Μπλέξανε τις… γραμμές τους το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ως προς το ζήτημα της κινητικότητας για τους δημοσίους υπαλλήλους που βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Η κυβέρνηση λέει ότι «παγώνει» η διαδικασία της κινητικότητας στη δημόσια διοίκηση, που περιλαμβάνει και την έκδοση από το ΑΣΕΠ πινάκων διάθεσης προσωπικού. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΑΣΕΠ είχε ενημερωθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουν. Μάλιστα, του είχαν ζητήσει να μην προχωρήσει περαιτέρω τις διαδικασίες για έκδοση πινάκων διάθεσης προσωπικού.
Εν όψει νομοθετικής ρύθμισης
Η ηγεσία του υπουργείου έχει δεσμευθεί ότι θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για την ανάκληση απολύσεων και επάνοδο των «διαθέσιμων» σε υπηρεσίες του δημοσίου τομέα: με κάλυψη οξυμμένων -λόγω των μνημονιακών περικοπών-αναγκών σε συγκεκριμένους τομείς όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Μάλιστα, αρχές Φεβρουαρίου, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργος Κατρούγκαλος είχε θέσει ως χρονοδιάγραμμα για να φέρει στη Βουλή αυτή τη ρύθμιση τον ενάμιση μήνα. Βέβαια, αυτό είχε τεθεί προ της συμφωνίας της συγκυβέρνησης με την ΕΕ και τους άλλους «θεσμούς».
Όμως την Τετάρτη (25.2.2015) το ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της τρέχουσας διαδικασίας κινητικότητας του προσωπικού της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ανακοινώσεις 8/2013 και 10/2014), ανακοίνωσε ότι το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του φορέα προέλευσης, εξέδωσε νέους αλφαβητικούς πίνακες διάθεσης και νέους πίνακες υπαλλήλων που διατίθενται σε περισσότερες από μία θέσεις. Οι πίνακες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων εκπαιδευτικών.
Το βράδυ της ίδιας ημέρας εκδίδεται ανακοίνωση και από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο: «Σε συνέχεια της έκδοσης από το ΑΣΕΠ την 25η Φεβρουαρίου 2015 πινάκων διάθεσης προσωπικού, στο πλαίσιο της διαδικασίας της κινητικότητας, ο αν. υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ανακοίνωσε ότι κάθε περαιτέρω σχετική διαδικασία αρμοδιότητας της διοίκησης αναστέλλεται εν όψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος».
Τρέχει η διαδικασία για το ΑΣΕΠ
Τι συμβαίνει; Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) είναι Ανεξάρτητη Αρχή. Η κυβέρνηση ενημέρωσε το ΑΣΕΠ για τις επόμενες κινήσεις του και τη νομοθετική πρωτοβουλία που ετοιμάζει. Το ΑΣΕΠ δεν σταμάτησε τη διαδικασία ανάρτησης πινάκων –σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες λόγω μη καλής συνεννόησης. Όπως και αν είναι το ζήτημα, όπως έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι, «δεν μπορεί να επιβάλει κανείς τι θα πράξει μια ανεξάρτητη Αρχή».
Ωστόσο, όπως υπογράμμιζαν κύκλοι από το ηγετικό επιτελείο του υπουργείου, η ανακοίνωση του κ. Κατρούγκαλου εκδόθηκε για να ξεκαθαρίσει ότι «η κινητικότητα με τον τρόπο που γινόταν τελείωσε».
«Πυροσβεστικά» μέτρα
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η ηγεσία του υπουργείου επιχείρησε να καθησυχάσει τους δημοσίους υπαλλήλους. Ήδη είχε προκληθεί αναστάτωση στον χώρο της δημόσιας διοίκησης, καθώς η έκδοση πινάκων διάθεσης -δηλαδή η συνέχιση της διαδικασίας κινητικότητας- συνέπεσε με τη συμφωνία για την επέκταση της δανειακής σύμβασης που θέτει δεσμεύσεις.
«Πυροσβεστική» ήταν επί της ουσίας, ώστε να μην υπάρχουν συνειρμοί, η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού σχετικά με την κινητικότητα και η δήλωσή του ότι «κάθε περαιτέρω σχετική διαδικασία αρμοδιότητας της διοίκησης αναστέλλεται εν όψει επικείμενης νομοθετικής ρύθμισης του ζητήματος».
Βέβαια, η καρδιά του θέματος είναι αν και πότε θα έρθει στη Βουλή το σχέδιο νόμου το οποίο, κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, θα περιλαμβάνει ανάκληση των απολύσεων αλλά και επάνοδο στο Δημόσιο όσων βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς διαθεσιμότητας, καθώς και μια μίνι κινητικότητα για την κάλυψη των άμεσων αναγκών στον δημόσιο τομέα.

