Μετά την πρόταση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη για «στρατολόγηση» πολιτών, οι οποίοι θα ελέγχουν και θα καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, έρχονται και οι εθελοντές «Ράμπο» για το περιβάλλον, τη δόμηση, την ενέργεια και τα μεταλλεία.
Όπως δήλωσε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης, σήμερα μόλις 104 επιθεωρητές πραγματοποιούν ελέγχους σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό, όπως επεσήμανε, «το κενό που παρατηρείται με φόντο την κατεστραμμένη οικονομία της χώρας μας θα μπορούσε να καλύψει ένα συμμετοχικό σύστημα με τη συμβολή συλλογικοτήτων πολιτών και μερικές εκατοντάδες εθελοντές επιστήμονες-γνώστες του αντικειμένου».
Κατ’ αρχάς, σήμερα στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ) υπηρετούν λιγότεροι από 30 επιθεωρητές περιβάλλοντος, περίπου επτά επιθεωρητές δόμησης, καμιά δεκαριά επιθεωρητές ενέργειας και άλλοι τόσοι επιθεωρητές μεταλλείων. Το σύνολο δεν ξεπερνά τους 60. Όσο για το διοικητικό προσωπικό της υπηρεσίας, αποτελείται κυρίως από γραμματείς, αν και στο παρελθόν είχε πολλάκις ζητηθεί από την ΕΥΕΠ η συνδρομή νομικών, οικονομολόγων και προγραμματιστών. Ωστόσο ουδέποτε προσελήφθησαν.
Όσο για τη στρατολόγηση πολιτών, αποτελεί ζητούμενο εάν μπορούν οι εθελοντές να πραγματοποιήσουν τόσο εξειδικευμένους ελέγχους, να επιβάλουν πρόστιμα και να στέλνουν τις υποθέσεις στον εισαγγελέα.
Το θέμα της υποστελέχωσης του Σώματος Επιθεώρησης του υπουργείου ανεδείχθη από συζήτηση που είχε ο κ. Τσιρώνης με αντιπροσωπεία πολιτών αποτελούμενη από τον δήμαρχο Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Ιωσήφ Μόραντ, δημοτικούς συμβούλους και εκπροσώπους συλλόγων της περιοχής. Οι τοπικοί φορείς αντιδρούν στη συνέχιση λειτουργίας μιας μονάδας αδρανοποίησης υποπροϊόντων σφαγής.
Στις 30 Ιανουαρίου 2015 οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος είχαν επιβάλει στην εν λόγω εταιρεία πρόστιμο, καθώς διαπιστώθηκαν παραβάσεις στη λειτουργία της μονάδας θερμικής αδρανοποίησης καθ’ υπέρβαση της περιβαλλοντικά αδειοδοτημένης δυναμικότητας, απουσία παρακολούθησης της ποιότητας των αερίων αποβλήτων, μη σύννομη διαχείριση υγρών αποβλήτων και μη διακριτοί χώροι αποθήκευσης τελικού προϊόντος.
Ο κ. Τσιρώνης αφού ενημερώθηκε για το πρόβλημα και εξέτασε τα έγγραφα που του προσκομίστηκαν, δεσμεύτηκε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, για την επαναληπτική αποστολή επιθεωρητών Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, έως ότου το ζήτημα λήξει.