Σε καλό κλίμα έγινε η τελετή παράδοσης – παραλαβής στις 13.00 την Τετάρτη στο υπουργείο Εσωτερικών, στο κτίριο της Βασ. Σοφίας.

Ο απερχόμενος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυρ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, ενώ κάλεσε το νέο υπουργό Νίκο Βούτση «να μη δίνεται η εντύπωση ότι η κάθε κυβέρνηση που έρχεται ξηλώνει το έργο της προηγούμενης».

Πήραμε εντολή οι άνθρωποι που βρέθηκαν άδικα έξω από τις δουλειές τους να επανακάμψουν το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο Νίκος Βούτσης.

Μάλιστα ο κ. Βούτσης χαρακτήρισε «άδικη» την απαίτηση αυτή των δανειστών, καθώς όπως είπε δημιούργησε ανασφάλεια στους πολίτες. Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στους σχολικούς φύλακες αλλά και τις καθαρίστριες.

Ο νέος υπουργός τόνισε, ότι για τη χώρα δεν υπάρχει κανένα μέλλον με οποιοδήποτε οικονομικό ή διοικητικό πρόγραμμα εάν είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουμε αυτό το μη βιώσιμο χρέος της χώρας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχει συνέχεια στο κράτος και πως σκοπός του ήταν η συνεργασία με ανθρώπους της ιεραρχίας κι όχι με στρατιές συμβούλων.

«Παρέλαβα μια όχι ευχάριστη κατάσταση σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση πρέπει να γίνουν ένα εθνικό αφήγημα που δεν θα έπρεπε να επιβάλλεται από το εξωτερικό»
είπε ο απερχόμενος υπουργός και παρέδωσε στον κ. Βούτση σε stick τις νομοθετικές εκκρεμμότητες με κύρια το νόμο για την αξιολόγηση που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση πέντε ημέρες πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

«Θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, ομαλά, με βήματα, με οδικό χάρτη, αλλά και με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε χωρίς ρήξεις, για να αντιμετωπίσουμε τα σοβαρά προβλήματα της χώρας. Δεν υπάρχει κανένα μέλλον σε όποιο πολιτικό ή διοικητικό πρόγραμμα αν είμαστε υποχρεωμένοι να εξυπηρετούμε το μη βιώσιμο χρέος», τόνισε ο κ. Βούτσης.

Υπογράμμισε επίσης ότι η λαϊκή εντολή για ριζική και δημοκρατική αλλαγή είναι μια εντολή που δόθηκε ως σήμα ώστε για όσους αδίκως απολύθηκαν να βρεθεί τρόπος να επανακάμψουν.

Ο απερχόμενος υπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και η υφυπουργός κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου έδωσαν στον κ Βούτση δύο στικάκια τα οποία περιείχαν σε ηλεκτρονική μορφή τις θεσμικές παρεμβάσεις που έχουν γίνει έως τώρα, αλλά και στοιχεία για τις εκκρεμότητες που υπάρχουν στα ζητήματα της δημόσιας διοίκησης.

Τόσο ο κ. Βούτσης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Γ. Κατρούγκαλος έδωσαν έμφαση στον ευγενικό τρόπο υποδοχής από τους προκατόχους τους σημειώνοντας ότι το υπογραμμίζουν όχι επειδή ο πολιτικός πολιτισμός λείπει γενικώς, αλλά γιατί είναι κρίσιμη η εποχή για τη χώρα.

Ο κ Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι «μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχεια του κράτους. Θέλουμε οι θεσμοί να λειτουργούν, σε αντίθεση όπως είπε με τις παρελθούσες κυβερνήσεις Θα λειτουργήσουμε σε όφελος των πολιτών σε συνεργασία με το στελεχιακό δυναμικό του δημοσίου τομέα προς όφελος της χώρας και όχι με βάση τις υπαγορεύσεις των αγορών, που εκτός των άλλων ήταν και αντιπαραγωγικές».