Αντεξουσιαστές, περίπου 20-25 άτομα, εισέβαλαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο προαύλιο της Βουλής κρατώντας πανό, φωνάζοντας συνθήματα και πετώντας προκηρύξεις.

Διέσχισαν το προαύλιο και έφτασαν μπροστά στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου. Παρέμειναν στον προαύλιο χώρο για λίγα λεπτά και στη συνέχεια αποχώρησαν χωρίς να σημειωθεί ένταση.

Το πανό που ανήρτησαν έγραφε «αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας».

Οι είσοδοι της Βουλής έκλεισαν προληπτικά.

Λίγη ώρα αργότερα η αστυνομία έκανε προσήγαγε 21 άτομα που εισέβαλαν στο προαύλιο του Κοινοβουλίου, τα οποία και αφέθησαν ελελυθερα, στη συνέχεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με το γεγονός απάντησε με ύφος: «Είστε αναστατωμένοι επειδή κάποιοι διαμαρτυρήθηκαν;». Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την Πρόεδρο της Βουλής.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες βουλευτές της αντιπολίτευσης ζήτησαν την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Πανούση.

O πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Κικίλιας δήλωσε μετά το επεισόδιο ότι: «Η κυβέρνηση είναι ξέφραγο αμπέλι, έχει χάσει τον έλεγχο. Πρόσφατα είχα προβλέψει ότι θα μπουν στην Κατεχάκη. Επεσα έξω. Μπήκαν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Καταδικάζει την εισβολή η κυβέρνηση – Δήλωση Γαβριήλ Σακελλαρίδη

«Είναι προκλητική και ακατανόητη η σημερινή ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Σειρά τέτοιων ενεργειών δίνουν επιχειρήματα σε όσους δεν θέλουν τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Η εισβολή αυτή λειτουργεί σε βάρος της απόφασης της κυβέρνησης να ξηλωθούν τα κάγκελα της ντροπής από τον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου. Απόφαση στην οποία θα επιμείνουμε.


Η κυβέρνηση ήδη από τις προγραμματικές τις δηλώσεις είχε εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ και τον εξανθρωπισμό του σωφρονιστικού συστήματος. Το νομοσχέδιο οδεύει άμεσα προς ψήφιση. Ποιους λοιπόν ευνοεί μια τέτοιου είδους ενέργεια;


Αυτές τις ώρες πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και ψύχραιμοι καθώς υπάρχει μια απεργία πείνας σε εξέλιξη. Η κυβέρνηση λειτουργεί σταθερά με γνώμονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και τη διασφάλιση της έννομης τάξης».



Ν. Δένδιας: Κάλεσε την κυβέρνηση να προασπίσει την έννομη τάξη

Να προασπίσει την έννομη τάξη, κάλεσε πριν από λίγο την κυβέρνηση ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.

«Αυτό το οποίο συνέβη σήμερα είναι κάτι το απολύτως προκλητικό. Καλώ λοιπόν την κυβέρνηση να εκτελέσει το συνταγματικό της καθήκον και να προασπίσει την έννομη τάξη. Το πιο απίστευτο δεν είναι αυτό που συνέβη, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια σύλληψη. Νομίζω ότι επιστρέφουμε στο καθεστώς ανομίας το οποίο μεγάλη προσπάθεια σταματήσαμε τον Ιούνιο του 2012» ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

«Το κρίσιμο ερώτημα μετά το μπαράζ καταλήψεων Πανεπιστημίων, Δημαρχείων, πολιτικών γραφείων αλλά και την επίθεση στη Βουλή από τους γνωστούς «αντιεξουσιαστές», είναι: υπάρχει Κυβέρνηση και ειδικότερα υπάρχει ή έχει καταργηθεί το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη;» αναφέρει η υπεύθυνη του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, για την επίθεση στη Βουλή από αντιεξουσιαστές.

«Γιατί δεν μπορεί να καταστρέφεται η Δημόσια περιουσία, να γίνονται βανδαλισμοί, να παρεμποδίζεται η λειτουργία των ΑΕΙ και της Αυτοδιοίκησης, να απειλούνται πολίτες και ο Υπουργός και η Αστυνομία να μην παρεμβαίνουν. Και μάλιστα όταν και οιΠρυτανικές αρχές και ο Εισαγγελέας το ζητούν. Αν δεν μπορεί να διασφαλίσει τα αυτονόητα, να παραιτηθεί ο Υπουργός τώρα».

H ανακοίνωση της Προέδρου της Βουλής

Η Πρόεδρος της Βουλής κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου σε ανακοίνωση της σχετικά με την εισβολή αντεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής θεωρεί ότι ουδεμία εισβολή έγινε, καταφέρεται κατά των ΜΜΕ χαρακτηρίζοντας τα δημοσιεύματα διαστρεβλωτικά της πραγματικότητας ενώ τα χαρακτηρίζει ως προβοκάτσια. Η ανακοίνωσή της έρχεται μάλιστα σε ευθεία αντίθεση με τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδη που καταδίκασε ως προκλητικό το συμβάν.

Η ανακοίνωση

«Με αφορμή τη διαστρεβλωτική της πραγματικότητας «ενημέρωση», από τα γνωστά «έγκυρα» ΜΜΕ, διευκρινίζονται τα εξής προς πάσα κατεύθυνση:

Ουδεμία «εισβολή» σημειώθηκε στη Βουλή. Ας μην ανησυχούν, επομένως, όσοι εμφανίζονται ως Κασσάνδρες για να αναγγείλουν κινδύνους για το Κοινοβούλιο, με δηλώσεις οι οποίες αυτονοήτως ανοίγουν πολλές ορέξεις.

