Ψήφισμα με τις θέσεις τους για το ακτοπλοϊκό πρόβλημα της Λήμνου εξέδωσαν 18 φορείς του νησιού έπειτα από σύσκεψη που έγινε σήμερα, Παρασκευή, την οποία συγκάλεσαν ο έπαρχος Λήμνου κ. Ευάγγελος Γιαρμαδούρος και ο δήμαρχος Λήμνου κ. Δημήτρης Μαρινάκης.
Κατά τη σύσκεψη ο έπαρχος και ο δήμαρχος ενημέρωσαν τους φορείς για τη συνάντηση που είχαν με τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας κ. Θεόδωρο Δρίτσα, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν η Λήμνος και ο Άγιος Ευστράτιος στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με το Λαύριο, το οποίο όπως ειπώθηκε οξύνθηκε μετά την επίσχεση εργασίας που κήρυξαν οι εργαζόμενοι στο οχηματαγωγό «Ταξιάρχης», με αποτέλεσμα τη διακοπή της εκτέλεσης του δρομολογίου.
Από τη πλευρά τους οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν εκτενώς τις προτάσεις τους, τονίζοντας τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί το ακτοπλοϊκό σε όλο το εύρος της κοινωνικής ζωής και της οικονομικής δραστηριότητας και αποφασίστηκε να αποσταλεί ψήφισμα στον κ. Δρίτσα.
Το ψήφισμα
Στο ψήφισμα, το οποίο απευθύνεται στον κ. Δρίτσα, ζητούν οι φορείς της Λήμνου
και του Αγίου Ευστρατίου «να βάλει τέλος στην «ομηρία» των δύο νησιών, τα οποία αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα στην ακτοπλοϊκή τους σύνδεση με το Λαύριο, με αποτέλεσμα να οδηγούνται σε συγκοινωνιακή απομόνωση».
Σημειώνεται ακόμη ότι «παρά την εκπεφρασμένη βούληση του υπουργείου να βρεθεί λύση όσον αφορά την πληρωμή των οφειλών προς τους εργαζόμενους, αποτελεί κοινή πεποίθηση ότι η λύση αυτή σε καμία περίπτωση δεν εξασφαλίζει την ομαλή εκτέλεση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων, εν όψει μάλιστα της πασχαλινής και θερινής περιόδου, κατά την οποία υπάρχουν αυξημένες ανάγκες μετακίνησης πολλών επιβατών, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική επιβίωση πολλών επιχειρήσεων».
Οι φορείς της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου καλούν τον κ. Δρίτσα «να ενεργοποιήσει τους όρους της σύμβασης, να κινήσει τις διαδικασίες άμεσης δρομολόγησης πλοίου που να εξυπηρετεί τα νησιά μας και να οδηγηθεί στην εξεύρεση μόνιμης λύσης μέσα από την προβλεπόμενη διαδικασία».
Και προσθέτουν: «Σε κάθε περίπτωση, οι φορείς και οι αρχές των νησιών δεσμεύονται για ανάληψη πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν τα δικαιώματα των κατοίκων και των επαγγελματιών τους».