Τη γραμματέα του προέδρου του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελου Βενιζέλου θα κλητεύσει ως μάρτυρα το Ειδικό Δικαστήριο ύστερα από αίτημα της εισαγγελέως. Η εισαγγελική λειτουργός βασιζόμενη στην κατάθεση της ειδικής συμβούλου του υπουργείου Οικονομικών κυρίας Σοφίας Ρίτσου κατά τη δεύτερη ημέρα της δίκης του πρώην υπουργού Γιώργου παπακωνσταντίνου, ζήτησε να καταθέσει και η γραμματέας κυρία Σοφία Μπέλμπα.

Επίσης θα κλητευθεί ο πρώην πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Φωκίων Γεωργακόπουλος. Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε για τον κ. Παναγιώτη Νικολούδη, νυν υπουργό Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Τα δύο τελευταία πρόσωπα συνιστούν αίτημα της υπεράσπισης.

Πρώτος έπιασε το νήμα των καταθέσεων σήμερα, Πέμπτη, στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του πρώην υπουργού ως προς τη λίστα Λαγκάρντ ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, στενός συνεργάτης σε θέματα Πληροφορικής του Γ. Παπακωνσταντίνου.

«Ήταν το τελευταίο τρίμηνο του 2010, όταν παρέλαβα το cd, δεν θυμάμαι πότε ακριβώς. Θέλω να μου βρεις, μου είπε, είκοσι μεγάλα ποσά και ποιοι τα έχουν. Μια τάξη μεγέθους των ποσών, δεν μου είπε πάντως κάτι ιδιαίτερο για την εμπιστευτικότητα του cd», σημείωσε ο μάρτυς, υπογραμμίζοντας ότι δεν θυμάται τον ακριβή αριθμό των αρχείων: «Γύρω στα 2.000», είπε και τόνισε ότι το μεγαλύτερο ποσό ήταν της τάξης των 500 εκατ. ευρώ.


«Το αντέγραψα στον υπολογιστή και δούλευα εκεί. Το cd ήταν κλειδωμένο στο συρτάρι. Με κάλεσε για να με ρωτήσει τι ποσό είχα βρει. Ήταν γύρω στα 2 δισ. δολάρια. Διάγραψε τώρα ό,τι έχεις κάνει, μου τόνισε. Θα το έσβηνα ούτως ή άλλως» είπε ο κ. Αγγελόπουλος.
«Κατάλαβα ότι ήταν στοιχεία τράπεζας, αλλά δεν ήξερα ότι επρόκειτο για τη λίστα Λαγκάρντ. Το κατάλαβα όταν άρχισε να “παίζει” η υπόθεση στα ΜΜΕ. Με πήρε αργότερα ο ίδιος, τον Νοέμβριο του 2012, και με ρώτησε αν θυμάμαι τη λίστα. Μου επεσήμανε δε την πιθανότητα να με καλέσουν από τη Βουλή για να καταθέσω», τόνισε.


«Και ο υπολογιστής σας;» ρώτησε τον μάρτυρα η εισαγγελέας.
«Αν και είχαν αλλάξει τα του γραφείου όταν ξαναπήγα στο υπουργείο, υπέδειξα έναν-δυο υπολογιστές, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και του ΣΔΟΕ, που ήταν της ίδιας μάρκας με τον δικό μου. Κατασχέθηκαν αλλά δεν ήταν τελικά αυτοί» συμπλήρωσε ο μάρτυς.


«Έπρεπε να μαζευτούν όλοι οι παρόμοιοι υπολογιστές», σχολίασε η εισαγγελέας. Και πρόσθεσε: «Με προβληματίζει το χρήμα που έχει δώσει η Πολιτεία για να φθάσουμε σε αυτή τη δίκη… Περισσότερα και από τα ποσά που βρήκατε στη λίστα».

«Αν σας φέρουμε το cd που μας έχουν δώσει οι Γάλλοι, θα μπορούσατε να δείτε αν ήταν το ίδιο;» ρώτησε το δικαστήριο.

«Δεν νομίζω ότι θυμάμαι…» απάντησε ο μάρτυς.