Τα πραγματικά περιστατικά:

Περί ώρα 13.15 εισήλθαν στον Προαύλιο χώρο της Βουλής περί τους 15 πολίτες, με εμφανή τα χαρακτηριστικά τους και με ειρηνικό τρόπο εκδήλωσαν τη διαμαρτυρία τους για τις φυλακές Τύπου Γ΄ και τη συμπαράστασή τους σε κρατουμένους οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερη απεργία πείνας. Οι πολίτες έριξαν μικρών διαστάσεων φυλλάδια που συνοψίζουν τη διαμαρτυρία τους και κράτησαν για λίγη ώρα πανώ στην είσοδο της Βουλής, το οποίο ανέγραφε «Αλληλεγγύη στους Απεργούς Πείνας Άμεση Ικανοποίηση των Αιτημάτων τους».

Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία και τις καταγραφές, ουδέν ανησυχητικό ανέκυψε και η διαμαρτυρία εντάσσεται στο αντίστοιχο Συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών. Οι πολίτες δεν επιχείρησαν να εισέλθουν στο εσωτερικό του Κοινοβουλίου, ούτε και θα είχαν τέτοια δυνατότητα, αφού ελήφθησαν προληπτικά από τη Φρουρά της Βουλής όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του κτηρίου και των ευρισκομένων εντός του. Οι πολίτες εξήλθαν οικειοθελώς του προαυλίου χώρου, αμέσως μετά τη διαμαρτυρία τους, υπό την επίβλεψη της Φρουράς της Βουλής.

Κάθε προσπάθεια δημιουργίας πανικού και αισθήματος ανασφάλειας αφενός ενεργεί ως προβοκάτσια και αφετέρου δυναμιτίζει καταστάσεις σε μία περίοδο κατά την οποία επίκειται η συζήτηση στη Βουλή της νομοθετικής πρωτοβουλίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά και διακυβεύεται η ζωή κρατουμένων οι οποίοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

Προς τους ανησυχούντες: Τα μέτρα ασφαλείας της Βουλής είναι επαρκή για την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού. Η Φρουρά της Βουλής έχει την εμπειρία να αξιολογεί γεγονότα και προθέσεις και αναλόγως να κινείται, πάντα στο πλαίσιο του Συντάγματος και του σεβασμού των δικαιωμάτων όλων των πολιτών, ακόμη και εκείνων που μπορεί να διαμαρτύρονται εναντίον του Κοινοβουλίου, όπως έχουν δικαίωμα σε μια δημοκρατία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Φρουρά διαπίστωσε ότι πρόκειται περί ειρηνικής διαμαρτυρίας και, προκειμένου να μην προκαλέσει περαιτέρω ένταση, προέβη στο πρώτο μέτρο προστασίας του Κοινοβουλίου, κλείνοντας για καθαρά προληπτικούς λόγους όλες τις εισόδους του κεντρικού κτηρίου και επιβλέποντας την αποχώρηση των διαδηλωτών».

«Θύμα» παραπληροφόρησης των ΜΜΕ εμφανίζει η Κωνσταντοπούλου τον Σακελλαρίδη

Ως «θύμα» παραπληροφόρησης των ΜΜΕ εμφανίζει εμμέσως η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη αναφορικά με την ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με την εισβολή των αντιεξουσιαστών στο κοινοβούλιο. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Σακελλαρίδης χαρακτήρισε προκλητική και ακατανόητη την ενέργεια ομάδας αντιεξουσιαστών να εισβάλουν στον προαύλιο χώρο του Κοινοβουλίου.

Ωστόσο, για την Πρόεδρο της Βουλής δεν υπήρξε καμία «εισβολή», όπως ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της Βουλής, στην οποία γινόταν λόγος για «διαστρεβλωτική της πραγματικότητας ΄΄ενημέρωση΄΄ από τα γνωστά ΄΄έγκυρα΄΄ ΜΜΕ». Σε αυτά τα ΜΜΕ απέδωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου και την εικόνα που σχημάτισε ο κ. Σακελλαρίδης πριν προβεί στην ανακοίνωση καταδίκης της εισβολής. Και όπως είπε σε συνομιλία της με δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν εξέδωσε την ανακοίνωσή του η ενημέρωση που είχε ήταν μόνο από τα ΜΜΕ.

Η ίδια, εξάλλου, έκανε λόγο για ειρηνική διαμαρτυρία και στην Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών δήλωσε ότι «δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος για κανέναν» από την εισβολή των αντιεξουσιαστών. Μάλιστα υπήρξε έντονο επεισόδιο με τον βουλευτή της ΝΔ Δ. Κυριαζίδη ο οποίος μίλησε για «βουλευτές σε ομηρία» και «κατάργηση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου». Ωστόσο, η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι επρόκειτο για «μια διαμαρτυρία που εμπίπτει απολύτως στα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών» και ότι δεν υπήρξε «καμία επιθετική ενέργεια κατά προσώπων ή πραγμάτων» και ως εκ τούτου, όπως τόνισε, «δεν υπήρξε κανένας κίνδυνος», αποδίδοντας στον βουλευτή της ΝΔ «δημιουργία ατμόσφαιρας κινδύνου του κοινοβουλίου».