Δύο ληστείες που είχαν γίνει το 2012 σε Κατάκολο και Βάρδα στην Ηλεία με βαρύ οπλισμό εξιχνίασε η ΕΛ.ΑΣ. Η πρώτη ληστεία έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου σε κοσμηματοπωλείο στο Κατάκολο και η δεύτερη στις 3 Δεκεμβρίου στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας με ταυτόχρονη ένοπλη επίθεση στο τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, ενώ η λεία τους είχε ξεπεράσει τις 250.000 ευρώ

Σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος τεσσάρων εκ των οποίων δυο είναι ομογενείς από την Αλβανία. Επίσης οι τρεις από τους δράστες είναι ήδη έγκλειστοι σε φυλακές.

Ειδικότερα κατηγορούνται ένας 31χρονος, ένας 21χρονος και δυο ομογενείς από την Αλβανία ηλικίας 31 και 25 ετών και τουλάχιστον ένας ακόμη συνεργός τους που αναζητείται, για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, απόπειρας ανθρωποκτονίας, διακεκριμένης κλοπής, ληστείας, εμπρησμού, καθώς και παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τις ληστείες στη πρώτη περίπτωση στο Κατάκολο, οι πέντε δράστες, φορώντας κουκούλες και κρατώντας τέσσερα καλάσνικοφ και ένα πιστόλι, εισέβαλαν σε κοσμηματοπωλείο που διατηρούσε 64χρονος , ακινητοποιώντας τον ίδιο, την 55χρονη σύζυγό του και μία υπάλληλο του καταστήματος.

Στη συνέχεια, αφαίρεσαν κοσμήματα συνολικής αξίας 116.695 ευρώ και πυροβολώντας με τα καλάσνικοφ στον αέρα, βγήκαν από το κοσμηματοπωλείο, επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο, το οποίο όπως διαπιστώθηκε είχε κλαπεί στις 6 Φεβρουαρίου 2012 στην Ιταλία και τράπηκαν σε φυγή.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κατά την εξερεύνηση του σημείου, βρήκαν και κατέσχεσαν κουκούλα, τύπου φουλ φεις και έντεκα κάλυκες πολεμικού όπλου. Επιπλέον, εντόπισαν το αυτοκίνητο που είχαν χρησιμοποιήσει οι δράστες στη ληστεία, στο 7ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αμαλιάδας – Σιμόπουλου, ολοσχερώς κατεστραμμένο, λόγω εμπρησμού.

Στη δεύτερη περίπτωση στη Βάρδα, οι ίδιοι δράστες, φορώντας αλεξίσφαιρα γιλέκα, γάντια και κουκούλες για να έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, κρατώντας πάλι τέσσερα καλάσνικοφ και μια κοντόκαννη καραμπίνα, μετέβησαν με αυτοκίνητο, το οποίο όπως προέκυψε είχε κλαπεί στις 2 Νοεμβρίου 2012 από τα Μέγαρα Αττικής, στα ΕΛ.ΤΑ. Βάρδας.

Οι δύο από τους δράστες εισήλθαν, στο υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ., τη στιγμή που διενεργούνταν χρηματαποστολή και υπό την απειλή των όπλων αφαίρεσαν από το χρηματοκιβώτιο 150.000 ευρώ.

Παράλληλα, οι υπόλοιποι τρεις συνεργοί τους πήγαν απέναντι από το Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και τη στιγμή της ληστείας πυροβόλησαν με τα καλάσνικοφ τουλάχιστον 22 φορές εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν στα πυρά.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πύργου, κατά την εξερεύνηση του σημείου, βρήκαν και κατέσχεσαν 22 κάλυκες πολεμικού όπλου, ένα βλήμα και ένα θραύσμα βολίδας, ενώ σε κοντινή απόσταση βρέθηκε και το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν οι δράστες, ολοσχερώς κατεστραμμένο, λόγω εμπρησμού.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι αστυνομικοί κατάφεραν και ταυτοποίησαν τους δράστες ενώ όπως προέκυψε, τρεις από τους δράστες, συγκεκριμένα οι δύο 31χρονοι και ο 25χρονος είναι στις φυλακές για άλλη υπόθεση ληστείας.

Επιπλέον, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, οι κάλυκες του καλάσνικοφ, που βρέθηκαν στον τόπο της ληστείας στο Κατάκολο και στην ένοπλη επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας, έχουν πυροδοτηθεί και στις δύο περιπτώσεις, από τα ίδια όπλα και συγκεκριμένα από δύο.

Ακόμα, από τις περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις προέκυψε ότι ο γενετικός τύπος του 21χρονου δράστη ταυτίζεται με γενετικό υλικό που βρέθηκε στην κουκούλα που συνέλεξαν οι αστυνομικοί, από τον τόπο της ληστείας στο Κατάκολο.

Η κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δραστών, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας.