«Έχουμε σοβαρες ενδείξεις ότι στις κρυπτογραφημένες επιστολές της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς αλλά και πίσω από τις συλλήψεις δύο ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο την Παρασκευή το βράδυ κρύβεται ίσως το μυστικό της Σέχτας Επαναστατών, που έδρασε την περίοδο 2009-2010 και ευθύνεται για δύο εκτελέσεις. Αυτή τη φορά δεν είναι υπόθεση εργασίας ή απλή συνδυαστική, αλλά έχουμε σοβαρό λόγο να το λέμε.

Μας έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η αφανής παρουσία του 39χρονου συλληφθέντος με το ψευδώνυμο “Ιάσονας”, που φέρεται να είχε πολύχρονη γνωριμία με ηγετικό στέλεχος των “Πυρήνων”, αλλά μέχρι στιγμής η εμπλοκή του δεν είχε καταγραφεί από οποιαδήποτε αρχή.

Εκτιμούμε ότι ίσως είχε πολλαπλάσια πιο σημαντικό ρόλο από αυτόν που αποδόθηκε σε άλλους αντιεξουσιαστές, όπως οι Λάμπρος Φούντας και Αντώνης Σταμπούλος, που φέρονται ότι ήταν δραστήρια μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Χωρίς ωστόσο η εμπλοκή αυτών να έχει προσδιορισθεί.

Επιπλέον στις αποκρυπτογραφημένες επιστολές των “Πυρήνων” που βρέθηκαν σε ηλεκτρονικά αρχεία στις γιάφκες του Χριστόδουλου Ξηρού προκύπτουν νέα στοιχεία για το σχέδιο εντυπωσιακών επιθέσεων που προετοιμάζονταν. Διαθέτουμε στοιχεία για νέες ποινικές διώξεις σε άλλα πρόσωπα –κυρίως ποινικοί, χούλιγκαν κ.ά.– που θα συμμετείχαν στο ίδιο σχέδιο επίθεσης στις φυλακές Κορυδαλλού».

Σε αυτήν την επισήμανση προχώρησε, μιλώντας το βράδυ του Σαββάτου προς «Το Βήμα» κορυφαίο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της σύλληψης δύο ατόμων 32 και 39 ετών, που φέρεται να είχαν συνεργασθεί με το πρώην μέλος της 17Ν Χριστόδουλο Ξηρό στις αποστολές των δεμάτων-βομβών αλλά και στη σχεδιαζόμενη επιχείρηση ανατίναξης των φυλακών Κορυδαλλού.

«Αποκρυπτογράφηση»

Τις τελευταίες εβδομάδες οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν θέσει στο «μικροσκόπιο» τις κινήσεις του 39χρονου και φέρεται να έχουν αντλήσει στοιχεία για την προγενέστερη δράση του από τις επιστολές των «Πυρήνων» οι οποίες, όπως είχε αποκαλύψει «Το Βήμα» την 1η Φεβρουαρίου, είχαν αρχίσει να αποκρυπτογραφούνται από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Οι αξιωματικοί ερευνούν σοβαρά το ενδεχόμενο ο 39χρονος να ήταν μέλος της Σέχτας Επαναστατών η οποία άρχισε τη δράση της με δύο ένοπλες επιθέσεις στο Αστυνομικό Τμήμα Κορυδαλλού και στον τηλεοπτικό σταθμό Alter και συνέχισε με τις δολοφονίες του αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα και του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το καλοκαίρι του 2010. Από τότε δεν είχε εμφανισθεί…

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών είχαν θωρήσει πιθανόν ότι ένα-δύο μέλη της «Σέχτας» ανήκαν πιθανόν στους «Πυρήνες» και συνελήφθησαν στον κύκλο των συλλήψεων την περίοδο 2010-2011, όταν έπιασαν μέλη της εν λόγω οργάνωσης. Όμως οι αξιωματικοί είχαν επισημάνει ότι το καλοκαίρι του 2013 η «Συνωμοσία», όταν προανήγγειλε το σχέδιο «Φοίνικας» για «αναγέννησή» της και για μπαράζ ένοπλων επιθέσεων, αναφέρθηκε σε επανενεργοποίηση της Σέχτας Επαναστατών.

Στα δέματα-βόμβες;

Τώρα διαπιστώνεται ότι σε πολλές από τις επιθέσεις που ακολούθησαν από πλευράς «Πυρήνων», κυρίως με δέματα-βόμβες, φέρεται να είχε συμμετοχή ο 39χρονος συλληφθείς την Παρασκευή το βράδυ.

Ωστόσο οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνουν ότι «αυτές δεν είναι οι μοναδικές ενδείξεις μας. Υπάρχουν και άλλα που διερευνούμε ενδελεχώς τα τελευταία 24ωρα τα οποία μας οδηγούν σε αυτήν την εκδοχή». Εν τούτοις ακόμη δεν είναι γνωστή η βάση των ισχυρισμών των στελεχών της λεωφόρου Κατεχάκη και αν τελικώς επιβεβαιωθούν.

Οι… εισαγωγές-εξαγωγές Κορυδαλλού

Τους εν λόγω αξιωματικούς έχει εντυπωσιάσει μάλιστα η διαπίστωση ότι μέλη των «Πυρήνων» και ποινικοί που κατευθύνονταν από γνωστό «νονό» της Αθήνας είχαν φθάσει στο σημείο να διοχετεύουν με εντυπωσιακή άνεση τεράστια ποσά στον Κορυδαλλό αλλά και ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές που θα εξυπηρετούσαν τις ένοπλες επιθέσεις τους. Ύστερα, με εντυπωσιακή ευκολία, να βγάζουν πάλι τα χρήματα και τα υλικά από τον Κορυδαλλό και να τα παραδίδουν σε στενούς συνεργάτες τους.

Όπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., «είναι απίστευτο. Αντί να συνεννοηθούν ώστε κάποιοι συνεργάτες τους από τις φυλακές να συναντηθούν σε κάποιο σημείο της Αττικής προκειμένου να παραλάβουν τα αντικείμενα, θεώρησαν… ασφαλέστερο τρόπο να τα βάλουν και να τα βγάλουν από το… ξέφραγο αμπέλι του Κορυδαλλού, αδιαφορώντας επιδεικτικά για τους ελέγχους στους εισερχομένους και εξερχομένους ή στη διάρκεια των επισκεπτηρίων. Και όλα αυτά ενώ είχε ξεσπάσει προ μερικών μηνών ο θόρυβος για το πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν του Ξηρού και τα ανεξέλεγκτα επισκεπτήρια στον Κορυδ