Όταν ο κ. Αγγελόπουλος ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ηλεκτρονικού ίχνους (μεταδεδομένα), η ατμόσφαιρα στην αίθουσα χαλάρωσε: «Δεν είμαι και CSI για να σας απαντήσω…».

Δεδομένου ότι το βούλευμα αναφέρει πως ο πρώην υπουργός έφτιαξε το usb -και απάλειψε τα ονόματα- τη μέρα που παρέλαβε το cd, ο κ. Βασιλακόπουλος, εκ των συνηγόρων του κ. Παπακωνσταντίνου, ρώτησε τον μάρτυρα αν θα ήταν πιο εύχρηστο να παραλάβει cd ή usb – για να πάρει θετική απάντηση ως προς το δεύτερο.

«Κάποιος έπαιζε με το usb» τόνισε με νόημα ο συνήγορος, φέρνοντας ως παράδειγμα το στικάκι που δημοσίευσε ο δημοσιογράφος κ. Κώστας Βαξεβάνης, το οποίο έφερε ημερομηνία («πειραγμένη» προφανώς), προγενέστερη της παραλαβής του επίμαχου cd από τον πρώην υπουργό.

Η… τρόικα και η «Σοφία»

Τη σκυτάλη των μαρτύρων πήρε στη συνέχεια η κυρία Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Ηλία Πλασκοβίτη.

«Έμαθα για τη λίστα Λαγκάρντ ως πολίτης το 2012, όταν έγινε ο σχετικός θόρυβος. Δεν είχα παρευρεθεί στο υπουργείο σε σύσκεψη με θέμα τη λίστα», σημείωσε η μάρτυς.

«Ανήκατε σε μια ομάδα με σκοπό τη συλλογή εσόδων και την πάταξη της φοροδιαφυγής», σχολίασε προς τη μάρτυρα η εισαγγελέας. «Ήταν της τρόικας η απόφαση για αυτές τις ομάδες;»

«Νομίζω ότι έχει καταργηθεί η τρόικα», τη διέκοψε ο πρόεδρος κ. Ν. Πάσσος, για να ακουστούν πνιχτά γέλια στο ακροατήριο.

«Δεν είμαι εγώ η Σοφία, δεν είμαι εγώ ο χρήστης με αυτό το κωδικό όνομα που άνοιξε -με ημερομηνία 1.10.2012- το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ. Εγώ χρησιμοποιώ άλλον κωδικό. Έψαξα όμως στον Τύπο. Ήταν η γραμματέας του κ. Ευ. Βενιζέλου…» σημείωσε η μάρτυς σε ερώτηση της εισαγγελέως.

«Πείτε μας αν ήσασταν εσείς. Το τι έκανε η άλλη Σοφία δεν σας ενδιαφέρει» παρενέβη ο πρόεδρος.

Όταν στη μάρτυρα απευθύνθηκε από την πλευρά της υπεράσπισης ο κ. Βασίλης Δημακόπουλος, η κυρία Ρίτσου επέμεινε ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε καταστήσει σαφές ότι στο έργο που επιτελείτο «δεν υπήρχαν εξαιρέσεις, ούτε παρεμβάσεις».

Ν. Αλιβιζάτος: «Αλαζονικό ύφος» και μη παραγραφή «ελέω κάθαρσης»

Στο βήμα ανέβηκε ο κ. Νικόλαος Αλιβιζάτος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, για να δώσει μεταξύ άλλων το στίγμα των οικογενειακών σχέσεων.

«Είμαστε σε διαφορετική γενιά απο τον κατηγορούμενο, γνώριζα όμως τον θείο του, Μιχάλη. Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ήταν λίγο το “απολωλός πρόβατο” για την οικογένεια (καθώς δεν ανήκαν στην ίδια παράταξη) και δεν είχε τη στενή συγγενική σχέση που κανείς φαντάζεται με τις εξαδέλφες του. Ήταν αδιάφορες οι σχέσεις τους.

