Σαφείς αιχμές κατά της κυβέρνησης για αποσπασματικότητα στις πρώτες παρεμβάσεις της σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών, οι οποίοι εισέρχονται χωρίς νόμιμα χαρτιά στη χώρα, αφήνει ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης.

Με σχόλια που χτυπούν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, ο κ. Καμίνης ασκεί κριτική στη… χαλαρότητα ως προς το ζήτημα της παράνομης μεταναστευτικής ροής από την κυβέρνηση. Από τη μια, μιλά για μια κατάσταση που «κατατρώει την πόλη» όσο εντείνεται ο αριθμός των μεταναστών, που φτάνουν στην πρωτεύουσα, χωρίς πρόνοια για τη διαβίωσή τους. Από την άλλη, ζητά να επιταχυνθούν νομοθετικές πρωτοβουλίες που διευκολύνουν τη ζωή των νόμιμων μεταναστών, όπως είναι η υπόθεση της ιθαγένειας για τα παιδιά δεύτερης γενιάς.

«Ανησυχώ γιατί σήμερα βλέπω εικόνες του 2012 στην πόλη» είπε, περιγράφοντας σκηνές από την καθημερινότητα στο κέντρο κατά το τελευταίο διάστημα, με μετανάστες να περιφέρονται πένητες, χωρίς προορισμό. Παρατήρησε ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνουν και ελέγχους στα σύνορα.

Σήμερα, όπως εδώ και χρόνια, βέβαια, δεν υπάρχει μεταναστευτική πολιτική, σημείωσε, απαντώντας σε ερώτηση για το Μεταναστευτικό, κατά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος του δήμου. Και πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός και χωρίς ξενοφοβίες να αποφασίσουμε ότι δεν μπορεί στο κέντρο της Αθήνας να υπάρχουν άνθρωποι χωρίς δουλειά, πένητες, οι οποίοι μπορεί να γίνουν βορά σε παράνομα κυκλώματα».

«Περιμένουμε να δούμε» ανέφερε σχετικά με την νέα κυβέρνηση και τις επιλογές που θα κάνει για να βάλει φρένο στην παράνομη μετανάστευση.

Παράλληλα, όμως, ο δήμαρχος Αθηναίων έδωσε έμφαση στις θετικές πτυχές της νόμιμης μετανάστευσης, μιλώντας για οφέλη, κοινωνικά και οικονομικά, για την Ελλάδα από την ένταξη μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Μάλιστα, σημείωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία για την ιθαγένεια παιδιών δεύτερης γενιάς και να λειτουργήσει η χώρα μας απέναντι στους μετανάστες χωρίς στρεβλά στερεότυπα και ξενοφοβία.

Επέμεινε στην ανάγκη να υπάρχει ισορροπία στις όποιες παρεμβάσεις και επιλογές μεταξύ του ζητήματος της ασφάλειας των πολιτών και του ζητήματος των δικαιωμάτων. Πάντως, σε δημοσιογραφική ερώτηση για την πολιτική που εκπέμπεται από την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κυρία Τασία Χριστοδουλοπούλου, ο κ. Καμίνης περιορίστηκε στο να υπογραμμίσει ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου ορκίστηκε μόλις πριν από λίγες ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο κ. Καμίνης επέλεξε να αναδείξει ως σημαντική την παρέμβαση που ετοιμάζουν οι δήμαρχοι Ρώμης, Παρισιού και Αθηναίων, για το θέμα της μετανάστευσης. Αναλαμβάνουν ως επικεφαλής τριών ιστορικών πόλεων –όλες πρωτεύουσες χωρών του Νότου– την πρωτοβουλία να διατυπώσουν κοινή πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ζήτημα των μεταναστευτικών ροών, στο πλαίσιο της πολιτικής αστικής ανάπτυξης.

Κριτική για τη ρύθμιση σχετικά με τη δημοτική αστυνομία

Αρνητική χροιά δίνει στο σημείο της διάταξης στο υπό καταθεση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τον εθελοντικό χαρακτήρα της επανένταξης των πρώην δημοτικών αστυνομικών στην υπηρεσία που θα επανασυσταθεί.

