Στο νοσοκομείο Λαμίας νοσηλεύονται ο Δημήτρης Κουφοντίνας και ο Κώστας Γουρνάς που μεταφέρθηκαν εκεί από τις φυλακές Δομοκού, μετά την απεργία πείνας που κάνουν εδώ και ημέρες, διαμαρτυρόμενοι για τις φυλακές τύπου Γ’.

Το χώρο όπου νοσηλεύονται οι δύο κρατούμενοι, στον πρώτο όροφο του νοσοκομείου, επισκέφθηκε η βουλευτής Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Βάσω Λέβα, προκαλώντας την αντίδραση της βουλευτού της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη.

Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, θέτοντας ευθέως το ερώτημα εάν «διαπραγματεύεται με τρομοκράτες». Η πρώην υπουργός με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο, ζητεί απαντήσεις για τις επαφές της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλικής Λέβα με καταδικασμένα μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων που πραγματοποιούν απεργία πείνας.

«Κατέθεσα ερώτηση στον κ. Παρασκευόπουλος. Η κυβέρνηση κάνει δημόσια ανταλλαγή απόψεων με καταδικασμένους τρομοκράτες;» ήταν το ερώτημα που απηύθυνε η κυρία Μπακογιάννη με πρωινή παρέμβασή της σε ΜΜΕ (Real fm) και στο κείμενο που κατέθεσε στη Βουλή αναφέρει ότι η η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ.Λέβα «επισκέφτηκε τις φυλακές Δομοκού και το νοσοκομείο Λαμίας για να συναντήσει το Δημήτρη Κουφοντίνα και άλλους έγκλειστους τρομοκράτες, να τους στηρίξει ψυχολογικά και να τους ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σχετικά με το νομοσχέδιο που θα προβλέπει την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄».

Στην ίδια ερώτηση, η κ. Μπακογιάννη επικαλείται και δημοσιεύματα τα οποία ανέφεραν πως οι Αλέξανδρος Γιωτόπουλος και Βασίλης Τζωρτζάτος είχαν απευθύνει επιστολή προς άλλους έγκλειστους απεργούς πείνας ζητώντας τους να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις για την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄, καθώς «οι κινήσεις αυτές ζημιώνουν την προσπάθεια κατάργησης του επίμαχου νόμου από τη νέα κυβέρνηση».

Από την πλευρά της η κ. Λέβα, σε δηλώσεις της στον ραδιοσταθμό Star FM της Λαμίας σημείωσε ότι «πήγα με όλη την καλή διάθεση να δω την κατάσταση και να διαβεβαιώσω για δύο πράγματα που είχαμε εξαγγείλει. Για την κατάργηση των φυλακών Γ’ τύπου, για πιο ανθρώπινες συνθήκες».

Τους διαβεβαιώσαμε, είπε η κ. Λέβα, «ότι δεν έχουμε καμία πρόθεση να αλλάξουμε την προοπτική μας. Προκρίνουμε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και τις διατάξεις που περιέχονται σε αυτό. Απλά μας είπαν ότι περιμένουν να κατατεθεί. Αυτή ήταν η τελευταία συζήτηση που είχαμε μαζί. Εμείς προτιθέμεθα Τρίτη ή Τέταρτη να κατατεθεί στις Επιτροπές».

Σε ερώτηση σχετικά με τη συνομιλία της με τον Δημήτρη Κουφοντίνα η κα Λέβα, σημείωσε: «Του είπα ακριβώς ποια είναι η προοπτική μας. Μου είπε ότι συμφωνώ αλλά πρέπει να συνεχίσω μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο». Σε σχέση με την κατάσταση της υγείας των κρατουμένων η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα δήλωσε: «Εγώ την είδα την κατάσταση της υγείας τους καλή. Οι γιατροί μου είπαν ότι είναι καταβεβλημένοι αλλά δεν κινδυνεύουν»…

Εκτός από τους Κουφονίνα και Γουρνά, σε απεργία πείνας βρίσκονται εδώ και 25 ημέρες οκτώ μέλη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς»,. Εξ αυτών οι Παναγιώτης Αργυρού και Φοίβος Χαρίση μεταφέρθηκαν σήμερα, Παρασκευή, στο Αττικό Νοσοκομείο. Τους δύο απεργούς πείνας επισκέφθηκε στο νοσοκομείο η γιατρός Παντελία Βεργοπούλου, η οποία αναφέρει πως έχουν χάσει το 16,8% του αρχικού τους βάρους και ότι απειλούνται οι λειτουργίες των ζωτικών τους οργάνων.

Απάντηση Παρασκευόπουλου στην Ντόρα

    Υπεραμύνεται της πολιτικής του υπουργείου του για τις φυλακές ο υπουργός κ. Νίκος Παρασκευόπουλος απαντώντας στην ερώτηση της βουλευτή της ΝΔ κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη. «Η πολιτική του υπουργείου», αναφέρει, «καθορίζεται από τις ήδη εξαγγελμένες αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της διαφάνειας της ποινικής Δικαιοσύνης».

    Αναλυτικότερα η ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει ως εξής: «Η κυβέρνηση εκπροσωπείται από τα θεσμικά της όργανα. Οι βουλευτές έχουν ξεχωριστό θεσμικό ρόλο, που καθορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής. Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να έχουμε φυλακές ανοικτές στο κοινοβουλευτικό έργο και τους κοινωνικούς θεσμούς. Οι βουλευτές, για την άσκηση των καθηκόντων του κοινοβουλευτικού ελέγχου, επισκέπτονται δημόσιες υπηρεσίες και συνομιλούν με τους υπαλλήλους και τους πολίτες. Οι φυλακές δεν εξαιρούνται. Άλλωστε ρητά προβλέπεται στο άρθρο 52 του Σωφρονιστικού Κώδικα η δυνατότητα επισκέψεων στις φυλακές από εκπροσώπους του Κοινοβουλίου και του Συνηγόρου του Πολίτη.

    Η πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης στο πεδίο των φυλακών καθορίζεται από τις ήδη εξαγγελμένες αρχές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της διαφάνειας στην ποινική καταστολή».