Στην επαναπρόσληψη 3.900 εκπαιδευτικών τεχνικών λυκείων, διοικητικών ΑΕΙ και σχολικών φυλάκων, που απολύθηκαν λόγω μνημονιακών μέτρων, καθώς και στην τοποθέτηση των περίπου 6.000 αδιόριστων από διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ σε υπηρεσίες του Δημοσίου προχωράει έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Την κατάθεση νομοσχεδίου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι σχετικές ρυθμίσεις, ανακοίνωσε την Τρίτη ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γιώργος Κατρούγκαλος. Μία από τις ιδιαιτερότητες των προωθούμενων ρυθμίσεων αποτελεί πως οι απολυμένοι και οι αδιόριστοι θα έχουν αρχικώς τη δυνατότητα να επιλέξουν με αίτησή τους την τοποθέτηση σε κάποια άλλη θέση, με στόχο να καλύψουν επείγουσες ανάγκες φορέων του Δημοσίου.

Για το λόγο αυτό, ο κ. Κατρούγκαλος θα αποστείλει άμεσα εγκύκλιο ώστε οι φορείς να δηλώσουν τις κενές τους θέσεις, ώστε να κοινοποιηθούν και να υποβληθούν αιτήσεις από όσους ενδιαφέρονται. Ωστόσο, υπήρξε κατηγορηματικός πως σε περίπτωση που κάποιος απολυμένος ή αδιόριστος δεν επιθυμεί να πάει σε κάποια άλλη θέση, υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτησή του εκεί όπου υπηρετούσε ή εκεί όπου διορίστηκε.

Δυνατότητα επιλογής κάποιας από τις κενές θέσεις θα δοθεί, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, και σε διαθέσιμους για τους οποίους έχουν εκδοθεί προσωρινοί πίνακες για τη μετακίνησή τους σε κάποιο φορέα – απέφυγαν δηλαδή τον κίνδυνο απόλυσης – αλλιώς εάν δεν συναινέσουν θα δημιουργηθούν προσωποπαγείς θέσεις εκεί όπου είχαν προσληφθεί από την αρχή.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης ανέφερε πως στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η ομογενοποίηση των σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο, κάτι που πρακτικά συνεπάγεται πως περίπου 40.000 υπάλληλοι που υπηρετούν με σχέση αορίστου χρόνου θα έχουν πλέον σχέση δημοσίου δικαίου. Η επιλογή της ρύθμισης αυτής κατέστη αναγκαία κατά τον κ. Κατρούγκαλο με στόχο να διευκολυνθεί η ευρεία κινητικότητα, που σκοπεύει να εφαρμόσει τους επόμενους μήνες η κυβέρνηση μετά και τη συγχώνευση δομών.

Από τη μετατροπή αυτή της σχέσης εργασίας θα εξαιρεθούν το επιστημονικό προσωπικό των ανεξάρτητων Αρχών, καθώς και οι υπηρετούντες σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, σε ΔΕΚΟ, αλλά και οι έμμισθοι δικηγόροι. Ο κ. Κατρούγκαλος διευκρίνισε, πάντως, πως δεν θα γίνει καμία μετατροπή εργαζομένων ορισμένου χρόνου ή με συμβάσεις έργου – στα πρότυπα μονιμοποιήσεων που είχαν γίνει στο παρελθόν.

Στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου θα περιλαμβάνονται και άλλες διατάξεις μεταξύ των οποίων η καθιέρωση Κάρτας του Πολίτη, για πιλοτική αρχικά εφαρμογή στους δικαιούχους του προγράμματος σίτισης και που θα περιλαμβάνει μόνον στοιχεία ΑΜΚΑ και ΑΦΜ, αλλά και για την πώληση κρατικών αυτοκινήτων.

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε, όμως, πως δεν προβλέπεται να θιγεί οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων πριν το τέλος του χρόνου.