Τη μετατροπή των θέσεων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ) σε θέσεις μόνιμου προσωπικού προωθεί με νομοθετική ρύθμιση το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Η καθιέρωση μιας ενιαίας σχέσης εργασίας σε όλο το Δημόσιο για μόνιμους υπαλλήλους εξυπηρετεί το κυβερνητικό σχέδιο αναδιάρθρωσης της δημόσιας διοίκησης. Στόχος είναι να υπάρχει ευελιξία κατά την ένταξη στο νέο καθεστώς κινητικότητας, το οποίο, όπως λένε από το υπουργείο, δεν θα συνδέεται επ’ ουδενί με απολύσεις.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν απρόσκοπτα, στο πλαίσιο της κινητικότητας, να μετακινηθούν υπαλλήλοι ΙΔΑΧ σε μια αντίστοιχη θέση υπαλλήλου με σχέση εργασίας μόνιμου προσωπικού, κάτι που πριν δεν ήταν εφικτό.
Η ρύθμιση αφορά υπαλλήλους ΙΔΑΧ, που υπηρετούν αποκλειστικά στον «στενό» δημόσιο τομέα (ΟΤΑ, Νομικά Προσωπα Δημοσίου Δικαίου και δικαστικούς υπαλλήλους).
Δεν υπάγονται στις προβλέψεις αυτές το επιστημονικό προσωπικό των Ανεξάρτητων Αρχών, οι δικηγόροι με έμμισθη εντολή και βέβαια οι υπάλληλοι ορισμένου χρόνου και οι εποχιακοί. Η πρόβλεψη θα περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο το οποίο προωθεί ο αρμόδιος για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αναπληρωτής υπουργός κ. Γιώργος Κατρούγκαλος και αναμένεται να κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.
Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης όχι μόνο δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά εξοικονομεί πόρους.
Από το υπουργείο δεν έδιναν συγκεκριμένους αριθμούς ως προς τους υπαλλήλους ΙΔΑΧ των οποίων η σχέση εργασίας θα μετατραπεί –σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις ξεπερνούν τις 30.000 εργαζομένους και μπορεί να φτάνουν, κατ’ άλλους, ακόμα και τις 40.000.