Τέλος στην εκτός σχεδίου δόμηση, σε συνδυασμό με έναν σωστό χωροταξικό σχεδιασμό για όλη τη χώρα, φιλοδοξεί να δώσει, κατά τη διάρκεια της τετραετίας της νέας κυβέρνησης, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης. Παράλληλα δεν θα ανακαλέσει την παράταση που έδωσε για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων η προηγούμενη κυβέρνηση. Ωστόσο ως περιβαλλοντικό αντιστάθμισμα μελετά την πιθανότητα να μειώσει τους συντελεστές δόμησης σε επιβαρυμένες περιοχές. Οι αυθαίρετοι οικισμοί σε δάση και δασικές εκτάσεις θα μπουν στο μικροσκόπιο των υπηρεσιών του υπουργείου και θα εξεταστούν κατά περίπτωση. Οσο για την επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική, ο κ. Τσιρώνης μιλώντας στο «Βήμα» επισημαίνει ότι η νομική επεξεργασία έχει προχωρήσει και θα υπάρχουν νεότερα μέσα στην εβδομάδα.

Πριν από τις εκλογές δόθηκε παράταση ως τον Φεβρουάριο του 2016 στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων για νομιμοποίηση αυθαιρέτων. Θα παραμείνει σε ισχύ ο σχετικός νόμος;
«Η παράταση υφίσταται. Το να καταργήσω την παράταση χωρίς να έχω εναλλακτική θα ήταν παράλογο. Σε δεύτερο χρόνο όμως θα επανεξεταστεί ο νόμος όσον αφορά το πολεοδομικό αντιστάθμισμα, ώστε οι πόλεις να ανασάνουν. Το αντιστάθμισμα που θα εξετάσουμε μπορεί να είναι ακόμη και μείωση συντελεστή δόμησης, όπου είναι δυνατή».
Οπως σε περιοχές όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός αυθαιρέτων;
«Οχι μόνο. Μπορεί να γίνει γενικότερα σε περιοχές επιβαρυμένες με βάση τις εισηγήσεις που έχουμε για τη δόμηση διαφόρων περιοχών από τις υπηρεσίες του υπουργείου».
Η μείωση του συντελεστή δόμησης δεν θα προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις;
«Θα πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτό δεν πάει άλλο. Εχουμε υπερπροσφορά δομημένου χώρου. Χίλιες φορές να μειώσω τον συντελεστή και να προχωρήσω σε αναδόμηση και πλήρη ανακατασκευή πεπαλαιωμένων κτιρίων σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές, τα οποία θα έχουν ενεργειακή και υδατική αυτάρκεια. Μπορούν να ενωθούν οι ακάλυπτοι και να γίνει ένα σύγχρονο οικοδομικό τετράγωνο. Αυτό μπορεί να είναι κίνητρο και για έναν μεγαλοεργολάβο».
Ενα ιδιαίτερα πολύπλοκο πρόβλημα, το οποίο παραμένει άλυτο εδώ και δεκαετίες, αφορά τους αυθαίρετους οικισμούς που έχουν χτιστεί σε δάση και δασικές εκτάσεις.
«Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε οριζόντια τέτοιες περιπτώσεις. Δεν έχουν τον ίδιο βαθμό αυθαιρεσίας. Είναι προφανές ότι όταν φτιάξουμε τους δασικούς χάρτες και το Δασολόγιο, ορισμένες περιοχές με κάποιες αποφάσεις θα αποχαρακτηριστούν».
Ωστόσο η κύρωση των δασικών χαρτών έχει παγώσει, κυρίως λόγω των αντιρρήσεων.
«Στην πολιτική βούληση κόλλησαν. Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις αναρτήσεις και θα δούμε τι θα γίνει με τις Επιτροπές Αντιρρήσεων, αν θα υπάρξουν πολλές αντιρρήσεις. Θα δούμε με το υπουργείο Οικονομικών πώς θα βρεθούν οι πόροι για να φτιαχτούν αυτές οι Επιτροπές. Με τη συνεργασία Πολεοδομίας και Δασικής Υπηρεσίας θα δούμε τι θα αποκατασταθεί ως δάσος, ακόμη και με κατεδάφισηαν πρόκειται για μεμονωμένες κατοικίες μέσα σε ένα δάσος. Σε περιοχές όμως όπου πλέον δεν υπάρχει δάσος παρά ένας οικισμός και πέντε άχτιστα οικόπεδα, τότε μιλάμε για αποχαρακτηρισμό. Ωστόσο είναι ακόμη νωρίς να μιλήσουμε για το θέμα. Πάντως μπουλντόζα θα μπει πάντα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις».
Με την εκτός σχεδίου δόμηση τι θα γίνει;
«Το Χωροταξικό είναι ένας από τους φακέλους –μαζί με το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο –που βρίσκονται ανοιχτοί πάνω στο γραφείο μου από την πρώτη ημέρα που ήρθα στο υπουργείο. Είναι προφανές ότι σε έναν ορίζοντα κάποιου χρόνου, κατά τη διάρκεια της τετραετίας αυτής της κυβέρνησης, θα πούμε ότιλήξαμε οριστικά και αμετάκλητα με την εκτός σχεδίου δόμηση. Αν έχουμε έναν σωστό χωροταξικό σχεδιασμό, θα ξέρουν όλοι ότι αυτή η περιοχή είναι ΒΙΠΕ και χτίζουμε εργοστάσια, πού χτίζουμε ξενοδοχεία, βυρσοδεψεία κ.τ.λ.».
Εργοστάσια, με βάση τον τελευταίο νόμο για τα δάση, χωροθετούνται και σε δασικές εκτάσεις.
«Ακόμη και ένα εργοστάσιο μπορεί να είναι χωροθετημένο μέσα σε ένα δάσος. Στην Αυστρία και στην Ελβετία υπάρχουν εργοστάσια, με ειδική δραστηριότητα,«φυτεμένα» μέσα στις Αλπεις. Ωραία εργοστάσια, νοικοκυρεμένα και καθαρά, και η δραστηριότητα είναι τέτοια που δεν ενοχλεί το δάσος. Τον συγκεκριμένο νόμο όμως θα τον εξετάσουμε γιατί είχε πολλές δασοκτόνες διατάξεις. Αν όμως κάποιες ρυθμίσεις έλυναν προβλήματα, προφανώς θα μπουν σε έναν νέο νόμο».
Ενα από τα θέματα που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει προεκλογικά ήταν η επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική. Ποια είναι τα επόμενα βήματα;
«Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης είναι σαφής: αυτή η επένδυση είναι εκτός των στρατηγικών μας προτεραιοτήτων. Δεν εκτιμούμε ως υπουργείο ότι τέτοιου είδους επενδύσεις βοηθούν την ανάπτυξη της Ελλάδας. Τα πρόσκαιρα οφέλη για τους ιδιώτες, το Δημόσιο αλλά και σε θέσεις εργασίας είναι πολύ λιγότερα από τις ζημιές. Είναι προφανές ότι δεν πρέπει να ανησυχούν οι εργάτες που δουλεύουν στις υπάρχουσες μεταλλευτικές χρήσεις. Δεν θα κατεβάσουμε κανέναν διακόπτη. Αλλά είναι άλλο πράγμα οι αλόγιστες επεκτάσεις μεταλλείων. Εμείς μιλάμε για τις τελευταίες αδειοδοτήσεις. Εχουμε πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι είναι αυτό που επιεικώς θα έλεγα νομιμοφανείς, δηλαδή πατάνε σε «κυκλικούς ορισμούς νομιμότητας», με το ένα χαρτί να στηρίζεται στο άλλο και κανένα δεν πατάει πουθενά. Πρόκειται για αποφάσεις της προηγούμενης διοίκησης και εμείς δεν θα τις σβήσουμε με έναν χάρακα. Εχουμε προχωρήσει αρκετά τη νομική επεξεργασία και θα έχουμε μέσα στην εβδομάδα το πόρισμα. Αλλωστε εκκρεμοδικεί και μια αίτηση στο ΣτΕ για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν θα πάρω μια βιαστική απόφαση η οποία θα μπορούσε να προσβληθεί».


