Το ενδεχόμενο ο Χριστόδουλος Ξηρός αμέσως μετά τη φυγή του από τη Θεσσαλονίκη στις αρχές του 2014 να κατέφυγε στην κατοικία στην οδό Κύκνων στο Γαλάτσι, όπου διέμενε ο 39χρονος καθηγητής Πληροφορικής με το ψευδώνυμο «Ιάσονας», εξετάζουν τα τελευταία 24ωρα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ.
Με βάση αναφορές σε αποκρυπτογραφημένες επιστολές αλλά και το γεγονός ότι ο Χρ. Ξηρός αποβιβάστηκε από το ΙΧ συγγενικού του προσώπου (τον μετέφερε από τη Μακεδονία στην Αθήνα) σε απόσταση λίγων εκατοντάδων μέτρων από την κατοικία του 39χρονου προκαλεί «βάσιμες υποψίες» στους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. περί αυτού του ενδεχομένου.
Λίγα τετράγωνα πιο πέρα…
Ο συγγενής του Χρ. Ξηρού που τον μετέφερε στις αρχές Ιανουαρίου 2014 από τη βόρεια Ελλάδα στην πρωτεύουσα ανέφερε στην κατάθεσή του: «Στα δεύτερα φανάρια της οδού Αγίας Λαύρας στα Κάτω Πατήσια ο Χριστόδουλος μου είπε να σταθμεύσω σε μια θέση που ήταν κενή, ακριβώς μπροστά στο φανάρι, όπως και έκανα σβήνοντας τη μηχανή. Τότε ο Χριστόδουλος Ξηρός μού είπε επί λέξει: «Περίμενε εδώ να ντυθώ κι έρχομαι». Εγώ τότε τον ρώτησα πού θα ντυθεί και εκείνος μου απάντησε: «Να μη σε νοιάζει». Ακολούθως άνοιξε την πόρτα και έφυγε με γρήγορο βάδισμα προς έναν σκοτεινό δρόμο που βρισκόταν δεξιά μας, ακριβώς στο ύψος του σηματοδότη».

Με βάση τη συγκεκριμένη κατάθεση όπως και άλλα ευρήματα οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι προορισμός του Χρ. Ξηρού ήταν η κατοικία του 39χρονου στην οδό Κύκνων, λίγα οικοδομικά τετράγωνα πιο πέρα, χωρίς μάλιστα να μπορεί να αποκλεισθεί ότι στο συγκεκριμένο οίκημα βιντεοσκοπήθηκε και το περιβόητο μανιφέστο του «Μανώλη» της 17Ν λίγες μέρες αργότερα.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., με βάση όσα αναφέρονται σε επιστολές, εκτιμούν ότι ο «Ιάσονας» που είχε λευκό ποινικό μητρώο ήταν το πρώτο σύστημα υπόθαλψης του τότε φυγάδα. Όμως μετά ήλθε σε σύγκρουση μαζί του και φέρεται να ενεργοποίησε το σχέδιο δολοφονίας του.
Από την αποκωδικοποίηση επιστολών που βρέθηκαν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του 39χρονου καθηγητή, έκτασης περίπου 5.500 σελίδων, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν σοβαρές ενδείξεις ότι μπορεί να είχε κεντρικό ρόλο στη δράση της Σέχτας Επαναστατών την περίοδο 2009-2010.
Πολύπλοκοι κωδικοί εισόδου
Την ίδια ώρα στο Τμήμα Ψηφιακών Πειστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να σπάσουν οι πολύπλοκοι «κωδικοί» εισόδου στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του συλληφθέντος και εξετάζεται αν στο ηλεκτρονικό αρχείο του μπορεί να υπάρχουν προκηρύξεις ή άλλα στοιχεία για τη δράση της οργάνωσης Σέχτα Επαναστατών ή άλλων ένοπλων ομάδων.
Ωστόσο οι ίδιοι αξιωματικοί σημειώνουν ότι «αυτή η αποκρυπτογράφηση και οι σχετικές αναφορές σε επιστολές δεν μπορεί να αποτελέσουν ακλόνητο στοιχείο για την αναφερόμενη εμπλοκή του στην ένοπλη οργάνωση. Γι’ αυτό και αναζητούμε στοιχεία στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές του, όπου όμως υπάρχει δυσκολία πρόσβασης, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό το σενάριό μας. Εξάλλου τα συγκριτικά στοιχεία που έχουμε από τη «Σέχτα» είναι ελάχιστα».
Η μυστηριώδης «Ρωξάνη»
Παράλληλα, προτεραιότητα για τους επιτελείς των διωκτικών αρχών είναι ο εντοπισμός του ατόμου με την κωδική ονομασία «Ρωξάνη» -οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. δεν έχουν απόλυτη βεβαιότητα ότι είναι γυναίκα- που φέρεται να είχε καθοριστικό ρόλο στην υπόθαλψη του Χρ. Ξηρού και κυρίως στο σχέδιο ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού.
Η «Ρωξάνη» που μνημονεύεται σε επιστολές των «Πυρήνων» φέρεται ότι είχε συνεργασία με τον «Ιάσονα» και θεωρείται ότι είχε εμπειρία σε ένοπλη δράση. Όμως εντυπωσιάζει ότι σε ορισμένα σημεία το άτομο αυτό περιγράφεται ως «μη ελληνικής καταγωγής», κάτι ωστόσο που θεωρείται παραπλανητικό.