Αίτημα συνάντησης απευθύνουν προς τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας οι εκπρόσωποι του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ).
Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, αποτελώντας τον Ανώτατο Υγειονομικό Φορέα και Θεσμικό Σύμβουλο της Πολιτείας για θέματα Υγείας, «σκοπεύει στη συνεχή συνεργασία με τη Πολιτεία για την επίτευξη της αντιμετώπισης των προβλημάτων της υγείας και περίθαλψης του ελληνικού λαού».
Επιστολή προς τον υπουργό κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Ανδρέα Ξανθό απέστειλαν και οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών της Αττικής (ΕΙΝΑΠ), οι οποίοι εκφράζουν την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι τοποθετήθηκε στη θέση του αναπληρωτή υπουργού ένας μάχιμος νοσοκομειακός γιατρός.
Για την ΕΙΝΑΠ, προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης πρέπει να είναι:
– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των κλάδων στα Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, με προτεραιότητα τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και τα ογκολογικά νοσοκομεία.
– Γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
– Οριστική και μόνιμη λύση για τη δωρεάν νοσηλεία των ανασφάλιστων.
– Δραστικά μέτρα με προσλήψεις σε μόνιμες θέσεις και άλλα κίνητρα, για να σταματήσει η μετανάστευση νέων γιατρών και άλλων υγειονομικών προς το εξωτερικό.
– Αποκατάσταση των σοβαρότατων μισθολογικών απωλειών των υγειονομικών, με πρώτο άμεσο βήμα την πληρωμή όλων των δεδουλευμένων.
– Κατάργηση κάθε χαρατσιού για τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.
Ανάλογη επιστολή έστειλαν και εκπρόσωποι των νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ_ΕΣΥ), οι οποίοι κάνουν λόγο για «συσσωρευμένα προβλήματα σε όλους τους τομείς της Υγείας», που «δυσχεραίνουν τόσο την πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες του Ε.Σ.Υ, όσο και την εν γένει λειτουργία του υποστελεχωμένου και απαξιωμένου υγειονομικού συστήματος».