Ευθύνες στην κυβέρνηση, αλλά κυρίως στον υπουργό Δικαιοσύνης κ Νίκο Παρασκευόπουλο επέρριψαν οι συμμετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου που έγινε την Πέμπτη στο Δημαρχείο Κορυδαλλού για το βασικό αίτημα του Δήμου να μη διεξαχθεί η δίκη της Χρυσής Αυγής στη δικαστική αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού την ερχόμενη Δευτέρα.
Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, «ο κ. Παρασκευόπουλος αν ήθελε πραγματικά ακόμα και αύριο θα μπορούσε με μια απόφαση του να αποχαρακτηρίσει την αίθουσα όπου διεξάγονται οι δίκες στις φυλακές και έτσι να βρεθεί άλλος χώρος», ένα αίτημα που του είχε κατατεθεί εδώ και πολύ καιρό και σημειώθηκε ότι «πουθενά δεν υπάρχει δικαστική αίθουσα σε σωφρονιστικό κατάστημα».

«Ενώ όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί και οι βουλευτές των κομμάτων συμφωνούν ότι η δίκη δεν πρέπει να γίνει στη συγκεκριμένη αίθουσα της πόλης όπου γειτνιάζει με 11 σχολικές μονάδες, τρεις παιδικούς σταθμούς και δύο αθλητικά κέντρα, παρά ταύτα θα ξεκινήσει τη Δευτέρα»
είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης ο οποίος με επιστολή του ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Δεν είναι λίγοι πάντως στο Κορυδαλλό εκείνοι που χαρακτηρίζουν τους υπουργούς που με ανακοινώσεις τους τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος του Δήμου ως «πόντιοι Πιλάτοι» καθώς δεν πιέζουν ουσιαστικά για να γίνει δεκτό.
«Κάποιοι αποφάσισαν άστοχα η δίκη των φασιστών της Χρυσής Αυγής να γίνει στην πόλη αυτή σε μια πολιτικά φορτισμένη περιοχή όπου η απόσταση από τη δικαστική αίθουσα στο σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας και από την επίθεση που δέχθηκαν οι Αιγύπτιοι Ψαράδες και τα στελέχη του ΠΑΜΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη είναι πολύ κοντά», δήλωσε ο κ. Κασιμάτης και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο,να οριστεί η δίκη στον τόπο του εγκλήματος».
Ο δήμαρχος Κορυδαλλού συμπλήρωσε ότι οποιαδήποτε άλλη απόφαση δεν θα είναι προς το συμφέρον της κυβέρνησης, αλλά και της πόλης και ότι αυτοί που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις είναι υπεύθυνοι για ότι συμβεί από εδώ και πέρα.
Από τη πλευρά του ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης έκανε λόγο για πολιτικό έλλειμμα από τη πλευρά της κυβέρνησης η οποία, όπως είπε, όφειλε να αποδεχθεί το δίκαιο αίτημα του Δήμου Κορυδαλλού «και θέλω να πιστεύω ότι έως την Δευτέρα θα έχει αποκατασταθεί».
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνης είχε υποστηριχθεί, ότι η επιλογή της αίθουσας στον Κορυδαλλό είχε δρομολογηθεί και αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση όταν αρμόδιος υπουργός ήταν ο Χ. Αθανασίου και ότι η απόφαση και ευθύνη είναι του Εφετείου Αθηνών που επικαλείται δυσκολία ως προς την αντιστροφή των δικαστικών κλήσεων που έχουν αποσταλεί και ότι αν τελικά γινόταν στο Εφετείο θα διαταράσσονταν η λειτουργία των δικαστηρίων.
Οι συμμετέχοντες επεσήμαναν ακόμη ότι το αίτημα για αλλαγή του χώρου διεξαγωγής της δίκης δεν πρέπει να ταυτιστεί με απόφαση για αναβολή λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «χθες έπρεπε να έχει καταδικαστεί η Χρυσή Αυγή».
Ως προς το αίτημα αλλαγής του χώρου θα κατατεθεί στην έδρα του δικαστηρίου από συνηγόρους πολιτικής αγωγής, ενώ αντίστοιχο αίτημα θα επιχειρήσει να επιδώσει και ο δήμαρχος Κορυδαλλού.
Τη Δευτέρα 20 Απριλίου, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Πειραιά και του δημάρχου Κορυδαλλού οι υπηρεσίες του δήμου και τα σχολεία της πόλης θα παραμείνουν κλειστά.
Από την πλευρά της και η ΕΛ. ΑΣ. προχωρά στο σχεδιασμό μέτρων ασφαλείας καθώς για τη Δευτέρα το πρωί έχει προγραμματιστεί από την «Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» αντιφασιστική συγκέντρωση στις 08.00 στη διασταύρωση της λεωφόρου Λαμπράκη με την οδό Χρ. Σμύρνης (Γήπεδο Προοδευτικής) στην οποία θα συμμετάσχει η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού και η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα κηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας το πρωί της ίδιας ημέρας (7:30-11:30 πμ) για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων στο συλλαλητήριο στην οποία συμμετέχει η ΠΟΕ – ΟΤΑ και άλλα σωματεία εργαζομένων. Στη συνέχεια θα γίνει πορεία προς τις φυλακές Κορυδαλλού.
Επίσης τα ναυτεργατικά σωματεία Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού, Πανελλήνια Ένωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής Ε. Ν «Ο Στέφενσων», η Πανελλήνια Επαγγελματική Ένωση Μαγείρων Ε. Ν. και η Πανελλήνια Ένωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών – Ναυαγοσωστικών καλούν σε συγκέντρωση στις 20 Απριλίου στις 8 το πρωί στην πλατεία Δαβάκη της Νίκαιας.

«Δεν θέλω να σκεφτώ καν την περίπτωση να υπάρχουν αντισυγκεντρώσεις και από τους φασίστες»
τόνισε ο κ. Κασιμάτης και προειδοποίησε ότι «αντιφασιστικές συγκεντρώσεις θα γίνονται καθημερινά στην πόλη». Επιπλέον είπε πως εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημα για αλλαγή του χώρου της δίκης το βράδυ της Δευτέρας θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή για να αποφασίσει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Στη συνέντευξη Τύπου παρέστησαν και βουλευτές της Β΄ Πειραιά όπως η κυρία Ευαγγελία Καρακώστα, ο κ. Νίκος Ορφανός και η κυρία Διαμαντώ Μανωλάκου οι οποίοι ζήτησαν εκ νέου να γίνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Κορυδαλλού, ενώ ο κ. Ορφανός σημείωσε ότι δεν πρέπει να ταυτιστούν με τυχόν απόφαση για αναβολή της δίκης.