουν κλείσιμο 15 ημερών την περίοδο των εορτών, εκφράζουν με ανακοίνωσή τους οι φροντιστές.
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
«Το ΔΣ της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας εκφράζει ομόθυμα τη δυσαρέσκεια και την έκπληξή του για τη χθεσινή αναφορά σας στις Φροντιστηριακές Μονάδες ως «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί». Στην παρουσίαση ενός πολυνομοσχεδίου που στοχεύει σε μια μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, οι προσβλητικές αναφορές σε ένα κλάδο με 2.500 νόμιμες επιχειρήσεις ανά την περιφέρεια, που δίνει εργασία σε τουλάχιστον 25.000 εκπαιδευτικούς, που αποδίδει κανονικά τους φόρους στο κράτος και αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του, κάθε άλλο προς όφελος της εκπαίδευσης λειτουργούν.
»Η μόνη «πληγή που πρέπει να γιατρευτεί» είναι η μάστιγα των μαύρων ιδιαίτερων μαθημάτων που πλήττει εδώ και πάρα πολλά χρόνια το εκπαιδευτικό σύστημα. Παρέχουν χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες στους μαθητές και δεν αποδίδουν στο κράτος φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.
»Η Ο.Ε.Φ.Ε. θέλει να πιστεύει πως ως έγκριτος ακαδημαϊκός δάσκαλος αναφερθήκατε στη συγκεκριμένη παράνομη δραστηριότητα γνωρίζοντας καλά πως τα Φροντιστήρια όλα αυτά τα χρόνια στηρίζουν την Ελληνική εκπαίδευση δρώντας συμπληρωματικά και παράλληλα με το σχολείο. Και όλα αυτά την ώρα που η προσφορά των μονάδων μας μέσω του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, αλλά και με τις υποτροφίες που έχουν χορηγήσει στην περίοδο της κρίσης, έχουν δώσει την ευκαιρία σπουδών σε μαθητές χιλιάδων οικογενειών» τονίζουν οι φροντιστές προς τον υπουργό Παιδείας.
»Προς ενημέρωση σας, θέλουμε να επισημάνουμε πως το Φροντιστήριο δεν είναι ένα Ελληνικό φαινόμενο. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (ENES) στο Δ. Σ της οποίας συμμετέχει και η Ο.Ε.Φ.Ε., είναι ένας ενεργός Οργανισμός που προβάλλει το έργο της Υποστηρικτικής Εκπαίδευσης ανά την Ευρώπη. Και μάλιστα σε χώρες όπου τα κουπόνια εκπαίδευσης (voucher) δεν είναι «ταμπού» και η κάθε οικογένεια είναι σε θέση να διαλέξει το επίπεδο της μόρφωσης που θέλει να δώσει στα παιδιά της» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η Ο.Ε.Φ.Ε. ζητά περισσότερες διευκρινίσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στον κλάδο των φροντιστηρίων και διαμαρτύρεται για την απουσία διαλόγου για το θέμα».

Οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας για το νέο νόμο εξέδωσε και ο Σύνδεσμος των Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων. Με την ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος κατηγορεί το υπουργείο Παιδείας για μονομερείς ενέργειες.

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μολονότι στο ενδιάμεσο διάστημα έχει επανειλημμένα συναντήσει επίσημα και ανεπίσημα την ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό του ΣΙΕΙΕ αλλά προχώρησε, χωρίς να προηγηθεί καμιά διαβούλευση με τα ιδιωτικά σχολεία, στην παρουσίαση νομοσχεδίου που ρυθμίζει μεταξύ άλλων και θέματα της ιδιωτικής εκπαίδευσης, σύμφωνα μάλιστα με τις εκφρασμένες βουλές της ΟΙΕΛΕ, της οποίας θυμίζουμε ότι καταστατικός σκοπός ήταν και παραμένει η κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης» αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος.

» Οι ανακοινώσεις που έγιναν από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας στη συνέντευξη τύπου, δημιουργούν την εντύπωση ότι οι προβλεπόμενες στο νομοσχέδιο ρυθμίσεις και αντισυνταγματικές μπορεί να είναι αλλά και σε κάθε περίπτωση φαίνονται να λειτουργούν σε βάρος της ποιότητας εκπαίδευσης που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία στους μαθητές τους και παράλληλα, σε μια περίοδο υψηλής ανεργίας, να οδηγούν στη μείωση των θέσεων εργασίας που προσφέρουν τα ιδιωτικά σχολεία.

» Τα ιδιωτικά σχολεία διαμαρτύρονται έντονα για τις μονομερείς αυτές ενέργειες. Ζητούν την απόσυρση των διατάξεων που αφορούν τα ιδιωτικά σχολεία, προκειμένου να προηγηθεί διάλογος με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η οποία καλείται, έστω και την ύστατη αυτή ώρα, να ορίσει άμεσα συνάντηση με το ΔΣ του ΣΙΕΙΕ, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική διαβούλευση»