Σε πρώτο πλάνο τους πολίτες βάζει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεων, «δεν θα μετατραπούμε σε ένα νέο καθεστώς, αλλά θα βάλουμε τους πολίτες στο προσκήνιο. Θα γίνουμε οι φωνή τους».
Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι βέλτιστες πολιτικές χαράζονται με τη συναίνεση και τη συνευθύνη των πολιτών. Και έδωσε ορισμένα παραδείγματα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να αξιοποιήσει έναν τεράστιο ενεργειακό πλούτο, εάν δεν είχε επιχειρηθεί η επιβολή του στους πολίτες της Μήλου, χωρίς τη δική τους συναίνεση. «Αντίστοιχα αρνητικά ανακλαστικά έχουν ξεσηκώσει όσοι θέλουν να φορτώσουν κάποιες περιοχές με δάση ανεμογεννητριών έξω από κάθε μέτρο και αδιαφορώντας για την αισθητική και τις επιφυλάξεις των κατοίκων» τόνισε.
Μάλιστα αναφερόμενος στον αγωγό ΤΑΡ και στις αντιδράσεις που προκάλεσε η χάραξή του, επεσήμανε: «Τι είναι προτιμότερη: Η πιο βολική για τους εργολάβους και τους επενδυτές χάραξη ή η χάραξη που λαμβάνει υπ’ όψιν τη γεωργική γη και τις ανάγκες των αγροτών;»
Αναφερόμενος στη γλώσσα της πράσινης οικονομίας, τόνισε ότι το ΑΕΠ δεν είναι το μέτρο της ευμάρειας. «Αμφισβητώ το ΑΕΠ, γιατί σήμερα στην Ευρώπη γεννιέται και αναπτύσσεται ραγδαία η αλληλέγγυα οικονομία. Και αναφέρω ένα απλό παράδειγμα: Σήμερα, ακόμα και στην Αττική, υπάρχουν εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ως αστικοί αγροί, όπου άνεργοι, υποαπασχολούμενοι, αλλά και πολίτες που έχουν μεράκι μπορούν να καλλιεργούν συλλογικά και να παράγουν τρόφιμα που θα διανέμονται στους οικονομικά ασθενέστερους. Σήμερα υπάρχουν και αναπτύσσονται δομές αλληλεγγύης, που δεν εγγράφονται στο ΑΕΠ. Θα σας βάλω ένα δίλημμα. Ποιος είναι πλουσιότερος; Ένας άνθρωπος, που βγάζει 800 ευρώ, αλλά δεν πληρώνει φροντιστήρια, δεν πληρώνει για να ξεγεννήσει το παιδί του, πηγαίνει στη δουλειά του σε ένα τέταρτο με το λεωφορείο και κάθε Κυριακή διασκεδάζει στο γειτονικό πάρκο με τους γείτονες του, ή ένας άνθρωπος, που βγάζει 1.500 ευρώ, αλλά πληρώνει για την υγεία, πληρώνει «φακελάκια», φροντιστήρια, αγγλικά, και οδηγεί κάθε μέρα μία ώρα πήγαινε-έλα για τη δουλειά του;»
Αναφερόμενος στην περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ ή του Ελληνικού τόνισε ότι το κεφάλαιο «Περιβάλλον» θεωρήθηκε ένα «βαρίδι» και αντιμετωπίστηκε με προσχηματικό τρόπο. «Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι στην καλύτερη περίπτωση ανεφάρμοστες και στη χειρότερη απλές εκθέσεις ιδεών. Αντίστοιχα αντιμετωπίστηκαν και οι χωροταξικοί περιορισμοί. Όπου ήταν αδύνατον να παρακαμφθούν τα αυτονόητα έχουν υπάρξει νομοθετικές ρυθμίσεις-«φωτογραφίες», ώστε να εξασφαλιστεί ο νομικός φερετζές» είπε χαρακτηριστικά.
Αναφέρθηκε ακόμη σε χρόνιες παθογένειες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδα, όπως στον τομέα των απορριμμάτων, στην ανάρτηση των δασικών χαρτών κ.ά. «Με την έλλειψη δασικών χαρτών δεν είναι δυνατόν να υπάρξει και δασολόγιο, ώστε να καθοριστεί και η χρήση δασικών εκτάσεων ως βοσκότοπων, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι η δική μας παραδοσιακή κτηνοτροφία είναι δασική δραστηριότητα και γι’ αυτό πρέπει να δώσουμε τη μάχη στην ΕΕ. Δεν είναι όμως δυνατόν να συνεχιστεί να μένει σε εκκρεμότητα το αμάχητο τεκμήριο του Δημοσίου για περισσότερα από 80.000.000 στρέμματα, δηλαδή για το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Τα ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, είναι τα παρακάτω:
– Είναι σκανδαλώδης, και επικίνδυνη για το υπουργείο, η υπαγωγή του ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη») στο υπουργείο Ανάπτυξης με απόφαση που ψηφίστηκε στις 23.12.2014, λίγες δηλαδή μέρες πριν από τη διάλυση της απελθούσας Βουλής. Η υπαγωγή του περιβάλλοντος και της ενέργειας κάτω από τις υποδομές του Ανάπτυξης οδηγεί στον κίνδυνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια να οδηγηθούν στα πολύ πιο ώριμα και μεγάλα έργα των αυτοκινητόδρομων και τελικά να μην υπάρξει ποσόστωση για το περιβάλλον και την παραγωγική ανασυγκρότηση.
