Μεταφορές χρημάτων μέσω offshore, προσέλκυση πελατών μέσω μεγαλόσχημων δικηγόρων, αλλά και ανοχή σε καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ περιγράφει με λεπτομέρειες στις απολογίες του ενώπιον των ανακριτών Βασιλικής Μπράτη, Νίκου Τσιρώνη και Χριστόφορου Μάρκου ο 55χρονος τραπεζίτης Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ.
«Το Βήμα» συνεχίζει και σήμερα τις αποκαλύψεις για το «ξέπλυμα των μιζών» στη χώρα μας μέσω τραπεζιτών, οι οποίοι έρχονταν επί εβδομάδες στη χώρα μας για να παραλάβουν τα «μαύρα». Και νέα ονόματα επιχειρηματιών κατηγορουμένων σε μίζες εξοπλιστικών εμπλέκει και στο ξέπλυμα μέσω ελβετικών τραπεζών ο ελβετός τραπεζίτης απαντώντας στις βασανιστικές ερωτήσεις των ανακριτών Διαφθοράς.
Ως κέντρο του ξεπλύματος ο Οσβαλντ αναφέρει τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ο οποίος προθυμοποιούνταν να στείλει τα μετρητά που του παραδίδονταν από τα εξοπλιστικά στους λογαριασμούς του στην Ελβετία. Το άλλο πρόσωπο που στοχοποιεί ο τραπεζίτης Οσβαλντ είναι ο άλλοτε συνεργάτης του Φάνης Λυγινός λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αρνούμαι ότι εξαιτίας του λόγου ότι ο κ. Λυγινός ήταν μέλος της ομάδας μου γνώριζα κάθε πράξη που εκτελούσε για λογαριασμό των πελατών. Εξάλλου ο κ. Λυγινός είχε επισκεφθεί την Ελλάδα μόνος του και χωρίς την παρουσία μου πολλές φορές. Ο τελευταίος έχει διαμέρισμα στην Αθήνα και έμενε για εβδομάδες. Αρα δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζω τις ενέργειές του και δεν ήμουν συνεχώς μαζί του… Δεν είχα γνώση για τυχόν παράνομη προέλευση των χρημάτων που διακινήθηκαν στους λογαριασμούς του κ. Κάντα ή οποιουδήποτε άλλου. Ο κ. Κάντας ήταν πελάτης του κ. Λυγινού και όπως προκύπτει από το έγγραφο profil του ήταν ήδη πελάτης του τα τελευταία 6 χρόνια».
Αποκαλυπτικός είναι και για τα άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα στα εξοπλιστικά, χρήματα των οποίων επίσης διακινούνταν μέσω των επίμαχων λογαριασμών.
Εκτός από τον Αντώνη Κάντα αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τον κ. Τούμπα δεν τον γνωρίζω. Εχω ακούσει το όνομα Μπαρτζώκας (σ.σ.: εμπλεκόμενος κατά Κάντα σε μίζες εξοπλιστικών για ρωσικά συστήματα) και είναι πελάτης, αλλά δεν γνωρίζω αν είναι πελάτης της Dresdner ή της Paribas. Τέτοιου είδους μεταφορές χρημάτων γίνονταν και μέσω offshore εταιρειών, που για τις ελβετικές τράπεζες ήταν σαν να ήταν φυσικά πρόσωπα, διότι γνώριζαν τους δικαιούχους (beneficial owners). Συνέβαινε μόνο με εξωχώριες εταιρείες που οι πραγματικοί τους δικαιούχοι ήταν γνωστοί στην τράπεζα. Η πρακτική της τράπεζας δεν αναλάμβανε τη σύσταση offshore εταιρειών. Αυτό γινόταν από θυγατρική εταιρεία της τράπεζας». Αποκαλυπτικός είναι και για τον τρόπο που λειτουργούσε ως τραπεζικό στέλεχος: «Η ομάδα μου αποτελούμενη από τραπεζικούς υπαλλήλους πήγαινε στις χώρες στις οποίες είχαμε αρμοδιότητα, δηλαδή σε ολόκληρη την Ευρώπη, και έβρισκε ανθρώπους υψηλού εισοδήματος προκειμένου να τους καταστήσει πελάτες της τράπεζας. Μπορούσα και εγώ να έχω απευθείας επαφή με πελάτες. Παράλληλα η ομάδα μου χειριζόταν τα χαρτοφυλάκια των ήδη υφισταμένων πελατών της τράπεζας. Εγώ όριζα τους στόχους, τα ταξίδια, τους μισθούς και τα bonus. Αναφερόμουν στη διοίκηση της τράπεζας» τονίζει.
Ο Οσβαλντ αποκαλύπτει λεπτομέρειες και για την κυκλοφορία των «μαύρων» από δύο σκάνδαλα!
«Εγώ έδωσα τα 500.000 ευρώ στον Μαυρίδη», ομολογεί, «σε μετρητά με φάκελο… Ο Μαυρίδης ήταν δικός μου πελάτης. Οι πελάτες γνώριζαν ότι θα γίνει μεταφορά, αλλά δεν γνωρίζονταν μεταξύ τους. Ο πελάτης της τράπεζας χρειαζόταν μετρητά στην Ελλάδα από τον λογαριασμό του, που τηρούσε στην Ελβετία» είπε.

Στη συνέχεια παραδέχεται ότι γνώρισε «κοινωνικά και τον άλλον εμπλεκόμενο στην υπόθεση ξεπλύματος, τον δικηγόρο Σπύρο Μεταξά» (απολογήθηκε ήδη) και όπως λέει τον γνώρισε ως δικηγόρο του Κάντα. Και στην κυρία Μπράτη υποσχέθηκε ότι θα αποκαλύψει τα ονόματα πελατών του Φάνη Λυγινού.
Απολογία σε Τσιρώνη – Μάρκου

Διαδικασίες-εξπρές για το άνοιγμα λογαριασμών και τη μεταφορά εμβασμάτων περιγράφει στην απολογία του ενώπιον των δύο ανακριτών ο Ζαν-Κλοντ Οσβαλντ:
«Εκείνη την εποχή», ομολογεί, «δεν υπήρχαν διαδικασίες, τα χρήματα πιστώνονταν απευθείας στον λογαριασμό που απευθύνονταν. Στη συνέχεια το αρμόδιο τμήμα ενημέρωνε τον υπεύθυνο διαχειριστή του λογαριασμού για το έμβασμα. Από κάποιο χρονικό διάστημα που όμως δεν θυμάμαι, η διαδικασία αυτή άλλαξε κατά το ότι ο υπεύθυνος διαχειριστής του λογαριασμού έπρεπε να δικαιολογήσει την προέλευση του εμβάσματος στο τμήμα κανονιστικής συμμόρφωσης της τράπεζας».

Στη συνέχεια ομολόγησε ότι επισκέφθηκε την Ελλάδα έξι φορές στη διάρκεια των 10 χρόνων, ενώ ο Λυγινός περισσότερες. Πρόσθεσε ότι πολλοί Ελληνες ήταν πελάτες του Λυγινού, ενώ ο πελάτης είχε την ευχέρεια να επιλέξει σε ποιον τραπεζίτη θα απευθυνθεί.

HeliosPlus