Το «πάγωμα» και το «ξεκαθάρισμα» των θέσεων

Το απόγευμα της Τρίτης ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Νίκος Βούτσης είχε στείλει επιστολή στον πρόεδρο του ΑΣΕΠ κ. Ιωάννη Καραβοκύρη. Με αυτή του ζητούσε, εν όψει τακτοποίησης των «διαθέσιμων» με νομοθετική ρύθμιση, να μην εκδώσει οριστικά αποτελέσματα διάθεσης για την κινητικότητα προσωπικού.

Πράγματι, οι πίνακες διάθεσης που εκδόθηκαν από το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας επικυρώθηκαν και αναρτήθηκαν από το ΑΣΕΠ για τους εκπαιδευτικούς την επομένη ήταν προσωρινοί και όχι οριστικοί.

Το ερώτημα είναι γιατί εκδόθηκαν έστω προσωρινοί πίνακες διάθεσης, αν και υπήρξε ενημέρωση από το υπουργείο για νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το ζήτημα όσων είναι ακόμα σε διαθεσιμότητα. Όπως επισημαίνεται από πηγές του ΑΣΕΠ, οι πίνακες αυτοί αφορούν προπαρασκευαστικές ενέργειες που κάνει το Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο (μετέχουν ένα μέλος ΑΣΕΠ και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες του εκάστοτε φορέα προέλευσης των ανακοινώσεων για προσωπικό διάθεσης). Σημειώνουν ότι δεν προκαλείται καμιά ανάσχεση σε όποια απόφαση τακτοποίησης των «διαθέσιμων» με νομοθετική ρύθμιση.

Τι διευκρινίζει λοιπόν το ΑΣΕΠ; Ο προβληματισμός που υπήρξε και έκανε το ΑΣΕΠ να προχωρήσει τη διαδικασία αφορούσε, όπως επισημαίνεται από πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής, την προσπάθεια να ξεκαθαριστούν οι πίνακες ώστε οι ίδιοι υπάλληλοι να μην καταγράφονται σε περισσότερες από μία θέσεις.

Το πρόβλημα είχε εντοπιστεί από καιρό κατά τη διαδικασία κινητικότητας που ήταν σε εξέλιξη για το προσωπικό της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων (ανακοινώσεις 8/2013 και 10/2014). Οι εκπαιδευτικοί μπορούσαν να συμμετέχουν και στις δύο ανακοινώσεις. Παρατηρήθηκε όμως ότι έμειναν τελικά αδιάθετες θέσεις και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Γιατί; Έβγαιναν τα αποτελέσματα και καθώς κάποιος δήλωνε, ως είχε τη δυνατότητα, θέση για τη μία ανακοίνωση και θέση για την άλλη ανακοίνωση, κάλυπτε δύο θέσεις. Όμως τελικά κλείδωνε γι’ αυτόν μία μόνο θέση (εκείνη που οριζόταν στα τελικά αποτελέσματα όποιας ανακοίωσης έβγαινε πρώτη και τον κατέγραφε ως «επιτυχόντα»). Η άλλη θέση επομένως έμενε κενή, την ώρα που υπήρχαν ακόμα «διαθέσιμοι» οι οποίοι είχαν μείνει εκτός και δεν μπορούσαν να την καταλάβουν.

Έτσι, από τον περασμένο Σεπτέμβριο το Τριμελές Τριμελές Ειδικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας –ύστερα από επισημάνσεις εκπαιδευτικών και συνδικαλιστών– επεδίωξε να βρει τρόπο να μην υπάρχουν διπλοδιατεθέντες.

Είναι η πέμπτη φορά που εκδίδεται ένας τέτοιος πίνακας . Στην πρώτη διαδικασία είχαν εντοπισθεί 178 διπλαοδιατεθέντες, στη δεύτερη 90, στην τρίτη 70, στην τέταρτη 30 και τώρα 18 διπλοδιατεθέντες.

«Επ’ ουδενί δεν είναι οριστικοί πίνακες διάθεσης» επισημαίνεται από πηγές του ΑΣΕΠ. «Είναι προπαρασκευαστικές διαδικασίες του Τριμελούς Ειδικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου του υπουργείου Παιδείας, στην προοπτική, ακόμα και όταν εκδοθεί νομοθετική ρύθμιση, να μην υπάρχει κωλυσιεργία στην έκδοση οριστικών πινάκων διάθεσης» σημειώνουν.