Το 20% από το σύνολο τω καταγγελιών που γίνονται στην Ελλάδα έχουν φτάσει αυτές που αφορούν παιδική πορνογραφία. Το συγκλονιστικό αυτό ποσοστό αναφέρεται σε στοιχεία σχετικά με την συμπεριφορά των χρηστών του Διαδικτύου για το 2014 που παρουσίασαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής SafeLine, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2015, την Τρίτη 10 Φεβρουαρίου.
Όπως αναφέρονται στα στοιχεία που παρουσιάζονται, ο συνολικός αριθμός καταγγελιών που έλαβε η SafeLine κατά τη διάρκεια του 2014 ήταν 3.435. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών αυτών αφορούσε την παραβίαση προσωπικών δεδομένων (35%).
Ωστόσο, αυτό που είναι ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτο είναι η αμέσως επόμενη κατηγορία παράνομου περιεχομένου που αφορά τις ιστοσελίδες που περιείχαν παιδική πορνογραφία. Για πρώτη χρονιά εφέτος το ποσοστό αυτό έφτασε το 20%, δηλαδή περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες αυξημένο συγκριτικά με το περυσινό έτος!
Για την αντιμετώπιση των καταγγελιών αυτών που είναι άλλωστε και το κυρίαρχο μέλημα της Γραμμής οι εκπρόσωποι της SafeLine συνεργάστηκαν άμεσα τόσο με τη Μονάδα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας όσο και με τις υπόλοιπες Ανοικτές Γραμμές καταγγελιών μελών του Συνδέσμου Ανοικτών Γραμμών Διαδικτύου www.inhope.org (INHOPE), ανάλογα με τη χώρα προέλευσης της εκάστοτε ιστοσελίδας.
Πάντως, το 18% των αναφορών που ελήφθησαν αφορούσε οικονομικές απάτες, το 7% απειλές που έλαβαν χώρα στο διαδίκτυο, ενώ εγκλήματα όπως ο ρατσισμός, η εξύβριση ή η συκοφαντική δυσφήμιση, η παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών και η παραβίαση πνευματικής ιδιοκτησίας ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά.
Τα κοινωνικά δίκτυα με επικρατέστερο το Facebook έκαναν και για το 2014 ιδιαίτερα έντονη την παρουσία τους, καθώς το 30% των αναφορών σχετίζονταν με παραβιάσεις και παράνομες δραστηριότητες μέσα σε αυτούς τους ιστοτόπους.
Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής δημοφιλή και διαδραστικά όπως είναι τα κοινωνικά δίκτυα, ελκύουν τους χρήστες να δημιουργήσουν εύκολα ένα προφίλ και μέσα από εκεί να δραστηριοποιούνται ποικιλοτρόπως. Ωστόσο, αυτή η έντονη ενασχόληση και η διάχυση πληροφοριών εύκολα μπορεί να οδηγήσει σε κάποιας μορφής εγκληματική δραστηριότητα που ένας ελλιπώς ενημερωμένος χρήστης μπορεί να πέσει θύμα. Ωστόσο, προς αποτροπή αυτού του φαινομένου και για την επαρκέστερη ενημέρωση των χρηστών, η SafeLine έχει εκδώσει έναν οδηγό με χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τις παράνομες δραστηριότητες που ενδέχεται να συμβούν μέσω του Facebook.
Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει εικονογραφημένες οδηγίες που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει προκειμένου να προστατέψει το δικό του προφίλ και των γύρω του, καθώς και τρόπους με τους οποίους θα είναι προστατευμένα τα προσωπικά του δεδομένα ή τρόπους να αντιμετωπίσει την προσέλκυση ανηλίκων για γενετήσιους λόγους (grooming) και βρίσκονται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ανοικτής Γραμμής (www.safeline.gr).