Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η κατάληψη του ιστορικού κέντρου του Πανεπιστημίου Αθηνών από ομάδα αντιεξουσιαστών που διαμαρτύρονται για τις φυλακές υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ’).

Την έντονη αντίθεσή τους με τη συνεχιζόμενη κατάληψη της πρυτανείας εκφράζουν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών που συγκεντρώθηκαν την Τετάρτη έξω από το κτίριο των Προπυλαίων για να διαμαρτυρηθούν.

Με την αστυνομία για άλλη μια φορά απούσα, επεισοδιακή ήταν τελικά ησυγκέντρωση, καθώς οι πανεπιστημιακοί εκδιώχθηκαν βίαια, προς την πλατεία Κοραή από ομάδες αντιεξουσιαστών που συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο.

Η συγκέντρωση των πανεπιστημιακών πραγματοποιήθηκε έπειτα από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τα εκατό μέλη ΔΕΠ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα βρέθηκαν αντιμέτωπα με αντιεξουσιαστές που τους υποχρέωσαν να αποχωρήσουν από τα Προπύλαια με συνθήματα και ύβρεις.

Σε όλα αυτά κανείς αστυνομικός δεν παρενέβη, και οι ομάδες των αντιεξουσιαστών ανενόχλητοι επιτέθηκαν στους πανεπιστημιακούς.

Εν τω μεταξύ σε κατάληψη του δημαρχείου Νέας Σμύρνης προχώρησαν αντεξουσιαστές το πρωί της Τετάρτης. Όπως είπαν «σήμερα 1 Απρίλη, ανταποκρινόμενοι στο διεθνές κάλεσμα αλληλεγγύης για την απεργία πείνας των πολιτικών κρατούμενουν που διανύουν την 30η ημέρα απεργίας πείνας προχωρήσαμε στην κατάληψη του δημαρχείου της Ν. Σμύρνης ως ένδειξη αλληλεγγύης στα αιτήματα των απεργών». Η κατάληψη έληξε το μεσημέρι της Τετάρτης.

Υπό κατάληψη τελούσε από το πρωί της Τετάρτης και η Πρυτανεία του Αριστοτέλειο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από την οποία αποχώρησαν οι αντιεξουσιαστές αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ενώ στα Χανιά η κατάληψη του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου συνεχίζεται για τρίτη ημέρα.

Επίσης υπό κατάληψη τελεί και το δημαρχείο Ξάνθης. Όπως αναφέρεται σε κείμενο των καταληψιών «σήμερα Τετάρτη 1/4/2015, 50 αλληλέγγοι-ες προχωρήσαμε σε συμβολική κατάληψη του δημαρχείου Ξάνθης, σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα των φυλακισμένων απεργών πείνας. Έχει στηθεί από το πρωί μικροφωνική στην κεντρική πλατεία της πόλης μπροστά από το δημαρχείο, ενώ ταυτόχρονα μοιράζονται τα κείμενα του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων και του Ταμείου Αλληλεγγύης Φυλακισμένων Αγωνιστών».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι καταληψίες ζήτησαν από τον δήμαρχο Ξάνθης κ. Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο και τους εργαζόμενους να βγουν έξω από το κτίριο. Στη συνέχεια το κατέλαβαν, ανάρτησαν το πανό και έκαναν διανομή έντυπου ενημερωτικού υλικού για την κατάληψη.

Όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ξάνθης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι καταληψίες τον ενημέρωσαν πως η δράση τους έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα ολοκληρωθεί ως το μεσημέρι.

Επιπλέον ομάδα αντεξουσιαστών προχώρησε το πρωί της Τετάρτης και σε κατάληψη των γραφείων της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στη διασταύρωση των οδών Κορίνθου και Φιλοποίμενος στην Πάτρα. Οι καταληψίες απομακρύνθηκαν αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας.

Υπό κατάληψη βρίσκεται και το πολιτικό γραφείο του βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μιχελογιαννάκη, στην πλατεία Κορνάρου, από ομάδα νεαρών που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Οι νεαροί κατέλαβαν το γραφείο ανάρτησαν πανό και ζητούν την απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, συνεχίζεται και η κατάληψη της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου.

Εισαγγελική παραγγελία αυτόφωρης διαδικασίας

Στις 6 το απόγευμα αντιεξουσιαστές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια και μοτοπορεία στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Την ίδια ώρα η Εισαγγελία Πρωτοδικών απέστειλε παραγγελία προς την Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας για την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας για την κατάληψη της Πρυτανείας.

Σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, ανάλογη προφορική εντολή έχει δοθεί από τη Δευτέρα, αμέσως μετά το έγγραφο που απέστειλαν στην Εισαγγελία οι πρυτανικές Αρχές, στο οποίο υπήρχε ενημέρωση για την κατάληψη και δηλωνόταν επιθυμία για παρέμβαση προκειμένου η κατάληψη να λήξει.

Με βάση το εν λόγω έγγραφο δόθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης.

Στο πλαίσιο της έρευνας μετέβη την Τρίτη εισαγγελέας στον υπό κατάληψη χώρο, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες από την Εισαγγελία, διαπίστωσε πως διαπράττονται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα οπότε και ενημέρωσε την Αστυνομία ότι η Εισαγγελία συμφωνεί στην τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Η ανακοίνωση των πανεπιστημιακών

Σε ανακοίνωσή τους χθες, Τρίτη, οι πανεπιστημιακοί αναφέρουν: «Οι πρυτανικές Αρχές διαπιστώνουν ότι για δεύτερη μέρα συνεχίζεται η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου διοίκησης του ΕΚΠΑ από εξωπανεπιστημιακά άτομα και με αιτήματα άσχετα προς οποιαδήποτε ακαδημαϊκά θέματα. Θεωρούμε ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια πλήττει το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά. Από την πρώτη ώρα έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προφορικώς και εγγράφως, ώστε να υπάρξει λύση του ζητήματος.

Στάση αναμονής από την ΕΛ.ΑΣ.

Στάση αναμονής τηρεί και την Τετάρτη η ΕΛ.ΑΣ. για το θέμα της κατάληψης της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών και παράλληλα σε κατάσταση επιφυλακής για την αποψινή μοτοπορεία προς το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στελέχη της Αστυνομίας θεωρούν πως οι καταληψίες ουσιαστικά έχουν εγκλωβιστεί καθώς φοβούνται πως εάν βγουν θα συλληφθούν.

Σημειώνεται πως μέσα σε 48 ώρες ( Δευτέρα και Τρίτη) οι αστυνομικοί στη περιοχή προχώρησαν σε 10 συλλήψεις ανάμεσα στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και ενός 36χρονου ο οποίος είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ωστόσο δεν παραπέμφθηκε ποτέ σε δίκη και απαλλάχθηκε με βούλευμα ενώ κάποιοι άλλοι συλληφθέντες έχουν απασχολήσει στο παρελθόν για συμμετοχή σε επεισόδια.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν πως είναι σε εξέλιξη η προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση και στο πλαίσιο αυτό έχουν ληφθεί καταθέσεις.

Απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν έχει γίνει επέμβαση της Αστυνομίας παρά τις σχετικές εντολές των εισαγγελέων έλεγαν πως είναι κυρίως πολιτική εντολή και συμπλήρωναν ότι εφόσον διαπιστωθεί η τέλεση αξιόποινης πράξης τότε εκτιμάται ότι θα δοθεί το «πράσινο φως» για να μπουν αστυνομικοί στον υπό κατάληψη χώρο.