Εγκαινιάστηκε την Μεγάλη Τετάρτη ο ειδικά διαμορφωμένος χώρος στο Κέντρο Ημέρας «Σπίτι του Παιδιού», από το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τίθεται στη διάθεση των συναρμόδιων αρχών (δικαστικών, εισαγγελικών και αστυνομικών λειτουργών).
Παιδιά και έφηβοι που καταθέτουν ως θύματα ή μάρτυρες περιστατικών κακοποίησης ή βίας δεν θα χρειάζεται πια να πηγαίνουν στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, ούτε να παρίστανται στο δικαστήριο. Η μαρτυρία τους θα καταγράφεται σε κασέτες και θα προβάλλεται στο δικαστική αίθουσα.
Το κέντρο ημέρας «Σπίτι του παιδιού» αποτελεί το πρώτο «δωμάτιο της Μελανί» (Salle Melanie) στην Ελλάδα, ονομασία που προέκυψε από το πρώτο παιδί που κατέθεσε σε παρόμοιο χώρο παγκοσμίως, τη Μελανί, στη Γαλλία.
Η έκθεση σε μαρτυρική κατάθεση στην αστυνομική διεύθυνση και στην αίθουσα ενός δικαστηρίου, «μπορεί να θυματοποιήσει για δεύτερη και τρίτη φορά το παιδί που έχει κακοποιηθεί, για τον λόγο αυτόν η διαμόρφωση ενός ειδικού χώρου πιο φιλικού προς τα παιδιά κρίνεται τόσο σημαντική» επισήμανε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης.
Το Κέντρο Ημέρας «Το Σπίτι του Παιδιού» στου Ζωγράφου, αποτελεί μία κοινοτική δομή που παρέχει δωρεάν εξατομικευμένες κλινικές υπηρεσίες ψυχικής υγείας με σκοπό την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση παιδιών και εφήβων έως 18 ετών, θυμάτων κακοποίησης, παραμέλησης ή ενδοοικογενειακής βίας καθώς και σε παιδιά εμπλεκόμενα σε περιστατικά εκφοβισμού τα οποία διαβιούν είτε σε δομές φιλοξενίας είτε στην οικογένειά τους. Το κέντρο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 80 με 100 παιδιών και την υποστήριξη των οικογενειών τους.
Ενα στα δύο παιδιά έχουν πέσει θύματα κάποιας μορφής βίας, ενώ ένα στα εφτά παιδιά υπολογίζεται πως έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής θυματοποίησης ανέφερε κατά την διάρκεια των εγκαινίων ο ψυχίατρος ανηλίκων κ. Γιώργος Νικολαΐδης, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου.
Σημείωσε επίσης ότι σε ποσοστό 5-7% έχουν εκτεθεί σε σοβαρή και επαναλαμβανόμενη βία, οι υπηρεσίες όμως γνωρίζουν μόνο το 0,18% των περιπτώσεων. Το 4,5% έχουν υποστεί σεξουαλική θυματοποίηση σε συνδυασμό με σωματική επαφή, αλλά εν γνώσει των υπηρεσιών είναι μόνο το 0,07%.
Ο κ. Νικολαΐδης τόνισε πόσο σημαντικό είναι τα θύματα να μιλήσουν γι αυτό που τους συμβαίνει και να ζητήσουν θεραπευτική και κλινική αγωγή.