Η αρχή και το «τέλος» -τουλάχιστον προς το παρόν- της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς, γράφτηκε στο ίδιο ακριβώς σημείο, στην Σαλαμίνα.

Η κατοικία στην οποία συνελήφθη, το πρωί της Δευτέρας, η 22χρονη Αγγελική Σπυροπούλου, στην οδό Γερασίμου Σαλαμίνας, είναι η ίδια από την οποία είχε ξεκινήσει το φθινόπωρο του 2009, η παρακολούθηση 30χρονου ηγετικού μέλους των Πυρήνων, η οποία είχε οδηγήσει στον εντοπισμό της πρώτης γιάφκας της οργάνωσης, στην οδό 25ης Μαρτίου στο Χαλάνδρι.

Η ανακάλυψη του καταλύματος αυτού των Πυρήνων αποκάλυψε τα περισσότερα μέλη της ένοπλης οργάνωσης που άρχισε να δρα από το 2008 και αποτέλεσε την αρχή του τέλους της. Όμως παρότι η συγκεκριμένη κατοικία στην Σαλαμίνα και η γενικότερη περιοχή θεωρήθηκε, εδώ και έξι χρόνια, «καθοριστική» σε σχέση με τη δράση της ένοπλης αυτής ομάδας, στο ίδιο ακριβώς σημείο είχε κρυφτεί η 22χρονη που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συνεργασία των Πυρήνων με τον Χριστόδουλο Ξηρό και το σχέδιο επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού. Χωρίς όμως αυτό το μάλλον «απλό» σχέδιο υπόθαλψής της, να γίνει αμέσως αντιληπτό.
Η Αγγελική Σπυροπούλου βρέθηκε στην κατοικία της μητέρας του ηγετικού μέλους των Πυρήνων που κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού αφότου είχε συλληφθεί, το 2011, στην «γιάφκα» της οργάνωσης στη Νέα Ιωνία Βόλου. Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ είχαν εστιάσει τότε το ενδιαφέρον τους σε αυτό το μέλος των Πυρήνων λόγω των επαφών τους με αντιεξουσιαστή που είχε κατηγορηθεί για ληστείες τραπεζών.
Η παρακολούθηση του ίδιου ανθρώπου από αυτό το πατρικό του στην Σαλαμίνα είχε οδηγήσει στο κρησφύγετο της οργάνωσης στο Χαλάνδρι αλλά και σε ένα άλλο κατάλυμα στου Γκύζη, το οποίο ωστόσο γρήγορα εγκαταλείφθηκε από τους αντιεξουσιαστές.
Η 60χρονη μητέρα του αντιεξουσιαστή που συνελήφθη για την υπόθαλψη των Πυρήνων είχε δώσει κατάθεση στις 5 Μαΐου 2010 στις διωκτικές αρχές που ανέφερε τότε ότι είχε να επικοινωνήσει περισσότερο από δύο μήνες με τον γιο της για τον οποίο είχε αναφέρει ότι δούλευε ως delivery και ως υπάλληλος αποθήκης. Επιπλέον επεσήμανε τότε ότι ο γιος της ερχόταν για διακοπές στην Σαλαμίνα, στην συγκεκριμένη κατοικία.