Με αγρότες από κάθε γωνιά της Κρήτης συναντήθηκε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβαλλοντικής Ανασυγκρότησης κ. Βαγγέλης Αποστόλου.
Οι αγρότες, όπως τόνισε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λασιθίου, κ. Κ. Δερμιτζάκης, ο οποίος τους συνόδεψε στην Αθήνα, έθεσαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τα βασικά προβλήματα που τους απασχολούν για τη φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.
Στη συνάντηση μετείχαν αγρότες από την Ιεράπετρα, το Λασίθι, τη Σητεία, την περιοχή του Ηρακλείου και των Χανίων.
Όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό, ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μιχάλης Μαλλιωτάκης, το οποίο βρίσκει σύμφωνους και τους εκπροσώπους των υπολοίπων συλλόγων της Κρήτης, «οι αγρότες – καλλιεργητές μικρών θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων, είναι βασικό κομμάτι της ατμομηχανής εκείνης, που θα σύρει το τραίνο που λέγεται Ελλάδα στην ανάπτυξη. Αυτοί οι αγρότες έχουν πάρα πολλά προβλήματα και ζητάνε από εσάς να σκύψετε πάνω σε αυτά και να δώσετε λύσεις».
Οι αγρότες της Κρήτης ζήτησαν την κατάργηση της φορολογίας αγροτεμαχίων. «Δεν είναι δυνατόν να φορολογείται το εργαλείο δουλειάς, δεν φορολογούνται τα μηχανήματα σε ένα εργοστάσιο αλλά το εισόδημα που προκύπτει από αυτά», επισήμαναν.
Επίσης, ζήτησαν να μην εφαρμοστεί το μέτρο της άδικης φορολόγησης των αγροτών για το 2015 και να μπει σε συζήτηση ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο που αφορά την φορολόγησή τους.
Μεταξύ άλλων, πρότειναν να μην καταβάλλεται τέλος επιτηδεύματος ούτε μετά την παρέλευση της 5ετίας (όπως ορίζεται) και να μην ισχύσει η προείσπραξη φόρου. Ακόμη, ζήτησαν επιστροφή ΦΠΑ 6% για όλους τους αγρότες επί των εισροών και να μην περιλαμβάνονται οι επιδοτήσεις στα ακαθάριστα έσοδα.
Ακόμη, προκειμένου να είναι ανταγωνιστικοί, ζήτησαν μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής. Πρότειναν περιορισμό του φορολογικού συντελεστή στην κατώτερη τιμή σε όλα τα αγροεφόδια, επαναφορά του αγροτικού τιμολογίου της ΔΕΗ, φθηνό αγροτικό πετρέλαιο (τράνζιτ), μείωση στις εισφορές ΟΓΑ, ΕΛΓΑ, επιδοτούμενες μεταφορές και μέσα επικοινωνίας (κινητό, σταθερό, διαδίκτυο).
Τέλος, απαίτησαν ρύθμιση στα δάνεια των αγροτών με τριετή περίοδο χάριτος, οριστική διαγραφή των τόκων και πάγωμα των πλειστηριασμών για μια τριετία στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, καθώς και διαγραφή των αγροτών από τον «Τειρεσία».
Όσον αφορά στον ΕΛΓΑ, ζήτησαν από τη νέα πολιτική ηγεσία την κάλυψη όλων των ασφαλιστικών κινδύνων που προκύπτουν στη διάρκεια ολόκληρου του καλλιεργητικού κύκλου και διεύρυνση των ασφαλιστικών καλύψεων για τους φυσικούς κινδύνους.