Εν αναμονή της τελικής διατύπωσης για την επανασύσταση της δημοτικής αστυνομίας, που προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, ο κ. Καμίνης προχώρησε στο εξής σχόλιο για τη Δημοτική Αστυνομία: «Δεν μπορεί να καταργείται αναγκαστικά και να ενσωματώνεται στην ΕΛ.ΑΣ., ενώ η επανασύστασή της να γίνεται σε εθελοντική βάση».


Το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα για την Αθήνα

«Επιστροφή στην Αθήνα» είναι το σύνθημα του αναπτυξιακού σχεδίου για την πόλη κατά την επόμενη πενταετία, που παρουσίασε τη Μ.Δευτέρα ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης.

Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για την πόλη, όπως ονομάζεται το πακέτο μέτρων που παρουσιάστηκε, περιλαμβάνει 70 δράσεις μεταξύ των οποίων για την αισθητική αναβάθμιση των περιοχών της πόλης, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας, τον τουρισμό μέχρι την παροχή κινήτρων για επανακατοίκηση της Αθήνας.

«Για πρώτη φορά στην ιστορία του δήμου Αθηναίων, αλλά και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας, σχεδιάζεται -μετά από συστηματική και σοβαρή μελέτη- ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα μαζί με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» ανέφερε ο κ. Καμίνης, επισημαίνοντας πως απαιτούνται συνέργιες ώστε η πόλη να γίνει ελκυστική.

Έτσι, για παράδειγμα στο πλαίσιο ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, ο δήμαρχος Αθηναίων επισήμανε πως μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν εκπονηθεί 12 εξειδικευμένες μελέτες επιχειρηματικότητας, θα δοθεί στήριξη σε 1.500 επιχειρήσεις, θα γίνουν 250 εκδηλώσεις, διαγωνισμοί, εκθέσεις και φεστιβάλ, ενώ θα οργανωθούν και δέκα επιχειρηματικές αποστολές στο εξωτερικό.

Δράσεις σχεδιάζονται και για την ενίσχυση του τουρισμού, με τον κ. Καμίνη να αναφέρει πως με τις πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αναληφθεί το 2014 ήταν χρονιά «εντυπωσιακή» στον τομέα αυτό με αύξηση κατά 30% των αφίξεων τουριστών στην πόλη. Ειδική αναφορά έκανε και σε διεθνείς εκδηλώσεις, που θα φιλοξενήσει η Αθήνα και θα φέρουν περαιτέρω ανάκαμψη όπως η Διεθνής Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Documenta 14», που γίνεται κάθε πέντε χρόνια και για πρώτη φορά το 2017 θα διοργανωθεί εκτός από τη γερμανική πόλη Κάσελ – μόνιμο διοργανωτή εδώ και 60 χρόνια – και στην ελληνική πρωτεύουσα. «Στο Κάσελ συρρέουν 1.000.000 επισκέπτες και 12.000 δημοσιογράφοι» σημείωσε ο δήμαρχος Αθηναίων.

Παράλληλα, βάσει του αναπτυξιακού σχεδίου και σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκινάνε παρεμβάσεις για την αξιοποίηση των 1.800 εγκαταλελειμμένων κτιρίων, με πιλοτική έναρξη στην περιοχή της Ομόνοιας και στη συνέχεια στο δυτικό τμήμα της πόλης. Από το εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας θα αρχίσει, επίσης, η αναβάθμιση της αισθητικής και της λειτουργίας των δημόσιων χώρων.

«Ο δήμος διεκδικεί αυξημένο ρόλο στη διακυβέρνηση της πόλης και επιδιώκει να διαμορφώνει τις δράσεις με τους πολίτες» ανέφερε ο κ. Καμίνης. «Εκεί όπου υπήρχαν τα κράτη, αναδεικνύονται οι πόλεις. Ποιος θα προσελκύσει καινοτομία, μεγάλα πανεπιστήμια και άλλα για να γίνουν ελκυστικές;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Στις πόλεις εμφανίζονται εγκληματικότητα, μόλυνση περιβάλλοντος, μεταναστευτικές ροές. Αλλά στις πόλεις παράγεται και πολιτισμός και παιδεία».