Ο Χριστόδουλος Ξηρός αποκάλυψε άθελά του στην ΕΛ.ΑΣ. τη «Σέχτα Επαναστατών»! Σε ένα σημείο επιστολής του προς τους «Πυρήνες» λίγα 24ωρα πριν από το σχέδιο ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού το πρώην μέλος της 17Ν ενδεχομένως «φωτογραφίζει» στις διωκτικές αρχές τα μέλη της οργάνωσης που προχώρησε σε δύο δολοφονικές επιθέσεις την περίοδο 2009-10. Την ίδια ώρα η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία με βάση άλλη αναφορά στην αλληλογραφία των «Πυρήνων», για ένα θέμα κυκλοφορίας στους ελληνικούς δρόμους, αναζητεί κυρίως στη Βρετανία δύο αντιεξουσιαστές συνεργάτες της ένοπλης οργάνωσης που θα συμμετείχαν –με τον κωδικό «Ρωξάνη» –στην επίθεση με την κωδική ονομασία «Γοργοπόταμος». Ο εντοπισμός τους θεωρείται ζωτικής σημασίας για τον κίνδυνο επανενεργοποίησής τους σε ένοπλες επιθέσεις στη χώρα μας και για τον λόγο αυτόν φέρεται να έχουν ταξιδέψει στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. στο εξωτερικό τις τελευταίες ημέρες.
Παράλληλα οι αξιωματικοί αδυνατούν, σχεδόν έναν μήνα αργότερα, να αποκρυπτογραφήσουν τα ηλεκτρονικά αρχεία που βρέθηκαν στην κατοικία του 39χρονου αντιεξουσιαστή με τον κωδικό «Ιάσονας» στο Γαλάτσι. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τη σύλληψη του Χρ. Ξηρού ο 39χρονος, που είχε γνώσεις πληροφορικής, τοποθέτησε νέο σύστημα κωδικών ασφαλείας και κρυπτογράφησης των αρχείων ώστε να καθίσταται σχεδόν αδύνατη η πρόσβαση από τις διωκτικές υπηρεσίες.
Η «αποκαλυπτήρια» επιστολή


Σε μια επιστολή του προς τους έγκλειστους «Πυρήνες» –φέρεται να έχει γραφεί σε ένα ενδιάμεσο στάδιο της προετοιμασίας για το σχέδιο «Γοργοπόταμος» –ο Χρ. Ξηρός αναφέρει:
«Ενημέρωση: Εδώ δεν μαθαίνω τίποτα πέρα από τις αθλιότητες και τα ξερατά της τηλεόρασης. Ακουσα ότι συλλάβανε την αδελφή μου (οι ξεφτίλες). Δεν ξέρω τι και πώς. Επίσης τι έγινε με το δικαστήριο του αδελφού μου. Κάντε μου μια σύντομη ενημέρωση. Επί τη ευκαιρία. Τι σου είναι αυτοί οι δικαστές. Δεν χαρίζουν τίποτα, ρε παιδί μου. Τους αλλάξανε τα φώτα σε αυτούς της Σέχτας!».
Τα στελέχη των διωκτικών αρχών επιχείρησαν να προσδιορίσουν με βάση τα συμφραζόμενα και την περιγραφή των γεγονότων το ποιους εννοεί ως μέλη της «Σέχτας». Σύμφωνα με τη σχετική ανάλυση, η «σύλληψη της αδελφής του» αφορά σχετική αστυνομική ενέργεια στις 10 Οκτωβρίου 2014 από αστυνομικούς των Εξαρχείων σε βάρος μιας εκ των αδελφών του Χρ. Ξηρού για χρέη προς το πρώην ΤΕΒΕ. Για το δεύτερο σκέλος στην αναφορά του, «για την τύχη της δίκης του αδελφού μου», διαπιστώθηκε ότι στις 14 Οκτωβρίου 2014, έπειτα από πολυήμερη εξέταση, εκδόθηκε η απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά η οποία απέρριπτε τότε το αίτημα του Σάββα Ξηρού για κατ’ οίκον νοσηλεία και τον έστελνε έτσι πίσω στη φυλακή.
Οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο κείμενο έχει γραφεί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου. Από την περαιτέρω ανάλυση θεωρούν πιθανόν ότι ο Χρ. Ξηρός γράφει για την απόφαση της 1ης Οκτωβρίου 2014 με την οποία καταδικάζονταν σε πολυετείς καθείρξεις οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στην Αγροτική Τράπεζα και στο υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στον Βελβεντό Κοζάνης που σημειώθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2013.
«Νέες διαστάσεις»


