«Φτάσαμε στο όριο με τους αντιεξουσιαστές. Σε κάποιες ομάδες που ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια και να επιτεθούν στην αστυνομία δώσαμε περιθώρια με μια ήπια διαχείριση να το ξανασκεφθούν. Η στάση μας δεν είναι ούτε υποχωρητική, ούτε ανεκτική αλλά αυτό που είπα για τη δεύτερη σκέψη. Ομως αν θέλουν πόλεμο, η Αστυνομία και το κράτος δικαίου δεν θα το ανεχθούν…».
Αυτό σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Γιάννης Πανούσης μετά τα αλλεπάλληλα περιστατικά «ελεύθερης δράσης», ασυδοσίας και επεισοδίων από ομάδες αναρχικών που φέρεται να εκμεταλλεύονται την υποχωρητική στάση της αστυνομίας. Σύμφωνα με καταγγελίες η κατάληψη της Νομικής αλλά και ραδιοφωνικών σταθμών, εμπρηστικές επιθέσεις και καταστροφές στο κέντρο της Αθήνας, η επίθεση στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Πατήσια αλλά και διάφορα άλλα περιστατικά αναδεικνύουν, σύμφωνα με καταγγελίες, τη «δύναμη» που αντλούν μεγάλα τμήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου από την παθητική στάση της ΕΛ.ΑΣ. μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης. Κάτι που δημιουργεί νέες προστριβές στο πολιτικό σκηνικό αλλά και σειρά ερωτηματικών.
«Ακάλυπτα» τα Εξάρχεια


Οπως λένε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. «από τα Εξάρχεια εξαφανίστηκε η δύναμη ΔΕΛΤΑ που περιπολούσε στην περιοχή και οι 300 περίπου μοτοσικλετιστές της έκαναν βάρδιες σε κτίριο της Αστυνομίας στη λεωφόρο Μεσογείων. Δηλαδή σε έναν κύκλο τού… τίποτα. Τις τελευταίες ημέρες μία-δύο περιπολίες εμφανίστηκαν πάλι δειλά-δειλά στο κέντρο της Αθήνας ενώ κάποιες άρχισαν να επιτηρούν τα γραφεία της Κουμουνδούρου και κατοικίες στελεχών της κυβέρνησης, στις γύρω περιοχές. Οι διμοιρίες των ΜΑΤ που υπήρχαν στην περιοχή είναι πλέον εκτός της «κόκκινης ζώνης» και σταθμεύουν στην οδό Ακαδημίας με αδυναμία έγκαιρης επέμβασης. Από την ευρύτερη περιοχή εξαφανίστηκε και η δύναμη των δεκάδων νεαρών αστυνομικών της Κρατικής Ασφάλειας που κινούνταν με πολιτικά και αντίστοιχη αμφίεση στον χώρο. Η παρουσία των αστυνομικών ήταν κρίσιμη, όχι μόνο για ενημέρωση για τις εφόδους αντιεξουσιαστών αλλά και για να αντλούν στοιχεία για την κινητικότητα στον αναρχικό χώρο και την ένταξη νέων μελών κ.λπ. Μετά το περιστατικό με τον εμπρησμό σε περιπολικό της Τροχαίας στα Εξάρχεια κινούνται μόνο 3-5 αστυνομικοί με πολιτικά του τοπικού αστυνομικού τμήματος. Πρόκειται για την περιβόητη ομάδα… μοναδικής επέμβασης «Α25-11» που με ένα δίκυκλο παρουσιάζεται με όσο μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα σε περιπτώσεις κλήσης πολιτών. Ακόμη και σε διαμαρτυρίες πολιτών που υπάρχουν για παράνομες καταλήψεις κτιρίων στη περιοχή και την παρουσία εκεί χρηστών, ναρκοεμπόρων και άλλων ύποπτων ατόμων, ουδείς από την ΕΛ.ΑΣ. αποκρίνεται…».
Οπως συμπληρώνει ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Αττικής κ. Βασίλης Ντούμας «οι εντολές που υπάρχουν είναι να αποφεύγεται η εμπλοκή σώμα με σώμα, να εξαντλείται η υπομονή απέναντι σε αντιεξουσιαστές. Μέχρι στιγμής αυτοί εξαντλούνται σε επιθέσεις και βανδαλισμούς, όμως το μέλλον δεν εγγυάται σε κανέναν ότι δεν θα έχουμε κάτι πολύ σοβαρότερο…».
Οι ΕΔΕ και οι αντιδράσεις


Τις τελευταίες ημέρες καταγγέλθηκαν δύο περιστατικά που η αντιπολίτευση τα συνδύασε με το νέο «δόγμα απολύτου ανοχής». Το πρώτο αφορούσε μια επίθεση που σημειώθηκε στις 13 Μαρτίου από ομάδα 200 αντιεξουσιαστών σε βάρος αστυνομικών που συμμετείχαν σε μέτρα έξω από τη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης Αρδευσης του Δήμου Βόλου και οι οποίοι με τη σειρά τους προχώρησαν σε χρήση χημικών. Για το περιστατικό αυτό υπήρξε παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με αναφορές κατά των αστυνομικών και έτσι διατάχθηκε ΕΔΕ που προκάλεσε απορίες. Οπως ωστόσο σημείωσε στο «Βήμα» ο κ. Πανούσης «η εσωτερική έρευνα ζητήθηκε προκειμένου να διευκρινισθεί τι ακριβώς συνέβη. Γιατί κάποιοι έδιναν διαφορετική εικόνα για το περιστατικό και δεν προσδιόριζαν την επίθεση που δέχθηκαν αρχικά οι αστυνομικοί». Επιπλέον, στη Μυτιλήνη υπήρξε παρεμφερής διαμαρτυρία στελεχών της τοπικής ΟΝΝΕΔ ότι «όταν κάλεσαν αστυνομικούς για μια ομάδα αναρχικών που παρεμπόδιζαν εκδήλωσή της, εκείνοι ουδέποτε εμφανίστηκαν».
Οπως σημειώνει, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Βασίλης Κικίλιας «αυτό που αναφέρεται σαν «αλλαγή στάσης της ΕΛ.ΑΣ. έναντι των κουκουλοφόρων»… δεν είναι θέμα της ΕΛ.ΑΣ. Ούτε καν της ηγεσίας της. Η όποια αλλαγή στάσης, που αφορά άμεσα την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία της ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας, υπαγορεύεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Από τον προϊστάμενο υπερ-υπουργό κ. Βούτση. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι συμφωνεί ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πανούσης. Αν η ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης επιτρέπει στους κουκουλοφόρους να λιντσάρουν τους αστυνομικούς και από πάνω να διατάσσει ΕΔΕ εις βάρος τους, τότε τα χειρότερα έπονται. Ποιος φέρει την ευθύνη για τον «αφοπλισμό» και την απαξίωση της ΕΛ.ΑΣ. ενώπιον της επικίνδυνης ασυδοσίας των κουκουλοφόρων; Τι θα κάνει, όταν μπουν στο προαύλιο της Κατεχάκη και όχι μόνο;».


Πόλεμος
«Θέλουμε τους μπάτσους νεκρούς»

Ενδεικτικό της αντίληψης που υπάρχει σε μεγάλο τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου για την «παθητική» στάση της ΕΛ.ΑΣ. είναι κείμενο που αναρτήθηκε σε διαδικτυακό τόπο όπου σημειώνεται: «Αρχισαν να κουνάνε πέρα-δώθε τις κλούβες για να δείξουν ότι κάτι γίνεται και οι χρυσαυγοδελτάδες παίζουν με τις τάπες των βαρελιών στα υπόγεια της ΓΑΔΑ και στο Γουδί χασκογελώντας, γνωρίζοντας ότι σύντομα θα τους καλέσουν για το καλό της πατρίδας, για να μακελέψουν διαδηλωτές και αγωνιστές, αυτή τη φορά στο όνομα του συριζοκαμμένου καθεστώτος».
Επιπλέον στην ανάληψη ευθύνης από την οργάνωση «Μηδενιστική Περίπολος –εμπρηστές της γειτονιάς» για την επίθεση, στις 23 Μαρτίου, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στα Πατήσια σημειωνόταν «εμείς θέλουμε τους μπάτσους νεκρούς.
Παλεύετε για καλύτερες συνθήκες στις γειτονιές. Εμείς θέλουμε να γλεντήσουμε πάνω στα φλεγόμενα ερείπια των πόλεών σας. Εσείς κάνετε πολιτική, εμείς κάνουμε πόλεμο και μας χωρίζει άβυσσος».
Ομως παράλληλα στον ίδιο χώρο «σοβεί» και ένας εμφύλιος που αποτυπώνεται και στο κείμενο των καταδκασθέντων για συμμετοχή στη 17Ν Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Βασίλη Τζωρτζάτου οι οποίοι κάνουν κριτική στους καταληψίες δημοσίων κτιρίων αλλά και σε φυλακισμένους απεργούς πείνας για την κατάργηση των φυλακών Τύπου Γ’, στον Δομοκό. Οπως αναφέρουν «η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί την κατάργηση του σχετικού νόμου. Τι νόημα έχουν, λοιπόν, αυτές οι ενέργειες;».
Μιλώντας ταυτόχρονα για «αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς» και για «σταλινικό καπέλωμα και καθαρό νταβατζιλίκι». Διαμαρτυρίες υπάρχουν και για άλλα ζητήματα, όπως τους βανδαλισμούς στη Νομική.
Οπως σημειώνεται σε ανάρτηση σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου «οι βανδαλισμοί όμως στοχοποιούν και καταλήγουν να έχουν προβοκατόρικα αποτελέσματα ακόμη και αν αυτοί που τα κάνανε δεν είναι προβοκάτορες αλλά απλά κάφροι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