Η ετυμηγορία του Ειδικού Δικαστηρίου, με την επιβολή ποινής φυλάκισης ενός έτους με αναστολή στον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου –κρίθηκε ένοχος για τη νόθευση εγγράφου σε βαθμό πλημμελήματος και αθώος για την κατηγορία της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία -, ανήκει στις αποφάσεις εκείνες, το ειδικό βάρος των οποίων προσμετράται με ακρίβεια σε βάθος χρόνου. Η απόφαση διατηρεί σαφώς την αυτονομία της, δεν παύει ωστόσο να προσθέτει ακόμη μία ψηφίδα σε ένα μωσαϊκό με πολλά κενά. «Το δικαστήριο ναι μεν έκρινε αν είναι ένοχος ή αθώος ο πρώην υπουργός με βάση την αποδεικτική διαδικασία, η αλήθεια όμως είναι συνισταμένη πολλών πραγμάτων» σχολιάζουν παρατηρητές της δίκης τονίζοντας ότι η απόφαση θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον υπό το πρίσμα των εξελίξεων και κυρίως όταν περατωθεί επιτέλους η διαδικασία που αφορά τις φορολογικές εκκρεμότητες των συγγενών του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Γεγονός είναι πάντως ότι οι δικαστές δεν υιοθετούν άκριτα το βούλευμα, εξετάζουν προσεκτικά τους 18 μάρτυρες, κατηγορίας και υπεράσπισης, και τείνουν «ευήκοα ώτα» στους ειδικούς, όπως ο πραγματογνώμονας της ΕΛ.ΑΣ. κ. Απόστολος Δελτσίδης που ιχνηλάτησε την πορεία ζωής του επίμαχου USB. Μία από τις ερωτήσεις-κλειδιά θα έλθει από τον αρεοπαγίτη κ. Δημήτρη Κράνη: «Μπορούμε να εντοπίσουμε αν οι απαλείψεις των ονομάτων έγιναν προτού ή αφότου παραδόθηκε το USB στον Διώτη;». «Δεν μπορούμε να το πούμε, δεν προκύπτει» είναι η απάντηση Δελτσίδη. Το εντυπωσιακό στη διαδικασία είναι ότι βρίθουν οι μάρτυρες που όχι μόνον προσφέρουν στήριξη στις ενέργειες Παπακωνσταντίνου αλλά και εξαίρουν το ήθος του, παρά το γεγονός ότι τυπικά ανήκουν στους μάρτυρες κατηγορίας. Εξαιρούνται μόνον δύο: οι πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ κ. Ιωάννης Καπελέρης και κ. Ιωάννης Διώτης. Ο τελευταίος είναι εξάλλου κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση, σε δίκη που έχει προσδιοριστεί για τις 12 Οκτωβρίου 2015. Στην απολογία του ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επιλέξει πολιτική πλατφόρμα.
Οι συνήγοροί του (κ. Τάκης Βασιλακόπουλος, κ. Βασίλης Δημακόπουλος, κ. Παναγιώτης Κουρελέας) επιμένουν ότι οι ενδείξεις δεν μπορούν να γίνουν αποδείξεις, ότι με μαθηματική λογική η υπόθεση δεν «βγαίνει», τονίζουν ότι ο Διώτης έχει πει πολλά ψέματα και δεν σταματούν να λένε ότι κάποιος παίζει με τις ημερομηνίες και το USB: «Κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας» καταλήγουν. Η εισαγγελέας κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είναι η μόνη που απευθύνει βαρύ «κατηγορώ».
Αναφορικά με την κατηγορία της νόθευσης εγγράφου, από τους συνολικά 13 δικαστές, οι πέντε πείθονται για την αθωότητα του πρώην υπουργού, ενώ τρεις επιμένουν για την ενοχή του σε βαθμό κακουργήματος. Οι τελευταίοι θα προσχωρήσουν τελικά στην ετυμηγορία των υπολοίπων πέντε για νόθευση σε βαθμό πλημμελήματος, ως εκ τούτου η αναλογία θα διαμορφωθεί 8-5. Στις 14 συνεδριάσεις του Ειδικού Δικαστηρίου, ο μόνος πολιτικός που εμφανίζεται να παρακολουθεί τη διαδικασία είναι ο κ. Φίλιππος Σαχινίδης. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν είναι όμως μόνος. Αδιαλλείπτως παρόντες είναι η σύζυγός του, η μητέρα του αλλά και στενοί συνεργάτες, προσωπικοί φίλοι. Στο πλευρό του εμφανίζεται και ο μικρότερος γιος του, τόσο κατά την απολογία όσο και κατά την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

«Μηκέτι αμαρτάνετε»
θα τον παροτρύνει στο τέλος ο πρόεδρος του δικαστηρίου κ. Νικόλαος Πάσσος. Απλό: ο κ. Παπακωνσταντίνου παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στο εξωτερικό ως ελεύθερος επαγγελματίας και ουδεμία σχέση έχει πλέον με την πολιτική.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