Ενώ τον Ιανουάριο του 2014 οι συνολικές πιστώσεις ανήλθαν στα 99.740.000 ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43.353.062 ευρώ

«Αιματηρές» οικονομίες σε όλον τον δημόσιο τομέα ξεκίνησε από τον Φεβρουάριο η κυβέρνηση, προκειμένου να περιοριστούν όσο το δυνατόν οι κρατικές δαπάνες, ώσπου να ανοίξουν ξανά οι γραμμές χρηματοδότησης από τους «θεσμούς» και τους δανειστές της χώρας μας.

Πρώτο θύμα των περικοπών αυτών έπεσαν τα νοσοκομεία της χώρας, από τα οποία με εντολή του υπουργού Υγείας, κατόπιν σχετικής εντολής του υπουργείου Οικονομικών, περικόπτεται από τον Μάρτιο το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών τους!
Εκπληκτοι οι διοικητές των νοσοκομείων πληροφορήθηκαν την Παρασκευή με σχετικό έγγραφο του προϊσταμένου της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας ότι θα πρέπει να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους για τον Μάρτιο, σε μισθοδοσίες, αγορές αγαθών και υπηρεσιών κ.τ.λ. με το 49% των πιστώσεων που τους χορηγήθηκε τον Φεβρουάριο ή τον Ιανουάριο του προηγούμενου έτους!
Σύμφωνα με τα σχετικά έγγραφα που αποκαλύπτει «Το Βήμα», ενώ τον Ιανουάριο του 2014 (και μετά τη δραστική περικοπή των σχετικών κονδυλίων στους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων) οι συνολικές πιστώσεις ανήλθαν στα 99.740.000 ευρώ, για τον Μάρτιο του 2015 εγκρίθηκε η εκταμίευση συνολικού ποσού 43.353.062 ευρώ, ενώ στον αντίστοιχο προϋπολογισμό προβλέπεται η εκταμίευση 87.726.680 ευρώ.
Είναι προφανές ότι τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες προκειμένου να επιτύχουν την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιμήκυνση της περιόδου που το ελληνικό κράτος θα κατορθώνει να καλύπτει τις βασικές του ανάγκες χωρίς να καταφεύγει σε δανεισμό. Ταυτόχρονα με τις περικοπές αυτές, οι οποίες προφανώς θα ισχύσουν και σε άλλα υπουργεία, θα καταβληθεί προσπάθεια να διασφαλιστεί το ποσό του 1,4 δισ. ευρώ που θα πρέπει να καταβάλει το ελληνικό κράτος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Το πρόβλημα είναι ότι οι διοικητές των νοσοκομείων διαμηνύουν ήδη στον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή πως αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις βασικές τους ανάγκες με τόσο χαμηλές πιστώσεις.
«Δεν θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε ούτε στις βασικές προμήθειες, αλλά ούτε και να πληρώσουμε εφημερίες του προσωπικού» προειδοποιούν, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τον κίνδυνο παράλυσης των νοσοκομείων.