Μεικτά κλιμάκια ελέγχου δρουν σε όλες τις τελωνειακές εισόδους της Αττικής από τη Μεγάλη Δευτέρα, με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου παντός είδους.
Αυτό τόνισε την Παρασκευή ο υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κ. Παναγιώτης Νικολούδης, σημειώνοντας ότι κάθε κλιμάκιο αποτελείται από τέσσερα μέλη και συγκεκριμένα εκπροσώπους του ΣΔΟΕ, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών (τελωνεία), της Οικονομικής Αστυνομίας και του Λιμενικού.
Τα κλιμάκια αυτά θα ασκούν ουσιαστικά τελωνειακό έλεγχο σε όλες τις εισόδους του λεκανοπεδίου, ενώ αναμένεται η δράση τους να επεκταθεί σε όλες τις εισόδους της χώρας.
Οι έλεγχοι θα είναι οκτάωροι, ενώ θα υπάρχουν δυο βάρδιες καθημερινά. Υπάρχει μάλιστα η σκέψη τα πρόσωπα που στελεχώνουν τα κλιμάκια να εναλλάσσονται συχνά.
Στόχος είναι να υπάρχει διαρκώς η αίσθηση ότι υπάρχει ένα μάτι που επιβλέπει, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης, προσθέτοντας ότι οι πρώτες πληροφορίες (από τελωνείο του Πειραιά) είναι ενθαρρυντικές: εξαφανίστηκαν οι εκτελωνιστές, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιοι άρχισαν να ανησυχούν.

«Σε αυτή τη χώρα, σε πάρα πολλούς τομείς, τα κάναμε όλα λάθος», επεσήμανε. «Αλλιώς, δεν θα είχαμε φθάσει εδώ. Καιρός να δοκιμάσουμε καινούργια πράγματα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε μάλιστα σε σχετική συνομιλία που είχε με πρέσβεις κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίοι τον ενθάρρυναν, λέγοντάς του ότι αν τα καταφέρει στο εγχείρημά του, θα έχει λύσει μεγάλο μέρος του οικονομικού προβλήματος της χώρας.

Ο υπουργός έδωσε βαρύτητα και στη συνάντηση που επίκειται με Ελβετό, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, στα τέλη του μήνα, προκειμένου να επιτευχθεί συνεργασία με την Ελβετία σε επίπεδο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών, στο πλαίσιο πάταξης της φοροδιαφυγής.

Ο ίδιος τόνισε ότι προηγούμενη σύμβαση με την Ελβετία προέβλεπε απόδοση σχετικού φόρου στην Ελλάδα, κάτι που δεν έγινε ποτέ. «Επρόκειτο για 1,4 δις ευρώ, κατ΄ ουσία προκαταβολή του φόρου που θα μας έδιναν, ύστερα από έλεγχο που θα διενεργούσαν οι ίδιοι οι Ελβετοί. Δεν ξέρω με ποιας πλευράς ευθύνη δεν προχώρησε αυτή η συμφωνία», είπε.

«Το ζήτημα της φοροδιαφυγής έχει κερδηθεί, μη σας ακούγονται μεγάλες κουβέντες, αυτό που δεν έχει λυθεί είναι η είσπραξη των φόρων, κάτι που συνιστά πρόβλημα της δημόσιας διοίκησης», σημείωσε ο κ. Νικολούδης.

Έφερε μάλιστα παράδειγμα από τη θητεία του ως επικεφαλής της Αρχής για την καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από παράνομες δραστηριότητες: το 2011 υπήρχαν στοιχεία για 28.000 υποθέσεις, εκ των οποίων εντοπίσθηκαν 5.500 παραβάσεις, με τεράστια δυσαναλογία ανάμεσα στο τι είχε δηλωθεί, και τι είχε κατατεθεί. «Με διασταυρώσεις και συγκρίσεις εντοπίστηκε διαφορά-απόκλιση ύψους 7 δις ευρώ», δήλωσε ο υπουργός, «βάλε τι φόρο θα μπορούσαν να σου αποδώσουν» – λίγο αργότερα ο κ. Νικολούδης υπολόγισε τον φόρο στα 2,5 δις ευρώ.

Ο κ. Νικολούδης δήλωσε εξάλλου πεπεισμένος ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος να ελέγξεις τη διαφθορά, είναι να έχεις διαφορετικούς μηχανισμούς ελέγχου.