Απάντηση στο ερώτημα γιατί εξύβριζαν τον νεκρό Βαγγέλη Γιακουμάκη οι τρεις σχολιαστές ιστολογίου αναζητούν οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μετά τον εντοπισμό τριών ατόμων που προχώρησαν στις προσβλητικές αναρτήσεις και σχόλια για τον 20χρονο στο Διαδίκτυο.

Πρόκειται για έναν 25χρονο φοιτητή ΤΕΙ Πληροφορικής στην Αθήνα, έναν 28χρονο μεταπτυχιακό φοιτητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη και έναν 50χρονο άνεργο στη Θεσσαλονίκη που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης και έχει απασχολήσει τις Αρχές για σοβαρά ποινικά αδικήματα όπως ληστεία, βιασμό, ναρκωτικά, οπλοφορία-οπλοχρησία κ.α.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία τακτικής διαδικασίας για δημόσια υποκίνηση βίας και μίσους μέσω διαδικτύου, από κοινού και κατ´ εξακολούθηση, πρόκληση σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος, μέσω διαδικτύου.

Από την έως τώρα έρευνα δεν έχει προκύψει ποιος ήταν ο διαχειριστής του μπλογκ όπου έγιναν τα υβριστικά σχόλια και αναμένεται σε αυτό να δώσει απάντηση το twitter καθώς στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης είχε λογαριασμό ο άνθρωπος που έλεγχε το μπλογκ.

Οπως επισημάνθηκε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ υπάρχει ένα τέταρτο ηλεκτρονικό ίχνος το οποίο δεν έχει ταυτοποιηθεί ωστόσο οι αστυνομικοί δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είναι διαχειριστής του μπλογκ ένας από τους τρεις.

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται το μεσημέρι της Κυριακής όταν άρχισαν οι πρώτες αναρτήσεις στο διαδίκτυο με υβριστικά σχόλια για τον Β. Γιακουμάκη. Παράλληλα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος μετά από κατάλληλη αξιοποίηση καταγγελιών (τόσο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων όσο και ηλεκτρονικών μηνυμάτων) στο Κέντρο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Cyber Alert διακρίβωσε ότι απογευματινές ώρες της 15/3 σε ιστολόγιο του διαδικτύου είχαν αναρτηθεί δημοσιεύσεις και σχόλια με προσβλητικό περιεχόμενο για τον 20χρονο φοιτητή.

Αμεσα ο προϊστάμενος της υπηρεσίας Μανώλης Σφακιανάκης ενημέρωσε την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και αφού πήραν τη σχετική έγκριση ξεκίνησε η διερεύνηση της υπόθεσης και ζητήθηκε η συνδρομή της Google ενώ την ίδια στιγμή ζητήθηκε από τις εταιρείες η διατήρηση των ηλεκτρονικών ιχνών των αγνώστων, τότε, σχολιαστών για τυχόν δικαστική χρήση.

Οπως έγινε γνωστό κατά την εξέλιξη των διαδικτυακών ερευνών και της προανάκρισης, η δικογραφία τέθηκε εκ νέου στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία άσκησε συμπληρωματική ποινική δίωξη για το αδίκημα της πρόκλησης σε εκτέλεση πλημμελήματος ή κακουργήματος που τελείται από μίσος και δόθηκε νέα παραγγελία στη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για διενέργεια προανάκρισης.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης διενεργήθηκε ενδελεχής ψηφιακή έρευνα και ανάλυση των ψηφιακών δεδομένων – στοιχείων της υπόθεσης και πραγματοποιήθηκε συνεχής αλληλογραφία με την αρμόδια διαχειρίστρια εταιρεία που βρίσκεται στο εξωτερικό και με ημεδαπούς παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου.

Όταν εντοπίστηκαν οι δυο νεαροί και ο 50χρονος αποφασίστηκε να γίνουν ταυτόχρονες επιχειρήσεις παρουσία δικαστικών λειτουργών.

Στην Αθήνα βρήκαν τον 25χρονο που διαμένει με τους γονείς του. Στη θέα των αστυνομικών «πάγωσε» καθώς δεν περίμενε να τους δει, ενώ στη συνέχεια είχε να αντιμετωπίσει το ξάφνιασμα και τη στιγμιαία αντίδραση των γονιών του οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για τα σχόλια. Επίσης παραδέχθηκε ο 25χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ήταν δική του ανάρτηση. Κάτι αντίστοιχο είπε και ο 28χρονος που διαμένει μόνος του στη Μυτιλήνη και αιφνιδιάστηκε από τη παρουσία των αστυνομικών. Κανείς από τους δυο ωστόσο δεν είπε γιατί το έκαναν.

Στη Θεσσαλονίκη ο 50χρονος εκμεταλλεύτηκε τη χρονική καθυστέρηση στην άφιξη του κλειδαρά και κατάφερε να διαφύγει από τον 4ο όροφο πολυκατοικίας προτού μπουν οι αστυνομικοί στο σπίτι και αναζητείται να συλληφθεί στα πλαίσια του αυτοφώρου για απείθεια.

Στο πλαίσιο των ερευνών οι αστυνομικοί κατέσχεσαν τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές για να ερευνηθούν περαιτέρω.

Οι δυο νεαροί δεν συνελήφθησαν διότι δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις της αυτοφώρου διαδικασίας.

Παράλληλα ερευνάται εάν κάποιος / οι από τους τρεις είχαν επαφές με άτομα στα Ιωάννινα. τη Κρήτη ή άλλες περιοχές που γνώριζαν τον Β.Γιακουμάκη. Αυτό, όπως είπε ο κ.Σφακιανάκης, θα ερευνηθεί περαιτέρω όπως και εάν γνωρίζονταν μεταξύ τους.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για τις αναρτήσεις σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και μπλογκ με απειλές και υβριστικά σχόλια (συνοδευόμενα συχνά από φωτογραφίες) για τους σπουδαστές της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων που έκαναν παρέα με τον 20χρονο ο κ.Σφακιανάκης είπε πως έχει ενημερωθεί ήδη η Εισαγγελία στα Ιωάννινα ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί εντολή για έρευνα.