Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους από την ερχόμενη εβδομάδα ανήγγειλαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, μετά τη χθεσινή πολύωρη διαδήλωση στην Αθήνα.

Η μορφή της κλιμάκωσης θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, καθώς τα Σωματεία των εργαζομένων επανέλαβαν την πρότασή τους να καθίσουν στο τραπέζι η κυβέρνηση, οι εργαζόμενοι και η εταιρεία ώστε να βρεθεί μια λύση για την συνέχιση της επένδυσης.
Για μια μεγάλη σε παλμό και όγκο συγκέντρωση «παρά τις προκλήσεις» έκανε λόγο ο πρόεδρος του Σωματείου Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μεταλλείων Κασσάνδρας «Αγία Βαρβάρα», κ. Γιώργος Χατζής.
Όπως τόνισαν οι παρευρισκόμενοι, μετά την ανάκληση της έγκρισης δόμησης και της άδειας υλοτόμησης που αποφάσισε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όλη η επένδυση ουσιαστικά ακυρώνεται.
«Πρόκειται για αλυσίδα, εάν δεν δουλέψει ο ένας δεν θα μπορεί να δουλέψει ο επόμενος. Αυτή η απόφαση θα συμπαρασύρει όλη την επένδυση κι αυτό θέλει να κάνει εντέχνως η κυβέρνηση» τόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου. «Ποιος επενδυτής θα έρθει να συνεχίσει μια επένδυση, η οποία αυτή τη στιγμή είναι και η μόνη παραγωγική επένδυση σε αυτή τη χώρα, όταν η ίδια η κυβέρνηση διαμηνύει με τη στάση της ότι δεν τη θέλει αυτή την επένδυση;» αναρωτήθηκε.
«Είναι ξεκάθαρα πολέμιοι της μεταλλευτικής δραστηριότητας» σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Μεταλλεία –Λιγνιτωρυχεία –Λατομία Ελλάδος, κ. Γεώργιος Γλυνιαδάκης. Όπως είπε στα 70 χρόνια λειτουργίας του το μεταλλείο δεν μπήκε ποτέ τροχοπέδη στην τουριστική ανάπτυξη, «τώρα πώς γίνεται, όπως λέει η κυβέρνηση, εμπόδιο για τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες;». Επίσης, σχολίασε ότι: «Μιλούσαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης για το δίκιο του εργάτη, δεν βλέπω όμως σήμερα να το σέβονται, όπως δεν σέβονται και εμάς τους ίδιους τους εργαζόμενους, όταν γίνεται λόγος για «κατσαρόλες» στην ανακοίνωση του υπουργείου».
Ακόμη, οι εκπρόσωποι των μεταλλωρύχων αρνήθηκαν τους χαρακτηρισμούς «υποκινούμενοι και φερέφωνα» και ζήτησαν από την κυβέρνηση «να πάρει μια ξεκάθαρη θέση στο ζήτημα για να πάψει η αβεβαιότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή». Όσο για τα έξοδα της μαζικής καθόδου στην Αθήνα για την χθεσινή συγκέντρωση, όπως εξήγησαν όλα καλύφθηκαν από τις εισφορές των εργαζομένων στα τρία Σωματεία και δεν προέρχονται από καμιά εταιρεία.
Στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων αναφέρθηκε πιο τολμηρά ο πρόεδρος του Σωματείου Υπογειτών Μεταλλείων Κασσάνδρας και γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, κ. Χρήστος Ζαφειρούδας, μιλώντας ακόμα και για κατάληψη χώρου του Υπουργείου και παραμονή στον αύλειο χώρο όσο χρειαστεί μέχρι να δοθεί λύσει, ενώ ανακοίνωσε και νέα πορεία αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν η εταιρεία παρανομεί, τότε να την ξεσκίσετε. Είμαστε ξεκάθαροι σε τρία σημεία. Νομιμότητα, περιβάλλον, δημόσιο συμφέρον».