Κατευθείαν στα βαθιά μπήκαν οι τρεις νέοι υπουργοί Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους απερχόμενους γενικούς γραμματείς και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου. Το κλείσιμο της δύσκολης μέρας τους επιφύλασσε τις πρώτες αντιπαραθέσεις σε θέματα του ΕΟΠΥΥ.
Στη σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε κοντά στα μεσάνυχτα της Πέμπτης, συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τους αναπληρωτές κ.κ. Αντρέα Ξανθό (Υγείας) και Δημήτρη Στρατούλη (Κοινωνικής Ασφάλισης), οι δύο γενικοί γραμματείς κ.κ. Γιάννης Μπασκόζος και Σπύρος Κοκκινάκης, ο γενικός διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας κ. Θεόδωρος Κομματάς και βεβαίως η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε διαφωνία μεταξύ της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ και του γενικού διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών του υπουργείου σχετικά με τη διαδικασία αποζημίωσης των φαρμάκων υψηλού κόστους.
Σήμερα, επειδή τα Νοσοκομεία δεν έχουν χρήματα να αποζημιώνουν τα φάρμακα υψηλού κόστους, πολλά εκ των οποίων χορηγούνται εντός των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, η σχετική δαπάνη καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Αυτό συμβαίνει εδώ και καιρό με εντολή της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να μην μείνουν θεραπευτικά ακάλυπτοι οι ασθενείς.
Εκεί υπήρξε και η διαφωνία με τον κ. Κομματά ο οποίος υποστήριξε ότι η δαπάνη αυτή είναι νοσοκομειακή και ως εκ τούτου ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει δώσει στα Νοσοκομεία ούτε ένα ευρώ.
Από την πλευρά της, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έλεγε ότι έχουν δοθεί 400 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό, αφού οι κλειστοί προϋπολογισμοί των Νοσοκομείων ήταν περιορισμένοι και δεν μπορούν τα Ιδρύματα να αναλάβουν την κάλυψη της εν λόγω δαπάνης.
Μάλιστα, επισήμαναν ότι καλύπτουν και μέρος των εξόδων των στρατιωτικών και πανεπιστημιακών Νοσοκομείων. Και σε αυτό το θέμα υπήρξε αντιπαράθεση, με την άλλη πλευρά να ισχυρίζεται ότι τα εν λόγω Ιδρύματα δεν είναι στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας. Πάντως, η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιφυλάχτηκε να πάρει θέση γι αυτό το πολύ σημαντικό θέμα.