Οι αρμοδιότητες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού κ. Θεόδωρου Δρίτσα, αρμόδιου για τον τομέα της Ναυτιλίας, δημοσιεύτηκαν στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (τεύχος Β’ / αρ. φύλλου 285 / 25.2.2015).

Όπως αναφέρεται, στον κ. Δρίτσα ανατίθενται η άσκηση των ακόλουθων αρμοδιοτήτων:
* της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Πλοηγήσεων
* της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής
* του αρχηγείου και των υπηρεσιών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (ΛΣ-ΕΛΑΚΤ).
* των περιφερειακών υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου ήτοι των περιφερειακών υπηρεσιών, περιφερειακών διοικήσεων, λιμενικών Αρχών και υπηρεσιών ναυτιλιακών ακολούθων του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
* της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών
* του Επιτελικού Γραφείου, της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, της Διεύθυνσης Παλλαϊκής Άμυνας – Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης και Θαλασσίων Κρατικών Μεταφορών
* της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων και Συμβάντων
* της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων (ΡΑΛ)
* της εποπτείας, οργάνωσης, λειτουργίας και τεχνικής υποστήριξης των πλοηγικών σταθμών που αποτελούν περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου καθώς και της οικονομικής διαχείρισης της Πλοηγικής Υπηρεσίας
* της εισήγησης για την επιλογή του αρχηγού ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.
* της εποπτείας όλων των εποπτευόμενων από το πρώην υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημοσίων υπηρεσιών
* της εισήγησης στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου
* της εισήγησης στον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού για θέματα που αφορούν διορισμό, πρόσληψη, απόσπαση, μετάταξη και τοποθέτηση του πάσης φύσεως και σχέσης εργασίας πολιτικού προσωπικού των υπηρεσιών και νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου αρμοδιότητας του πρώην υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου με την επιφύλαξη του άρθρου «στ», σύμφωνα με το οποίο ο διορισμός των διοικήσεων όλων των εποπτευομένων οργανισμών, νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και αποκεντρωμένων δημόσιων υπηρεσιών η οποία ασκείται από κοινού με τον υπουργό.
Όσοι κυκλοφορούν πάντως στο υπουργείο Ναυτιλίας έχουν διαπιστώσει πως όλα κινούνται με αργούς ρυθμούς και εκτιμάται ότι πλέον θα δρομολογηθούν εξελίξεις όπως σε σχέση με την ενδεχόμενη αντικατάσταση των γενικών γραμματέων του υπουργείου. Επίσης αρκετοί αναμένουν το εάν θα εφαρμοστεί και με ποιον τρόπο η «αποστρατιωτικοποίηση» του υπουργείου σε ορισμένες κομβικές υπηρεσίες κάτι που έχει αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ ένστολου και πολιτικού προσωπικού.
Ακόμη εντός του προσεχούς διαστήματος θα γίνουν και οι τακτικές ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών του Λιμενικού Σώματος με τον κ. Δρίτσα να διαμηνύει -σύμφωνα με πληροφορίες- στους συνδικαλιστικούς τους εκπροσώπους ότι όλα θα γίνουν στην ώρα τους και όπως προβλέπεται.
Ο αναπληρωτής υπουργός έχει μιλήσει για επανεξέταση της αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι ο «Λιμενικός Καλλικράτης» φέρει την υπογραφή του νυν αρχηγού του Λιμενικού Σώματος κ. Αθ. Αθανασόπουλου.