Η πρώτη μεγάλη στρατηγική συμφωνία μεταξύ ελληνικού πανεπιστημίου και μεγάλης ιδιωτικής εταιρείας θεμελιώθηκε με σχετικό μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και του ΟΤΕ. Υπογράφηκε ήδη και προβλέπει την ίδρυση ενός υπερσύγχρονου τεχνολογικού κέντρου σε θέματα Πληροφορικής και Μάρκετινγκ, αλλά και την συνεργασία τους σε μεγάλα ερευνητικά προγράμματα σε ελληνικό ή διεθνές επίπεδο.

Το θέμα είχε φέρει στο φως «Το Βήμα της Κυριακής» στις 6 Ιουλίου 2014, όπως και όλες τις συνομιλίες που είχαν ξεκινήσει και θέτουν τη βάση για τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών πανεπιστημιών και τη σύνδεσή τους με την ανάπτυξη της χώρας.
Το «εργαστήριο» που έχει στηθεί μεταξύ των δύο πλευρών έχει ήδη παράξει τα πρώτα αποτελέσματα, που είναι μεταξύ άλλων ένα «ηλεκτρονικό» μουσείο τηλεπικοινωνιών, ένα σύστημα ταυτοποίησης των πελατών του ΟΤΕ ώστε με το που μπαίνουν σε ένα κατάστημα να τους προσφέρονται τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν αλλά και άλλες ανεπτυγμένες τεχνολογικές εφαρμογές…
Το ερευνητικό αυτό κέντρο θα έχει έδρα στο κτίριο του ΟΤΕ όπου θα συνεργάζονται καθηγητές αλλά και φοιτητές του ιδρύματος, ενώ θα υποστηρίζεται και από μικρότερα εργαστήρια σε χώρους του πανεπιστημίου.
Στην υπογραφή της σχετικής συμφωνίας προχώρησαν την περασμένη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μιχάλης Τσαμάζ και ο πρύτανης του ΟΠΑ, καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Γάτσιος.
Η συμφωνία προβλέπει γενικά τη συνεργασία σε κοινούς τομείς δράσης, την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την αναζήτηση λύσεων σε τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα για την αναβάθμιση προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών. Επίσης, προβλέπεται και η από κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά και εθνικά έργα έρευνας και ανάπτυξης, στα οποία ο ΟΤΕ και η Cosmote θα αναλάβουν τον ρόλο του Technology Partner.
Από την πλευρά του το Οικονομικό Πανεπιστήμιο θα επιτύχει εξειδικευμένη βοήθεια και στήριξη των φοιτητών του στις διατριβές τους σε συνεργασία με τον ΟΤΕ, πιθανότατα και επαγγελματική αποκατάσταση.
«Στον Όμιλο ΟΤΕ αυτή τη στιγμή υλοποιούνται περισσότερα από 20 πρωτοποριακά τεχνολογικά ερευνητικά προγράμματα, ενώ τα εργαστήρια Νέων Τεχνολογιών εργάζονται πάνω στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών του μέλλοντος» δήλωσε σχετικά ο κ. Τσαμάζ.

«Στη διαρκή μας επένδυση στην καινοτομία και την εκπαίδευση αποκτούμε ένα νέο σύμμαχο. Μέσα από τη συνεργασία με το ΟΠΑ, πρωτοποριακή για τη χώρα, θα αναζητήσουμε μαζί λύσεις σε τεχνικά και επιχειρηματικά ζητήματα για την αναβάθμιση προϊόντων, εφαρμογών και υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών. Οι ταλαντούχοι φοιτητές του πανεπιστημίου θα έχουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τις γνώσεις, τις δυνατότητες και την αγάπη τους για την τεχνολογία, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν ουσιαστικές εμπειρίες που θα αποτελέσουν εφόδιο για την είσοδό τους στην αγορά εργασίας» συνέχισε.

Από την πλευρά του ο πρύτανης του ΟΠΑ κ. Γάτσιος δήλωσε: «Για το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η καινοτομία και η εξωστρέφεια, μαζί με την αριστεία και την κοινωνική προσφορά, αποτελούν τις σταθερές ιδρυματικές του αξίες. Η συμφωνία με τον Όμιλο ΟΤΕ καθοδηγείται από αυτές τις αξίες».

«Εντάσσεται στη γενικότερη στρατηγική μας συνεργασιών με κοινωνικούς φορείς, ιδρύματα και επιχειρήσεις. Προσδοκούμε η συνεργασία καθηγητών και φοιτητών του πανεπιστημίου μας με στελέχη τεχνολογίας του Ομίλου ΟΤΕ να προσφέρει καινοτόμες λύσεις σε τεχνικά και επιχειρηματικά θέματα, να οδηγήσει σε συμμετοχή σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα και να βοηθήσει τους φοιτητές μας τόσο στην απόκτηση γνώσεων και εμπειριών όσο και στην επαγγελματική τους αποκατάσταση» κατέληξε ο κ. Γάτσιος.