Οι χωματερές
Προσωρινή λύση ο ΧΥΤΥ Γραμματικού

Η διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας μεταφράζεται σε ταφή των σκουπιδιών. Πώς σκοπεύετε να προχωρήσετε;

«Με το θέμα των παράνομων χωματερών πρώτο μας μέλημα είναι να αποφύγουμε το πρόστιμο. Τα 10 εκατ. ευρώ που μας επιβλήθηκαν κατ’ αποκοπήν δεν τα γλιτώνουμε. Μπορούμε όμως να γλιτώσουμε κάποιες από τις ποινές που μας επιβλήθηκαν σε εξαμηνιαία βάση ανάλογα με τους ΧΑΔΑ που κλείνουμε. Γενικότερα θα ακολουθήσουμε μια λογική απομείωσης των απορριμμάτων. Αρα τα μεγάλα έργα είναι έξω από τον προσανατολισμό μας. Από την άλλη, αν ένα έργο είναι ώριμο και μπορεί να υποδεχθεί, έστω και προσωρινά, απορρίμματα τα οποία σήμερα πετάγονται ανεξέλεγκτα, μπορεί για ένα διάστημα να λειτουργήσει».
Οπως;
«Το πιο ώριμο, από όσο γνωρίζω, είναι του Γραμματικού. Είναι ένας έτοιμος ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων). Βέβαια η λογική μας δεν είναι πια οι ΧΥΤΥ. Αλλά προκειμένου να πετάγονται στις γειτονικές κοιλάδες, μπορούμε να πούμε ότι σε έναν ορίζοντα προσωρινό μπορεί να λειτουργεί. Εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι δεν θέλουμε να έχουμε δεσμεύσεις απέναντι σε εργολάβους για μακροχρόνιες σταθερές ποσότητες».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