Τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Ευάγγελο Βενιζέλο πρότεινε μεταξύ άλλων ως μάρτυρα η εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου. Έπειτα από σύσκεψη, «το δικαστήριο κρίνει ότι δεν συντρέχει περίπτωση κλήτευσης των προτεινόμενων μαρτύρων και λήψης των λοιπών στοιχείων» όπως τόνισε ο πρόεδρος κ. Νικόλαος Πάσσος, χωρίς να αποκλείσει ωστόσο τη δυνατότητα ανάκλησης της εν λόγω απόφασης κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Η εισαγγελέας κυρία Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου είχε κρίνει σκόπιμο να καταθέσουν επίσης εκτός του κ. Βενιζέλου ο κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, πρώην στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο κ. Χρήστος Αθανασίου και η κυρία Σμαράγδα Πιτένη, αναπληρώτρια διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών που ταξίδεψε ως το Παρίσι για να παραλάβει το δεύτερο cd με τη λίστα Λαγκάρντ. Η εισαγγελέας πρότεινε επίσης να ζητηθούν από το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και το ΠαΣοΚ τα usernames όλων όσοι υπηρέτησαν στα γραφεία των υπουργών.

Νωρίτερα, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, ανακοινώθηκε ότι ανώνυμη επιστολή για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ έφθασε στα χέρια του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου κ. Πάσσου. Ο πρόεδρος αναφέρθηκε στην αρχή της σημερινής (σ.σ. Πέμπτη) συνεδρίαση στην επιστολή, τονίζοντας ότι μπορούν οι ενδιαφερόμενοι παράγοντες της δικής να λάβουν αντίγραφο, και αν κρίνουν ότι εμπεριέχει κάποιο ενδιαφέρον στοιχείο, να προταθεί ως αναγνωστέο έγγραφο στη δίκη.

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) κ. Λουκάς Τσούκαλης, ο οποίος εξήρε την προσωπικότητα του πρώην υπουργού κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
«Μου είχε κάνει από την εποχή Σημίτη εξαιρετική εντύπωση η συγκρότηση, η γνώση, η ευγλωττία του. Με έχει διαβεβαιώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται. Εκτιμώ το ήθος και την ακεραιότητά του. Το θεώρησα αδιανόητο να έχει εμπλακεί. Είναι ευφυής, καλλιεργημένος, πολιτισμένος. Πολλοί που γνωρίζω στο εξωτερικό έχουν καλά λόγια να πουν για αυτόν. Και να σκεφθεί κανείς ότι η εποχή υπουργίας του ήταν πραγματικό κολαστήριο, ήταν η χώρα στο χείλος του γκρεμού».
«Ούτε ψύλλος στον κόρφο του» παρενέβη ο πρόεδρος.
«Υπάρχει επίσης και η απόφαση Παπακωνσταντίνου να ανοίγονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Πώς κάποιος που παίρνει μια τέτοια απόφαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής να διαπράττει αδικήματα με στόχο τη φοροδιαφυγή;» συμπλήρωσε ο μάρτυς.
Λ. Τσούκαλης: «Ο Παπακωνσταντίνου έχει κάνει αρκετούς εχθρούς»
Ο κ. Τσούκαλης ρωτήθηκε από την εισαγγελέα κυρία Δημητρίου-Βασιλοπούλου για τη σχέση του με την εξαδέλφη του πρώην υπουργού κυρία Ελένη Παπακωνσταντίνου, η οποία είναι γραμματέας στο ΔΣ του ΕΛΙΑΜΕΠ. «Τη γνωρίζω, αλλά δεν έχω στενή σχέση μαζί της. Νομίζω δε ότι και η ίδια δεν έχει στενή σχέση με τον εξάδελφό της» δήλωσε ο μάρτυς.
Υπό την πίεση του δικαστηρίου, ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε ότι «ένας ευφυής άνθρωπος, το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτόταν να κάνει θα ήταν να αφαιρέσει τρία ονόματα ίδια με το δικό του… Σε κάθε περίπτωση, δεν συνάδει αυτή η πράξη με τον χαρακτήρα του. Αυτό το usb άλλωστε έχει περάσει από πολλά χέρια, και ο κ. Παπακωνσταντίνου έχει κάνει αρκετούς εχθρούς στην πορεία του».
«Είναι πολύ επικίνδυνο αυτό το επιχείρημα, γιατί τρία ονόματα και όχι και άλλα σαράντα;» σχολίασε ο πρόεδρος.
Το σχόλιό του στάθηκε μάλιστα αφορμή για παρέμβαση λίγο αργότερα της υπεράσπισης, και συγκεκριμένα του κ. Παναγιώτη Κουρελέα: «Για εκείνον που ήθελε να τον στοχοποιήσει ήταν αναγκαία συνθήκη το να σβήσει τα τρία ονόματα».
Η ιδιαιτέρα γραμμματέας του Ευ. Βενιζέλου

Τη σκυτάλη του μάρτυρα έλαβε εν συνεχεία η κυρία Σοφία Μπέλμπα, ιδιαιτέρα γραμματέας του κ. Βενιζέλου από το 2005. Η κυρία Μπέλμπα ανέφερε ότι ο πρώην αντιπρόεδρος δεν είχε στην κατοχή του το επίμαχο usb ούτε δευτερόλεπτο.

