Ένας 40χρονος ιδιοκτήτης μίνι μαρκετ στην Κηπούπολη είχε απασχολήσει τις Αρχές πέρυσι μετά το καλοκαίρι για βιασμό – στο σπίτι του – σε βάρος 14χρονης την οποία εγκατέλειψε νυχτερινές ώρες σε απομακρυσμένο σημείο.
Μάλιστα, όπως είπαν αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ, στο «στόχαστρο» του 40χρονου είχαν μπει αγόρια και η επαφή με την 14χρονη έγινε από…λάθος καθώς η μαθήτρια χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο που παρέπεμπε σε αγόρι.
Στη συνέχεια οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Ανηλίκων σχημάτισαν τον περασμένο Νοέμβριο δικογραφία και την απέστειλαν προς τις δικαστικές αρχές.
Από τότε ο 40χρονος κυκλοφορούσε ελεύθερος –προκαλώντας αρκετά ερωτηματικά για αυτό –και εντοπίστηκε εκ νέου, αυτή τη φορά από τους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, λίγο πριν ασελγήσει σε βάρος 13χρονου μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο βαν σε κεντρική πλατεία στον Κορυδαλλό. Επίσης εκτιμάται από τους αστυνομικούς ότι έπεσαν θύματα του εκατοντάδες μαθητές.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της υπόθεσης στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής ο 40χρονος μπορεί να είχε έως και πέντε συναντήσεις με ανήλικους την ημέρα τους οποίους προσέλκυε μέσα από συζητήσεις και παρουσιάζοντας τους «λύσεις» στα προβλήματα που αντιμετώπιζαν είτε στο οικογενειακό, είτε στο φιλικό ή σχολικό περιβάλλον.
Ο 40χρονος που δεν έχει οικογένεια εντοπίστηκε στο πλαίσιο επιχείρησης με την κωδική ονομασία «Chat Scanning» (σάρωση διαδικτυακών εικονικών δωματίων επικοινωνίας) για την καταπολέμηση της παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο.
Επιπλέον από τους αστυνομικούς σχηματίστηκε σε βάρος πέντε ατόμων, και συγκεκριμένα τεσσάρων ηλικίας 33, 35, 39, 45 και ενός ακόμα, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν ταυτοποιηθεί πλήρως.
Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης τονίστηκε ότι οι αστυνομικοί της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τις 11/12/2014 έως και τις 11/1/2015 στο πλαίσιο σχετικού Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, πραγματοποίησαν διαδικτυακή έρευνα διείσδυση, σε δωμάτια εικονικής διαδικτυακής επικοινωνίας (chatrooms), τα οποία ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μ.Σφακιανάκης χαρακτήρισε ως «κερκόπορτα του εγκλήματος» όπου με τη χρήση προφίλ –λογαριασμών σε πρόγραμμα ηλεκτρονικής συνδιάλεξης «υποδύθηκαν» τους ανήλικους κάτω των 13 ετών.
Από τις έρευνες –συνομιλίες προέκυψε ότι οι εμπλεκόμενοι δράστες, χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα ψευδώνυμα, τους «πλησίασαν» διαδικτυακά και κατά περίπτωση τους πρότειναν συνάντηση μαζί τους, καθώς επίσης τους προέτρεψαν στην αποστολή γυμνών φωτογραφιών ή απέστειλαν οι ίδιοι γυμνές φωτογραφίες του εαυτού τους και τρίτων προσώπων.
Η διερεύνηση της υπόθεσης του 40χρονου, όπως ειπώθηκε, ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία στο επιχειρησιακό κέντρο CYBERALERT της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με την οποία υπήρχε διαδικτυακή συνομιλία του 40χρονου με τον ανήλικο για μεταξύ τους συνάντηση.
Οι αστυνομικοί οργάνωσαν επιχείρηση και έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση το μεσημέρι της Κυριακής τη περιοχή όπου θα γινόταν η μεταξύ τους συνάντηση.
Στο σημείο εντοπίστηκε ο 40χρονος κατά τη διάρκεια που είχε επιβιβάσει σε ένα κλειστό φορτηγάκι τύπου βαν, ιδιοκτησίας του, τον 13χρονο με σκοπό την ερωτική συνεύρεση μαζί του, όπως λένε τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. Τότε επενέβησαν οι αστυνομικοί που τον ακινητοποίησαν ενώ απελευθέρωσαν τον ανήλικο ο οποίος είχε πει στους γονείς του πως θα πήγαινε να δει τη γιαγιά του, όπως και έκανε, αλλά αμέσως μετά πήγε να συναντήσει τον 40χρονο.
Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο φορτηγάκι διαπιστώθηκε ότι ο δράστης είχε προβεί σε ειδική διαμόρφωσή του, ενώ μέσα σε αυτό βρέθηκαν τοποθετημένα στρώμα, κουβέρτες, μαξιλάρια, ανεμιστήρας, αλλά και κατάλληλος φωτισμός. Επίσης, στο εσωτερικό του οχήματος εντοπίστηκαν σχετικά σύνεργα για την τέλεση ασελγών πράξεων, καθώς και πλήθος ζαχαρωδών προϊόντων (σοκολάτες, μπισκότα, παιδικά ροφήματα κ.λπ.).
Επιπλέον σε κινητό τηλέφωνο του δράστη, βρέθηκε και πρωτότυπο υλικό παιδικής πορνογραφίας με άτομο στα όρια της ανηλικότητας όπως τονίστηκε. Ο κ. Σφακιανάκης σημείωσε πως ο 40χρονος κατέγραφε τις σκηνές με τις ασελγείς πράξεις, αλλά πιστεύει πως ήταν για «ιδία χρήση».
Χαρακτηριστική είναι, όπως είπε ο προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, επίσης, η περίπτωση του 33χρονου «ανθρώπου της διπλανής πόρτας» ο οποίος μετά από έλεγχο των διαδικτυακών συνομιλιών, προέκυψε ότι υποδυόταν τον εργαζόμενο σε πρακτορείο μοντέλων και προέτρεπε –μέσω ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης –τα ανήλικα θύματα του (ηλικίας 11-12-13 ετών) στην ανταλλαγή παιδικού πορνογραφικού υλικού, με το πρόσχημα της αποστολής του παραπάνω υλικού σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, έναντι υψηλής αμοιβής. Ο 33χρονος δήλωνε ηλεκτρολόγος και διαμένει στη Θεσσαλονίκη.
Μάλιστα είχε καταφέρει να πείσει 12χρονο κορίτσι, να του αποστείλει αρχικά φωτογραφίες της με ρούχα και στη συνέχεια γυμνές, καθώς και βίντεο, όπου η ανήλικη προέβαινε σε «πραγματική πράξη γενετήσιου χαρακτήρα», με πρόσχημα την αποστολή του παραπάνω υλικού σε πρακτορείο μοντέλων στην Αργεντινή, ώστε να της δώσει την αμοιβή των 140.000 ευρώ.
Ο 40χρονος συλληφθείς με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση ενώ έχει κινηθεί η διαδικασία προς τις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές, με σχετικό αίτημα, για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων ταυτότητας και φωτογραφιών του. Παράλληλα υπάρχει συνεργασία με την Ιντερπολ και άλλες αρμόδιες Αρχές για να διαπιστωθεί το εύρος της δράσης του κατηγορούμενου.