Ενδιαφέρθηκα, χωρίς να τον ξέρω, όταν προέκυψε το θέμα της παραγραφής και της αποσβεστικής προθεσμίας. Έχω επαφή με το θέμα από το 1989, όντας τότε στενός συνεργάτης του Λεωνίδα Κύρκου. Αυτή ήταν η αιτία της γνωριμίας. Η αίσθηση που έχω από εκεί και πέρα είναι η εξής: είναι ένας πολύ ευφυής άνθρωπος, που πήρε πολλά ρίσκα στη ζωή του, αλλά δεν μου δίνει την εντύπωση ότι θα έκανε τη μεγαλύτερη βλακεία που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί… Τον αδικεί λίγο το ύφος του, είναι λίγο αλαζονικό…»

«Η εξωτερική ηρεμία και η γαλήνη εύκολα ερμηνεύεται ως αλαζονεία και υπεροψία» παρενέβη ο κ. Πάσσος.

«Παίρνω κάποιο ρίσκο βεβαίως με το γεγονός ότι βρίσκομαι εδώ. Ο ίδιος ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν έχει στοιχεία να μου πει για την υπόθεση, δεν μου κατονόμασε ποτέ κανέναν ως υπαίτιο» επεσήμανε ο κ. Αλιβιζάτος.

«Θεωρείτε λογικό ότι το πρώτο πράγμα που κάνει κανείς όταν παίρνει στα χέρια του μια τέτοια λίστα είναι να πληκτρολογήσει το δικό του όνομα και αυτό του πρωθυπουργού;» ρώτησε η εισαγγελέας, για να εισπράξει καταφατική απάντηση από τον μάρτυρα: «Τους καιρούς που ζούμε…».

Ο κ. Αλιβιζάτος επέμεινε ιδιαίτερα στην παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον πρώην υπουργό, εξηγώντας ότι παρεκάμφθη ο σκόπελος της παραγραφής «ελέω κάθαρσης». Ο καθηγητής χαρακτήρισε «αίσχος» το άρθρο 86 του Συντάγματος τονίζοντας ότι πρέπει να αλλάξουμε αυτή τη διάταξη αλλά μέχρι να το κάνουμε, ας μην τη διαστρεβλώνουμε. «Αποτελεί πανευρωπαϊκή πατέντα» είπε χαρκτηριστικά.

«Η κάθαρσις έχει πολιτικό πρόσημο και δεν αφορά το δικαστήριο με την έννοια που τίθεται δημόσια» ήταν η παρέμβαση του προέδρου.

Ν. Διαμαντούρος: Ισχυρή αίσθηση καθήκοντος και υψηλό αίσθημα ήθους

Για τον άνθρωπο Παπακωνσταντίνου μίλησε ως μάρτυρας ο κ. Νικηφόρος Διαμαντούρος, ευρωπαίος Διαμεσολαβητής, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Τον ξέρω από τα χρόνια του Κολλεγίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια των οποίων ήταν ενεργός μαθητής-πολίτης. Έχω σταθερή γνωριμία και σχέση μαζί του όλα αυτά τα χρόνια. Με είχαν εντυπωσιάσει από τότε τόσο η ισχυρή αίσθηση καθήκοντος όσο και το υψηλό αίσθημα ήθους που τον διέπει. Ως πολιτικό επιστήμονα με ενδιαφέρουν, ξέρετε, οι αξιακοί κώδικες. Όσο ήταν υπουργός, πρέπει να σας πω ότι έχαιρε υψηλής εκτίμησης στα όργανα στις Βρυξέλλες. Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστώ ότι έχει διαπράξει όσα του καταμαρτυρούν. Τον ρώτησα και προσωπικά, δεν αποδέχεται την κατηγορία».

«Έβλεπα μια συνέχεια σε έναν χαρακτήρα συνεπή, που δεν παίζει παιχνίδια. Ήταν φρενιτώδης η προσέγγιση στο έργο του, είχε εγκύψει σε αυτό με έντονο συναίσθημα ευθύνης» πρόσθεσε ο κ. Διαμαντούρος.

Η εισαγγελέας, βασιζόμενη στις καταθέσεις, ζήτησε από το δικαστήριο να κλητευθούν η γραμματέας του κ. Βενιζέλου, κυρία Μπέλμπα, και ο κ. Αθανασίου, στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το δικαστήριο ικανοποίησε το πρώτο σκέλος, ωστόσο δεν θεώρησε απαραίτητη την παρουσία του κ. Αθανασίου.

Το δικαστήριο διέκοψε για την Τρίτη, στις 3.00 το μεσημέρι.