Οπως αναφέρουν τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «εκείνη την περίοδο, δηλαδή στις αρχές Οκτωβρίου 2014, δεν είχε εκδοθεί καμία άλλη απόφαση για αντιεξουσιαστες ή σε σοβαρή ποινική υπόθεση. Είναι εξαιρετικά πιθανό λοιπόν ο Χρ. Ξηρός να μιλάει για ορισμένους από τους κατηγορουμένους σε αυτή τη δίκη οι οποίοι δεν είχαν συνδεθεί άμεσα με τους «Πυρήνες». Μάλιστα τότε εξεταζόταν σχέση τους με άλλη ομάδα αντιεξουσιαστών που είχε συλληφθεί τον Δεκέμβριο του 2010 σε Πειραιά, Καλλιθέα, Αγρίνιο και αλλού και για τους οποίους επίσης διαπιστώνονταν «δεσμοί» με τη «Συνωμοσία».
Επιπλέον αυτό που αναφέρει ο Χρ. Ξηρός για «σκληρούς δικαστές που δεν χαρίζουν τίποτα» πιθανόν σχετίζεται με μία πτυχή αυτής της δικαστικής διαδικασίας όπου οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση του Βελβεντού δεν κατηγορήθηκαν τελικώς για συμμετοχή στους «Πυρήνες» αλλά μόνο για τη ληστεία, ενώ υπήρχε και ευνοϊκή πρόταση του εισαγγελέα κ. Γρηγόρη Πεπόνη. Είχαμε και από άλλα ευρήματα σαφείς ενδείξεις ότι η «Σέχτα» σχετίζεται με κάποιο τμήμα του «συστήματος» των «Πυρήνων», όμως η αναφορά του ίδιου του Χρ. Ξηρού ορίζει νέες διαστάσεις στην έρευνά μας».

Ερευνες
Βρήκαν (;) τη «Ρωξάνη»

Ζήτημα προτεραιότητας θεωρείται για τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ο εντοπισμός τουλάχιστον δύο αλλοδαπών αντιεξουσιαστών που συμμετείχαν με τον κωδικό «Ρωξάνη» στα σχέδια των «Πυρήνων». Στο μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. είναι μια αποστροφή επιστολής που έστειλε στις 14 Νοεμβρίου 2014 ένας συνεργός των «Πυρήνων», ο οποίος, αφού τους αναφέρει ότι «η Ρωξάνη ήλθε σήμερα (τα δύο γνωστά άτομα) και θα μείνει για δύο εβδομάδες, δηλαδή μέχρι τις 26 του μήνα», συμπληρώνει: «Θα πάμε για να κάνει εξάσκηση η κοπέλα με την οδήγηση γιατί όλα είναι ανάποδα εδώ και αγχώνεται αλλά και για να τα πούμε λίγο χαλαρά, χωρίς να μεταφράζω όλη την ώρα».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. θεωρούν προφανές από τα ανωτέρω ότι η «Ρωξάνη» προέρχεται από μία από τις τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –δηλαδή τη Βρετανία, την Ιρλανδία, την Κύπρο και τη Μάλτα –όπου η οδήγηση γίνεται στην αριστερή λωρίδα και «ανάποδα» από την Ελλάδα και τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου μας. Οι αστυνομικοί, με το δεδομένο ενός άλλου σημείου των επιστολών το οποίο αναφέρει ότι η «Ρωξάνη» είναι ίσως «η μοναδική εναπομείνασα από τον αντιεξουσιαστικό χώρο στη χώρα της» αλλά και από το γεγονός ότι επικοινωνεί με τους συνεργούς των «Πυρήνων» μόνο στα αγγλικά (οι Κύπριοι γνωρίζουν βεβαίως και ελληνικά), οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι προέρχεται πιθανότατα από τη Βρετανία.
Αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι το 2012 υπήρχε αλληλογραφία των «Πυρήνων» με «αναρχικό – εξεγερσιακό περιοδικό που εκδίδεται από συντρόφια στην Αγγλία», ενώ υπήρχαν και αναφορές για παράρτημα της διεθνούς οργάνωσης FAI στη Βρετανία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έχουν εντοπίσει στοιχεία για την ταυτότητα των ατόμων που κρύβονται πίσω από τον κωδικό «Ρωξάνη» από αναζητήσεις για τα ταξίδια που πραγματοποίησαν στην Αθήνα στις προαναφερόμενες ημερομηνίες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