Σε ιδιαίτερο καλό κλίμα ολοκληρώθηκε η τελετή παράδοσης παραλαβής στο τέως ΥΠΕΚΑ και νυν υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο νέος υπουργός κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης επεσήμανε ότι δύο πράγματα τέλειωσαν οριστικά, η τρόικα και το μνημόνιο. Τόνισε μάλιστα ότι πολύ σύντομα ένας ένας οι μνημονιακοί εφαρμοστικοί νόμοι θα ακυρωθούν.

Αναφέρθηκε κυρίως στα θέματα που αφορούν στον τομέα της ενέργειας. Όπως τόνισε δεν υπάρχει ιδιωτικοποίηση, η οποία θα προχωρήσει στον τομέα της ενέργειας. «Η ιδιωτικοποίηση και μάλιστα με ληστρικούς όρους είναι έξω από τη λογική μας», είπε χαρακτηριστικά.

Ένα πρώτο μέτρο, όπως επεσήμανε ο νέος υπουργός, είναι ότι θα μπει τέλος στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Θα ανασυγκροτηθεί ως δημόσια επιχείρηση, η οποία θα λειτουργεί με δημόσιο χαρακτήρα, με παραγωγικά και περιβαλλοντικά κριτήρια. Θα δώσουμε στη ΔΕΗ, σημείωσε, μια νέα πνοή. Θα επανεξετάσουμε όλες τις σχέσεις της ώστε να την απαλλάξουμε από ληστρικές επιθέσεις ξένων συμφερόντων.

Επίσης, δεσμεύθηκε ότι θα σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), ενώ σημείωσε ότι το χαρτοφυλάκιο των ΕΛΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) θα φύγει από το ΤΑΙΠΕΔ.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο νέος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η νέα κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ανασυγκρότηση του ενεργειακού χώρου. Μάλιστα τόνισε ότι θα στηριχθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και ιδιαίτερα οι μικροί παραγωγοί ώστε να γίνει βιώσιμη η επένδυσή τους.

Όσον αφορά τις διεθνείς ενεργειακές σχέσεις της χώρας, όπως επεσήμανε ο νέος υπουργός θα γίνουν πολυεπίπεδες και θα έχουν 4 ορίζοντες. Ωστόσο, ο κ. Λαφαζάνης δεν αναφέρθηκε στα επίπεδα αυτά.

Επίσης, μίλησε για τις πρόσθετες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία. Όπως τόνισε επιχειρήθηκε στο πλαίσιο της ΕΕ να υπάρξει ανακοίνωση ερήμην της Ελλάδας με την οποία η Ευρώπη επέκρινε με ψυχροπολεμικούς όρους τη Ρωσία. Η νέα κυβέρνηση αντέδρασε, διότι όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης «η Ελλάδα δεν είναι ο παρίας της Ευρώπης. Δεν θέλουμε να λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην μας».

Τέλος, όταν οι δημοσιογράφοι ζήτησαν περισσότερες διευκρινήσεις για τα θέματα που αφορούν τα αυθαίρετα, τους δασικούς χάρτες και άλλα περιβαλλοντικά θέματα ο υπουργός είπε ότι θα πρέπει να αναμένουμε τις προγραμματικές δηλώσεις και ότι «όλες οι δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης να αναληφθούν στο ακέραιο».

Όσον αφορά το νέο υπερυπουργείο ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι η κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα είναι κρίση παραγωγικής διάλυσης και υποβάθμισης. Γι΄αυτό, όπως σημείωσε, δόθηκε άλλος προσανατολισμός στο υπουργείο, ως ένα υπουργείο παραγωγικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Μανιάτης, ευχήθηκε στην νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει και έκανε έναν απολογισμό του έργου του ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον διάδοχό του κ. Λαφαζάνη. Το ίδιο θερμή υποδοχή επεφύλασσε στη νέα ηγεσία του υπουργείο και ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς.

Μάλιστα, το γεγονός της θερμής υποδοχής δεν έμεινε ασχολίαστο από τον κύριο Λαφαζάνη, ο οποίος τόνισε ότι «εδώ έχουμε μια κανονική τελετή παράδοσης».

Όπως είπε ο πολιτικός πολιτισμός μας επιβάλλει η παράδοση να γίνεται σε κλίμα θετικό.