Ο πλοίαρχος του «Βιτσέντζος Κορνάρος» κατάφερε περίπου στις 7:30 το απόγευμα της Παρασκευής να αποκολλήσει με ίδια μέσα το πλοίο από την αμμώδη περιοχή στην οποία προσάραξε, στον λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Κάσου, ανοίγοντας το δρόμο για να δοθεί τέλος στην τριήμερη ταλαιπωρία των 227 επιβατών.

Στο λιμάνι της Κάσου, όπου θα δέσει το πλοίο, αναμένεται να γίνει νέος έλεγχος προκειμένου να δοθεί τοπράσινο φως για να συνεχίσει το πλοίο το δρομολόγιό του.

Η ταλαιπωρία του «Βετζέντζος Κορνάρος»

Το πλοίο προσάραξε περίπου στις 22.00 της Τετάρτης σε αμμώδη περιοχή πολύ κοντά στον λιμενοβραχίονα του λιμανιού της Κάσου κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του λόγω των πολύ δυνατών ανέμων που έπνεαν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Για την αποκόλλησή του είχε αναχωρήσει νωρίς την Πέμπτη ρυμουλκό από τη Μύκονο, αλλά λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους τα 8 με 9 μποφόρ αναγκάστηκε να κατευθυνθεί στην Αστυπάλαια. Πληροφορίες αναφέρουν πως εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, αναμένεται να αναχωρήσει νωρίς το πρωί του Σαββάτου και ύστερα από ένα περίπου δεκάωρο ταξίδι θα φτάσει στην Κάσο.

Πηγές από την πλοιοκτήτρια εταιρεία τόνισαν ότι ο πλοίαρχος έχει αναφέρει πως το πλοίο βρίσκεται κοντά στα ντόκια χωρίς να έχει μπλέξει η προπέλα του μέσα σε αυτά. Ανέφερε επίσης ότι το σημείο όπου βρίσκεται το πλοίο είναι αμμώδες και μετά την εξασθένηση των ανέμων θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αποκόλληση με ίδια μέσα.

Στελέχη του Λιμενικού σημείωναν πως στην περιοχή αυτές τις ημέρες πνέουν άνεμοι εντάσεως 8-9 μποφόρ ενώ ο καπετάνιος του πλοίου ανέφερε ότι υπάρχουν ισχυρές ριπές ανέμου στο λιμάνι που φτάνουν τα 10 μποφόρ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, που βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον πλοίαρχο, υπάρχει κάποιος εκνευρισμός μεταξύ των επιβατών αλλά η κατάσταση χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη.

Τρόφιμα, φάρμακα και διάφορα είδη πρώτης ανάγκης μεταφέρουν προς το πλοίο σκάφη που βρίσκονται στην Κάσο.

Εν τω μεταξύ, δαπάνη ύψους 35.000 ευρώ για την παροχή σίτισης και ενδιαίτησης των επιβατών του οχηματαγωγού ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Από το ποσό αυτό, τα 20.000 ευρώ αφορούν είδη διατροφής και τα υπόλοιπα για τη μεταφορά τους στο νησί, που θα γίνει με ελικόπτερο Super Puma ή άλλου τύπου στρατιωτικό αεροσκάφος.

Η λίστα των απαιτούμενων ειδών πρώτης ανάγκης έγινε από τον δήμο Κάσου, σε συνεννόηση με τον πλοίαρχο του «Βιτσέντζος Κορνάρος» και καταβάλλονται προσπάθειες να μεταφερθούν αναλόγως των καιρικών συνθηκών.

Στην Κάσο έχουν καταφθάσει με ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας επιθεωρητές και δύο δύτες με εξοπλισμό και το πρωί της Παρασκευής επρόκειτο να διενεργήσουν έλεγχο της κατάστασης του πλοίου και των υφάλων του – συγκεκριμέμνη πληροφόρηση δεν έχει γίνει γνωστή αν και κάποιοι αναφέρουν ότι ένας πρώτος, πρόχειρος έλεγχος έδειξε ότι είναι αξιόπλοο.

Για τη συνεχή ενημέρωση του κοινού σχετικά με την κατάσταση και τις εξελίξεις στο πλοίο τέθηκαν σε 24ωρη λειτουργία δύο τηλεφωνικές γραμμές του Αρχηγείου ΛΣ-ΕΛΑΚΤ, με αριθμούς κλήσης 213 1371042 και 213 1371036.

Το πλοίο είχε αποπλεύσει από τον Πειραιά το βράδυ της Τρίτης για Μήλο – Θήρα – Ανάφη – Σητεία – Κάσο και θα συνέχιζε για Κάρπαθο – Διαφάνι – Χάλκη – Ρόδο.

Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ΛΑΝΕ με ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό ότι το πλοίο λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών «παραμένει στον λιμένα της Κάσου και ως εκ τούτου τα δρομολόγιά του από (σ.σ. σήμερα) Παρασκευή 27.3.2015 (απόγευμα) έως Δευτέρα 30.3.2015 (πρωί) θα παραμείνουν ανεκτέλεστα».