– Το υπουργείο βρίσκεται αντιμέτωπο με βαρύτατα πρόστιμα για τη συνέχιση λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών (ΧΑΔΑ) κυρίως στην Πελοπόννησο. Αναφερόμαστε σε τελεσίδικο πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ κατ’ αποκοπή, για τη μέχρι σήμερα ασυνέπεια και επιπλέον πρόστιμο 14,52 εκατ. ευρώ ανά εξάμηνο για τη συνεχιζόμενη λειτουργία και μη αποκατάσταση.
– Το Πράσινο Ταμείο: Μόνο το 2,5% των αποθεματικών του πηγαίνει στο περιβάλλον. Βούληση της νέας κυβέρνησης είναι το Πράσινο Ταμείο να γυρίσει βαθμιαία στους πολίτες και τους επιχειρηματίες ως πυλώνας βιώσιμης παραγωγικής ανασυγκρότησης
Όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο κ. Τσιρώνης δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί μάχη για να μην πληρώσει η χώρα τα υπέρογκα πρόστιμα, ενώ θα προχωρήσουν άμεσα πολιτικές πρόληψης, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή.
Προτεραιότητες στον χωρικό σχεδιασμό
Στον χωρικό σχεδιασμό, αιχμή της στρατηγικής της νέας κυβέρνησης σε κεντρικό επίπεδο είναι η αποκατάσταση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδιασμού, δηλαδή όπως ανέφερε ο κ. Τσιρώνης «η αποκατάσταση του αυτονόητου δηλαδή όλοι οι πολίτες, άτομα και επενδυτές, θα χτίζουν και θα εκμεταλλεύονται τη γη εκεί όπου επιτρέπεται για όλους χωρίς εξαιρέσεις για ορισμένους, χωρίς πλαστά δικαιώματα δόμησης ή εκμετάλλευσης, χωρίς κατίσχυση του δικαιώματος του ισχυρότερου».
Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η επίσπευση της ανάθεσης με διαφάνεια και ισονομία των μελετών κτηματογράφησης σε όλη τη χώρα – ολοκλήρωση, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών και η συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών για την παράλληλη ολοκλήρωση και κύρωση των γραμμών αιγιαλού με τον αναγκαίο επιστημονικό τρόπο.
Μάλιστα απαντώντας στον βουλευτή της ΝΔ κ. Γιάννη Τραγάκη για τις θέσεις εργασίας επεσήμανε ότι «μία στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων δεν πρέπει να αναφέρει μόνο τις θέσεις εργασίας που γεννά, αλλά και τις θέσεις εργασίας που χάνονται. Το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης, το Mall, έχει φέρει κάποιες θέσεις εργασίας. Έχετε μετρήσει πόσες χάθηκαν από την αγορά του Αμαρουσίου;»
Όσο για τις θέσεις εργασίας στην επένδυση του Ελληνικού, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία οικονομοτεχνική μελέτη στη σύμβαση πώλησης».
Αναφερόμενος στην περίπτωση του Ασωπού, μίλησε για δραματικό παράδειγμα πλημμελών ελέγχων. «Τακτικοί και περιοδικοί έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα από 100 ανθρώπους δεν γίνονται. Ούτε οι 75 προσλήψεις για όλο το υπουργείο φέτος (που καμία δεν είναι στον τομέα ελέγχου) θα έλυναν το πρόβλημα. Φέτος λοιπόν θα πορευτούμε με αυτή την πραγματικότητα που βρήκαμε» τόνισε.
Επίσης, αναφέρθηκε στην αποστελέχωση των υπηρεσιών διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος, στη διάλυση της δασικής υπηρεσίας, στην εγκατάλειψη της διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων κτλ.
Μιλώντας για την εξοικονόμηση ενέργειας τόνισε ότι η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα είναι δέσμευση της κυβέρνησης. «Μιλάμε για απεξάρτηση από το πετρέλαιο, όπως γίνεται στην αυστριακή κωμόπολη Gussing, όπου παράγουν το 110% των ενεργειακών τους αναγκών από ΑΠΕ. Ακριβώς επειδή η ενέργεια ήταν φθηνή, το Gussing έγινε πόλος έλξης πολλών επιχειρήσεων. Νομίζετε ότι όταν μιλάμε για ΑΠΕ μιλάμε για μία πολυτέλεια. Θα θυμίσω ότι πολλοί θεωρείτε πως σήμερα το μεγάλο μας πρόβλημα είναι το χρέος, δηλαδή τα περισσότερα από 300 εκατομμύρια που θα πρέπει να ξεπληρώσουμε στους δανειστές. Δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα γιατί με μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας μέχρι το 2100 θα πρέπει να πληρώσουμε άλλα 700 δισεκατομμύρια. Τόσο εκτιμώνται με τη μελέτη της Τράπεζας το κόστος από την κλιματική αλλαγή».
Έτσι, μεταξύ άλλων, θα δρομολογηθεί διεκδίκηση κοινοτικών και άλλων διεθνών πόρων για πιλοτικά συστήματα διεσπαρμένης παραγωγής ενέργειας, προώθηση ανάπτυξης Εταιρειών Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCO)με κοινωνική βάση, στήριξη τοπικών κοινωνικών επιχειρήσεων για παραγωγή πέλετ από δασικά υπολείμματα, πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια, με ευρωπαϊκούς πόρους, μείωση φόρου στο φυσικό αέριο με επιτάχυνση της σύνδεσης κτιρίων στο δίκτυο, πολιτικές μείωσης της χρήσης ΙΧ, αυστηροί έλεγχοι για κάρτα καυσαερίων και καυστήρες εκτός προδιαγραφών κ.ά.