Ξεκαθάρισε ότι βρέθηκε στα χέρια της όταν τον Αύγουστο του 2011 ο κ. Ι. Διώτης παρέδωσε το στικάκι στον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο. Η κυρία Μπέλμπα το αποθήκευσε στο γραφείο της.

Ο κ. Βενιζέλος το αναζήτησε ξανά στις 1.10.2012 και ενώ δεν ήταν πια υπουργός, είχε μετακομίσει στα γραφεία του ΠαΣοΚ. «Κράτησέ το και θα σου πω» είπε εκείνη την ημέρα ο κ. Βενιζέλος στη γραμματέα του, για να το αναζητήσει την αμέσως επόμενη. Στις 2.10.2012 της το ξαναζήτησε, το έβαλε μπροστά της σε έναν φάκελο και το απέστειλε στον τότε πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά.

Η κυρία Μπέλμπα επιβεβαίωσε ότι εκείνη άνοιξε δύο φορές το αρχείο, για να ελέγξει αν το usb που είχε ανασύρει και παρέδιδε στον κ. Βενιζέλο ήταν το σωστό. Στη δικογραφία αναφέρεται άλλωστε ότι κάποιος χρήστης με το κωδικό όνομα «Σοφία» άνοιξε το usb.

«Ο κ. Βενιζέλος δεν χειρίζεται υπολογιστή» σημείωσε χαρακτηριστικά η κυρία Μπέλμπα.


«Γιατί πήρατε το usb στο “σπίτι” σας, στο ΠαΣοΚ;»
ρώτησε η εισαγγελέας τη μάρτυρα.

«Δεν ήξερα τι είχε το usb, το πήρα μαζί με όλα τα προσωπικά αρχεία» απάντησε εκείνη. «Το αναζήτησα ανάμεσα σε άλλα, μου έμοιαζε ότι ήταν σχετικό με αυτό που έψαχνα» είπε μετά την πίεση των συνηγόρων υπεράσπισης.

«Δεν θυμάμαι τι είχε προηγηθεί της αναζήτησης του usb από τον κ. Βενιζέλο. Είχε γίνει ντόρος δημοσιογραφικός εκείνες τις ημέρες…» πρόσθεσε.

Το Ειδικό Δικαστήριο παρακολουθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης.


«Δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να πρωτοκολληθεί η λίστα»

Τη δική του εκδοχή ως προς την υπόθεση κλήθηκε να δώσει ως μάρτυρας ο επίτιμος πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος.


«Δεν είχε τύχει να συνεργαστούμε ποτέ με τον κ. Παπακωνσταντίνου»
τόνισε ο μάρτυς, που εισέφερε στο δικαστήριο τη γνώση του ως προς το τι πρωτοκολλείται στο Δημόσιο και τι όχι. «Δεν γνωρίζω να πρωτοκολλείται κάτι εκτός από έγγραφα» σημείωσε ο ίδιος.


«Αν το θεμέλιο μιας διοικητικής πράξης είναι παράνομο, τότε η νομιμότητα της πράξης κλονίζεται. Οτιδήποτε μπορεί να αποτελέσει έναυσμα ελέγχου, ακόμη και ένας ψίθυρος· δεν μπορεί όμως να αποτελέσει βάση διοικητικής πράξης»
πρόσθεσε ο κ. Γεωργακόπουλος.


«Το πρόβλημα επίσης είναι ότι δεν υπάρχει πιστοποίηση για τα συνοδευτικά εγγράφου που να πρωτοκολλείται»
επεσήμανε.

Ο κ. Γεωργακόπουλος υπογράμμισε ότι ένας τέτοιος χειρισμός, όπως αυτός που προϋποθέτει η λίστα Λαγκάρντ, απαιτεί «απόλυτη διακριτικότητα, μυστικότητα, κατάλληλες υπηρεσίες… Απαιτείται δηλαδή ένας νομοθετικός και διοικητικός μηχανισμός που θα επιτρέπει όλες αυτές τις ενέργειες».


«Αν απευθυνόταν ο υπουργός στο ΝΣΚ για τον χειρισμό της υπόθεσης;»
ρώτησε η εισαγγελέας. «Θα του έλεγε, από νομικής πλευράς, να μη χρησιμοποιηθεί» σημείωσε ο μάρτυς, ξεκαθαρίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «το παράνομο της λίστας εμποδίζει» και η λίστα μόνον ως βάση περαιτέρω ελέγχου μπορεί να χρησιμοποιηθεί.


«Δεν θα μπορούσε και δεν θα έπρεπε να πρωτοκολληθεί η λίστα»
εκτίμησε ο κ. Γεωργακόπουλος εξηγώντας ότι «κάποιος υπουργός μπορεί να έχει μια ανεπίσημη, φιλική συνεργασία, πολλώ δε μάλλον όταν πρόκειται για προϊόν αμφιβόλου νομιμότητας».


«Η πρωτοκόλληση δεν σχετίζεται με πονηρές σκέψεις»
παραδέχθηκε κατά την εξέτασή του από την υπεράσπιση.


«Το γεγονός ότι δεν το πρωτοκόλλησε δεν σημαίνει ότι δεν το παρέλαβε. Ακόμη, άλλωστε, και ένα πρωτοκολλημένο έγγραφο μπορεί να χαθεί…»
είπε ο συνήγορος κ. Τάκης Βασιλακόπουλος και ο μάρτυρας συναίνεσε.