Υπερτριπλάσιος σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 είναι ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν στην Ελλάδα μέσω θαλάσσης τους τρεις πρώτους μήνες του 2015.

Σύμφωνα με στοιχεία του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή, τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο μπήκαν στην Ελλάδα με διάφορα μέσα διά θαλάσσης 10.445 άτομα, ενώ το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2014 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 2.863 άτομα.

Μόνο τον μήνα Μάρτιο του 2015, πέρασαν σε διάφορα νησιά του ανατολικού Αιγαίου 6.498 παράτυποι μετανάστες.

Τα νησιά που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα φιλοξενίας μεταναστών είναι η Μυτιλήνη που βρίσκεται πρώτη στον κατάλογο, με περίπου 4.500 παράτυπους μετανάστες και ακολουθούν η Χίος, η Λέρος και η Σάμος.

Στο μεταξύ 38 παράτυποι μετανάστες που αποβιβάστηκαν από μηχανοκίνητη λέμβο, εντοπίστηκαν, πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, στην παραθαλάσσια περιοχή Σκανδάρι της Κω. ‘Αλλοι 43 μετανάστες που επέβαιναν σε ακυβέρνητο ιστιοφόρο σκάφος εντοπίστηκαν από στελέχη του λιμενικού στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά – βορειοανατολικά Ρόδου. Οι μετανάστες οδηγήθηκαν στο λιμάνι του Μανδρακίου όπου φιλοξενούνται.