Ενα καινοτόμο εργαλείο το οποίο παρακολουθεί real time τις υδάτινες ροές στη Βόρεια Ελλάδα και μπορεί να προειδοποιήσει για την εμφάνιση πλημμυρικών φαινομένων και μόλυνσης του περιβάλλοντος προτού αυτά κορυφωθούν βρίσκεται πια στη διάθεση των Αρχών μετά την ολοκλήρωση ενός φιλόδοξου έργου που συνδυάζει αισθητήρες, διαστημικές τεχνολογίες και πληροφορική.
Πρόκειται για μια πλατφόρμα σύντηξης δεδομένων η οποία υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εργου «CivilWater –Conservation and quality assurance of municipal water in the crossborder area» του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2007-2013» και χρησιμοποιεί data από διαφορετικές πηγές που έχουν στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για πλημμύρες και μόλυνση του υδάτινου ποτάμιου περιβάλλοντος.
Ενοποιεί όλες τις βάσεις δεδομένων των ποταμιών


Προ ημερών ολοκληρώθηκαν στις εγκαταστάσεις του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος στη Θεσσαλονίκη οι εργασίες ανάπτυξης και υλοποίησης της ενοποιημένης ιντερνετικής πλατφόρμας οπτικοποίησης δεδομένων – τύπου «Dashboard». Οπως αναφέρει η κυρία Μπέττυ Χαραλαμποπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Geosystems Hellas, της εταιρείας που υλοποιεί την πλατφόρμα, η εφαρμογή ενοποιεί όλες τις βάσεις δεδομένων των ποταμιών χρησιμοποιώντας διαστημικές τεχνολογίες, αισθητήρες εδάφους και πληροφορική.

«Η εφαρμογή ενοποιεί όλες τις βάσεις δεδομένων των ποταμιών και των υδροκριτών της Βόρειας Ελλάδας τόσο με real time όσο με συμβατικές μεθόδους συλλογής δεδομένων τα οποία συγκεντρώνονται μέσω αισθητήρων. Οι αισθητήρες έχουν τοποθετηθεί σε ποτάμια και μετρούν ποσότητες και ποιότητες υδάτων»
παρατηρεί.

«Αντικείμενο του έργου είναι η παροχή υπηρεσιών για την αξιολόγηση οικολογικού αποτυπώματος στην Ελλάδα, η ανάπτυξη υποστηρικτικής διαδικτυακής πλατφόρμας και εκπαιδευτικού υλικού και η ανάπτυξη κατευθυντήριων γραμμών για την αειφόρο χρήση του δημοτικού νερού, καθώς και η εκπαίδευση του προσωπικού του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος της διαδικτυακής πλατφόρμας»
σημειώνει.
Η σύντηξη των δεδομένων (data fusion) σε ειδικό κέντρο ανάλυσης μπορεί να δείξει την υφιστάμενη κατάσταση και να προειδοποιήσει για τυχόν πλημμύρες ή περιστατικά μόλυνσης λαμβάνοντας υπόψη και γεωμορφολογικούς παράγοντες, όπως π.χ. αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ή άλλα στατιστικά στοιχεία.
Οπως αναφέρει η κυρία Χαραλαμποπούλου, η εφαρμογή θα λύσει τα χέρια των τοπικών κοινωνιών καθώς οι πλημμύρες –όπως συνέβη πρόσφατα στον Εβρο –μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές εκτάσεις και ζωικό κεφάλαιο, αλλά ακόμη και να οδηγήσουν σε εκκενώσεις οικισμών.

«Μόνο αν υπάρχει συνεχής παρακολούθηση μπορούν να φτιαχτούν σενάρια για το πώς μπορεί να αποφευχθούν τυχόν καταστροφές»
εξηγεί η επικεφαλής της Geosystems Hellas.
Η ανάπτυξη της πλατφόρμας αποτελεί συνέργεια των εταιρειών Geosystems Hellas AE και της Hexagon Geospatial και προχωρεί υπό την εποπτεία του ΑΠΘ για λογαριασμό του Διαβαλκανικού Κέντρου Περιβάλλοντος.
Ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης και ελέγχου


Η πλατφόρμα Smart H2O Dashboard (της εταιρείας Hexagon Geospatial) παρέχει μια ολοκληρωμένη λύση παρακολούθησης και ελέγχου όλων των λειτουργιών που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ενός επιχειρησιακού κέντρου παρακολούθησης απομακρυσμένων περιοχών, με απώτερο σκοπό τη γρήγορη και έγκαιρη ανάλυση σημαντικών πληροφοριών όπως οι ενδείξεις οργάνων σε πραγματικό χρόνο και την επισκόπηση της τρέχουσας κατάστασης της περιοχής ενδιαφέροντος.

«Οι χρήστες προειδοποιούνται σε πραγματικό χρόνο όταν οι ενδείξεις του αισθητήρα είναι εκτός κάποιων προκαθορισμένων ορίων και τους παρέχονται τα μέσα για να παρακολουθούν γρήγορα τις τρέχουσες, καθώς και τις ιστορικές τιμές των αισθητήρων»
αναφέρει η κυρία Χαραλαμποπούλου.
Η δυνατότητα δισδιάστατης και τρισδιάστατης απεικόνισης γεωγραφικών δεδομένων παρέχει στους χρήστες ένα εύκολο και κατανοητό περιβάλλον διαχείρισης το οποίο τους επιτρέπει να δουν λεπτομερώς την πραγματική θέση των γεγονότων, των πόρων, των αισθητήρων ή των καμερών, σημειώνει. Μάλιστα η ενσωμάτωση λεπτομερών 3D μοντέλων των υποδομών (όπως φράγματα, υδροηλεκτρικά εργοστάσια κ.ά.) διευκολύνει πολύ τους χρήστες της πλατφόρμας.
Μάλιστα πριν από λίγες ημέρες έγινε παρουσίαση του προγράμματος σε στελέχη του Ινστιτούτου Υδρολογίας της Δανίας (DHI), το οποίο έχει τεράστια εμπειρία στη διαχείριση των υδάτινων όγκων. Σύμφωνα με την κυρία Χαραλαμποπούλου, οι Δανοί έκαναν πολύ θετικά σχόλια για την πλατφόρμα και συζήτησαν θέματα άμεσων συνεργασιών και ανταλλαγής τεχνογνωσίας, με συμμετοχή σε κοινά projects στο προσεχές μέλλον.

HeliosPlus