Στην κύρια φάση της εφαρμογής του περνάει το πρόγραμμα «Πολίτες ενάντια στην κατάθλιψη» που σκοπό έχει την υποστήριξη μέσω ομάδων αυτοβοήθειας ατόμων που πάσχουν από την ασθένεια αυτή.
«Θέλουμε να προωθήσουμε την έννοια της αυτοβοήθειας» δηλώνει στο «Βήμα» ο ψυχολόγος και πρόεδρος της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) κ. Παναγιώτης Χονδρός, εξηγώντας ότι πρακτικές και μελέτες έχουν δείξει πως αν άτομα με αντίστοιχο προσωπικό βίωμα εκπαιδευτούν καταλλήλως μπορούν να βοηθήσουν τους νυν πάσχοντες της ψυχικής νόσου.
«Στις ομάδες θα συμμετέχουν άτομα με κοινά προβλήματα τα οποία θα βοηθούν το ένα το άλλο σε ένα δομημένο πλαίσιο και με ένα σταθερό πρόγραμμα» σημειώνει.
Μέσα στον μήνα θα ξεκινήσει η εκπαίδευση 30 επαγγελματιών ψυχικής υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα εκπαιδεύσουν 100 άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Η εκπαίδευσή τους θα πραγματοποιηθεί βάσει υλικού ειδικά σχεδιασμένου για το πρόγραμμα αυτό και θα καλύπτει ενότητες όπως η κατάθλιψη, η έννοια της ενδυνάμωσης και του recovery, ο ρόλος του συντονιστή, η αυτοκτονικότητα, το στίγμα και η αντιμετώπισή του.
Οπως σημειώνει ο κ. Χονδρός, «αυτό που περιμένουν οι άνθρωποι αυτοί είναι η έννοια της ελπίδας, πέρα από τη θεραπεία που ακολουθούν. Το πρόγραμμα δεν είναι θεραπευτικό. Σίγουρα όμως βασίζεται στο κοινό βίωμα και στην ανταλλαγή εμπειριών».
Η οικονομική ανισότητα και η κατάθλιψη

«Η «φτωχοποίηση» του πληθυσμού και η αύξηση της οικονομικής ανισότητας συνοδεύονται από καταστροφικές συνέπειες στην ψυχική υγεία, στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και ευρύτερα στην κοινωνική συνοχή των τοπικών κοινωνιών, γεγονός που ευνοεί την αύξηση των ρατσιστικών φαινομένων ή των φαινομένων «καταθλιπτικής απόσυρσης» και κοινωνικής οδύνης» σχολιάζει ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Στέλιος Στυλιανίδης.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί σε επιλεγμένες περιοχές της Αττικής όπως το Χαλάνδρι, η Καλλιθέα και το Ηράκλειο, αλλά και σε νησιά των Κυκλάδων όπως η Πάρος, η Αντίπαρος, η Σύρος, η Κέα, η Τήνος και η Ανδρος. Απώτερος σκοπός του προγράμματος είναι οι ομάδες αυτοβοήθειας που θα συσταθούν στις περιοχές αυτές να μπορέσουν να οργανωθούν και να δράσουν και σε γειτονικές περιοχές. Πριν όμως από την εκπαίδευση των ομάδων θα υπάρξουν τοπικές ενημερωτικές εκδηλώσεις των κατοίκων για τη φιλοσοφία και τη χρησιμότητα της αυτοβοήθειας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.
Η πρώτη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στην Πάρο στις 18.00, στην αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου «Αρχίλοχος».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα μιλήσουν η ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη κινητών μονάδων ψυχικής υγείας ΒΑ και Δυτικών Κυκλάδων ΕΠΑΨΥ κυρία Στέλλα Παντελίδου, ο διευθυντής γενικής ιατρικής του Κέντρου Υγείας του νησιού κ. Γιώργος Τζανίδης, η ψυχολόγος και επιστημονικό στέλεχος του κέντρου πρόληψης «Θησέας Κυκλάδων» κυρία Χρυσαυγή Κανελλοπούλου αλλά και μέλη της κοινωνικής λέσχης «Φοίνικας» Πάρου. Τον συντονισμό του όλου προγράμματος έχει ο κ. Στυλιανίδης.
Συνεργαζόμενοι φορείς στο εν λόγω πρόγραμμα είναι η ΕΠΑΨΥ, η Ελληνική Εταιρεία Διαταραχών Διάθεσης (ΜΑΖΙ) και το Ψυχιατρικό Κέντρο Salten (Norway). Οπως σημειώνει ο κ. Χονδρός, «το ΜΑΖΙ έχει δημιουργήσει οργανωμένες ομάδες αυτοβοήθειας. Μέσω αυτού του προγράμματος θέλουμε να προχωρήσουμε σε ένα άλλο επίπεδο, αυτό της συστηματικής εκπαίδευσης» με τη σύσταση εγχειριδίων για την ενημέρωση του κοινού.
Συμβαδίζοντας με τους καιρούς λιτότητας που διανύουμε η λειτουργία των ομάδων αυτοβοήθειας δεν έχει κάποιο κόστος και το μόνο που «απαιτεί» είναι η αίθουσα που θα γίνονται οι συναντήσεις, κάτι στο οποίο συμβάλλουν οι τοπικοί φορείς.
«Επενδύουμε στη γνώση, στην εκπαίδευση και στην αλληλεγγύη» υπογραμμίζει ο κ. Χονδρός. Η δράση θα διαρκέσει ως τον Απρίλιο του 2016.
«Η ανάπτυξη καλών πρακτικών που επιτυγχάνουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα με λίγους πόρους (cost-effective) είναι σημαντικό να τεθεί σε προτεραιότητα με δράσεις που θα εμπλέκουν τα μέλη των τοπικών κοινοτήτων και θα ενισχύσουν την κουλτούρα αλληλεγγύης που έχει στόχο να δημιουργήσει ασφαλή ερείσματα απέναντι στην ψυχική διαταραχή και στην ψυχική αποδιοργάνωση που απειλεί όλο και περισσότερους πολίτες» λέει ο κ. Στυλιανίδης.
Ατομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και θέλουν να εκπαιδευτούν στον συντονισμό ομάδων αυτοβοήθειας μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα 210 8100.901 & 210 8056.920 αλλά και μέσω του e-mail citizensagainstdepression@gmail.com.
Το έργο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι τοΙδρυμα Μποδοσάκη.

HeliosPlus