Αστυνομική δύναμη έχει αναπτυχθεί περιμετρικά του κτιρίου της Πρυτανείας, η οποία τελεί υπό κατάληψη από το πρωΐ της Δευτέρας.

Επίσης, υπό κατάληψη τελεί από το πρωί το κτίριο όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων από ομάδα νεαρών ατόμων που δηλώνουν αλληλέγγυοι στους κρατούμενους απεργούς πείνας ζητώντας την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ.

Η ομάδα των καταληψιών μπήκε στους χώρους του Επιμελητηρίου και ζήτησε από τους εργαζόμενους να βγουν έξω, δηλώνοντας ότι καταλαμβάνουν τον χώρο ως ένδειξη συμπαράστασης στους απεργούς πείνας.

Στις 2:30 μμ της Δευτέρας, έληξε η διορία που έλαβαν από τον Εισαγγελέα οι καταληψίες για να εγκαταλείψουν το Ιδρυμα.

Μετά τις 4 μμ της Δευτέρας, έξω από την Πρυτανεία, πραγματοποιείται συγκέντρωση συμπαράστασης στους καταληψίες.

Κατάληψη στο ΕΚΠΑ

Κατάληψη στην πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποιεί από το πρωί ομάδα αγνώστων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες περίπου 20 άτομα μπήκαν στο ιστορικό κτίριο του Πανεπιστημίου στα Προπύλαια και κρέμασαν πανό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι καταληψίες είναι τα ίδια άτομα που είχαν κάνει κατάληψη και στη Νομική σχολή πριν λίγες ημέρες.

Οι πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν τις αστυνομικές και τις εισαγγελικές αρχές και ζήτησαν τη συνδρομή τους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια εκ μέρους των αστυνομικών.

Η ανακοίνωση κατάληψης της Πρυτανείας

Στις 2/3 ξεκίνησε η απεργία πείνας πολιτικών κρατουμένων και αγωνιζόμενων εντός των φυλακών.

Μια συλλογική μαχητική δράση ενάντια στην “αντιτρομοκρατική σταυροφορία”και το ειδικό κατασταλτικό/νομικό πλαίσιο που έχει εδραιωθεί εδώ και χρόνια ως μονιμοποιημένο καθεστώς έκτακτης ανάγκης.

Οι κρατούμενοι, με τη διαφορετικότητά τους, θέτουν τα αιτήματα και μαζί με το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης παλεύουν συγκεκριμένα για:

  • Κατάργηση ειδικής “αντιτρομοκρατικής” νομοθεσίας και συγκεκριμένα τους νόμους περί τρομοκρατικής και εγκληματικής οργάνωσης(όμοι 187,187Α)
  • Κατάργηση ειδικών κατασταλτικών νόμων (κουκουλονόμος)
  • Κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ που αποτελούν την ολοκλήρωση του καθεστώτος εξαίρεσης των πολιτικών κρατουμένων
  • Οριοθέτηση της χρήση και επεξεργασίας του DNA σαν αποδεικτικό μέσο
  • Την άμεση απελευθέρωση του Σάββα Ξηρού που παρά το 98% αναπηρίας του εξοντώνεται συστηματικά εδώ και 13 χρόνια από το κράτος
  • Την άμεση απελευθέρωση των συγγενών των μελών της ΣΠΦ

Οι κρατούμενοι με τον αγώνα τους στήνουν ένα συλλογικό ανάχωμα στην εγκληματοποίηση της πολιτικής δράσης,στην ποινικοποίηση της αλληλεγγύης, στην κατασταλτική λαίλαπα που στοχεύει και εξοντώνει όποιον σηκώνει κεφάλι.Γι’ αυτό και η απεργία πείνας των κρατουμένων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους κοινωνικούς αγώνες του σήμερα και του αύριο. Γιατί οι πολιτικοί κρατούμενοι είναι αιχμάλωτοι του πολέμου ενάντια στο κράτος και κεφάλαιο και συνεχίζουν να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα αυτού.

Σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, 28η ημέρα απεργίας πείνας, προχωράμε στην κατάληψη του κτιρίου της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ στο κέντρο της Αθήνας.Το εγχείρημα αυτό είναι βγαλμένο από το πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης και φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα κέντρο αγώνα οργάνωσης και συσπείρωσης όσων στέκονται στο πλάι των κρατουμένων απεργίας πείνας.

Σε καμιά περίπτωση δεν αγνοούμε το δημόσιο χαρακτήρα του κτιρίου που καταλαμβάνουμε. Αντίθετα, αναγνωρίζουμε το ρόλο που έχει νοηματοδοθεί ιστορικά στα δημόσια κτίρια ως κέντρα κοινωνικού αγώνα για την κοινωνική χειραφέτηση και απελευθέρωση.

Καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους και αγωνιζόμενες να εντείνουν και να διευρύνουν το κύμα αλληλεγγύης στον αγώνα των εντός των τοιχών.

Ήδη πολλοί εκ των απεργών πείνας νοσηλεύονται σε διάφορα νοσοκομεία σε κρίσιμη κατάσταση υγείας, με πιθανές μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη ζωή τους.

Ο αγώνας για το γκρέμισμα των φυλακών και την κατάργηση κάθε μορφής εγκλεισμού συνεχίζεται.

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ

Συνέλευση της κατειλημμένης Πρυτανείας στις 20:00.

Κατάληψη Πρυτανείας

Ανακοίνωση Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

«Παρόλη τη διαφωνία μας με τον τρόπο που η συγκεκριμένη δράση αποφασίστηκε και υλοποιήθηκε, θεωρούμε – πρώτα και κύρια – απαράδεκτη οποιαδήποτε απόπειρα επέμβασης των ΜΑΤ με στόχο την εκκένωση της Πρυτανείας, με βάση τη διορία μιας ώρας που φέρεται να έχει δώσει ο Εισαγγελέας. Καλούμε την κυβέρνηση να μην επιτρέψει οποιαδήποτε τέτοια επέμβαση».

Αυτό επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «οι δυνάμεις καταστολής δεν έχουν καμία θέση στο Πανεπιστήμιο. Το φοιτητικό κίνημα και συνολικά η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο και να κρατήσουν με τη μαζική τους παρουσία τις αστυνομικές δυνάμεις έξω απ’ αυτό».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ «θεωρούμε πως η κυβέρνηση ευθυγραμμίζεται και ήδη έχει αρχίσει να υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σε ό,τι αφορά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ’ και την αναδιαμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος, στην κατεύθυνση του σεβασμού των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Επιπλέον, τασσόμαστε υπέρ των μαζικών δράσεων και διεκδικήσεων που απορρέουν από τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητικών συλλόγων».