Ασχολείται εδώ και δεκαετίες με θέματα δικαιωμάτων αλλά και με το μεταναστευτικό. Ακτιβίστρια, με δράση στα κινήματα, και παράλληλα έγκριτη νομικός. Μαχόμενη δικηγόρος και συνδικαλίστρια, η Τασία Χριστοδουλοπούλου παρακολούθησε ως ανένταχτη το «φαινόμενο ΣΥΡΙΖΑ» από τη γέννησή του ως σήμερα, συμμετέχοντας , ως Ιδρυτικό μέλος, στο Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Εκλεγμένο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με τη Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση, έχει αναπτύξει δράση για τα δικαιώματα των κρατουμένων, για τα προβλήματα των «χωρίς φωνή», των τοξικοεξαρτημένων, των κοινωνικά αδύναμων, των μεταναστών.
Η τοποθέτησή της στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, στις βουλευτικές εκλογές, ήταν ουσιαστικά απόδοση τιμής στην όλη δράση της ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό, στην καταστολή, και στον ρατσισμό. Η επιλογή της ως αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής σηματοδοτεί πιθανόν και κάτι ακόμα. Με δεδομένη τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ, επιχειρείται να σταλεί μήνυμα σ΄ έναν κόσμο που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, με κριτήριο το ζήτημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων, ότι δεν θα υπάρξει υποχώρηση στις κυβερνητικές θέσεις και θα προχωρήσουν παρεμβάσεις ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις, με βάση την εθνική καταγωγή, το θρήσκευμα, το φύλο, το σεξουαλικό προσανατολισμό, τις πολιτικές πεποιθήσεις και την κοινωνική προέλευση.
Ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό , η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και Συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων, έχει δώσει από καιρό το στίγμα της . «Το μεταναστευτικό για να επιλυθεί θέλει ρεαλισμό, ορθολογισμό και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», έλεγε τον Δεκέμβριο του 2014, σε ομιλία της στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών. Κατά την άποψή της, το μεταναστευτικό είναι ζήτημα πολιτικό και κοινωνικό. Όπως είχε πει, «σήμερα που έχουν πνιγεί 3400 άνθρωποι στη Μεσόγειο, σήμερα που το κράτος αρνείται να καλύψει τις ανάγκες στέγασης και τροφής των προσφύγων πολέμου, σήμερα που στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κρατούνται μετανάστες και ανήλικα παιδιά πάνω και από το απάνθρωπο όριο των 18 μηνών, σήμερα που στα παιδιά δεύτερης γενιάς αρνούμαστε να δώσουμε ιθαγένεια στο όνομα του δίκαιου του αίματος, παραλήπτης των μηνυμάτων πρέπει να είναι το κράτος για να τηρεί τις υποχρεώσεις του και να σέβεται τις Ευρωπαϊκές και διεθνείς συμβάσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών και των προσφύγων».
Τώρα που αναλαμβάνει σε κυβερνητική θέση ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κρατήσει τις δεσμεύσεις του, μεταξύ των οποίων είναι η υπόθεση των μεταναστών δεύτερης γενιάς αλλά και των παιδιών της …δεύτερης γενιάς. Όπως σημείωσε η κυρία Χριστοδουλοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο», ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να αποδώσει την ελληνική ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Ελλάδα, τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών, θα υπάρξει παρέμβαση για την αποκατάσταση και εκείνων των παιδιών που δεν γνώρισαν άλλη πατρίδα, ακόμη και αυτών που δεν γεννήθηκαν στην Ελλάδα αλλά ήρθαν πολύ μικρά στη χώρα μας, μεγάλωσαν εδώ, πήγαν και τελείωσαν το σχολείο τους, εδώ.