Ηδη πριν από την 25η Ιανουαρίου 2015 ο κ. Νίκος Βούτσης έλεγε και ξανάλεγε για πολιτικό ρεύμα δημοκρατικής αλλαγής, για την ανάγκη να γυρίσει σελίδα η χώρα. Ούτε οι λέξεις ούτε η σηματοδότησή τους είναι τυχαία. Μετά την Κυριακή, ως κυβερνητικό πλέον στέλεχος, ο 64χρονος πολιτικός μηχανικός και βουλευτής Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο με στοίχημα τη ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που να εκκινεί από τον μετασχηματισμό των δομών και των λειτουργιών της και την εμπιστοσύνη στο προσωπικό της.
Έχοντας ξεκινήσει την πολιτική του πορεία κοντά σαράντα χρόνια πριν από τις γραμμές της Ανανεωτικής Αριστεράς, ο νέος υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έφτασε να έχει καταγραφεί πλέον ως εκ των κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτοστάτησε στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθεί σε πρώτη δύναμη στη χώρα, να στοχεύσει και τελικά να καταφέρει να αναλάβει τη διακυβέρνηση. Στον μέχρι πρότινος γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, η νέα κυβέρνηση αναθέτει το έργο της ανασυγκρότησης των δομών του κράτους από τη θέση του… υπερυπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Η επαναπροσέγγιση των σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και δημοσίων υπαλλήλων, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης, η διάλυση των πελατειακών σχέσεων στη δημόσια διοίκηση, ακανθώδη ζητήματα της μεταναστευτικής πολιτικής τίθενται στην αιχμή του δόρατος της νέας κυβέρνησης. Η δέσμευση της κυβέρνησης είναι ότι η αλλαγή στις δομές του κράτους και η ορθολογική διαχείριση του προσωπικού θα γίνει αφήνοντας πίσω έννοιες, όπως απολύσεις και διαθεσιμότητες. Ο κ. Βούτσης επελέγη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με κριτήριο ότι έχει και εμπειρία και δράση και ιδεολογικό φορτίο.
Στέλεχος του αντιδικτατορικού αγώνα, αντιπρόεδρος του πρώτου μεταδικτατορικού Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που προέκυψε από το Εθνικό Συμβούλιο το 1975, γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος από το 1980 έως το 1985. Διήνυσε μεγάλο μέρος του πολιτικού βίου του ως μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986, συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού-Ανανεωτική Αριστερά από το 1987 ως το 1991. Μετά τις εκλογές του 1993 συμμετείχε στον ΣΥΝ και στη συνέχεια στον ενιαίο ΣΥΡΙΖΑ. Το 2012 εξελέγη βουλευτής Α΄Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο και επανεξελέγη πρόσφατα στις εκλογές του 2015.
Δεν είναι άνευ σημασίας ότι το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διετέλεσε μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2012 μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής με την παράταξη «Αττική συνεργασία –Όχι στο μνημόνιο». Έχει, με άλλα λόγια, εμπειρία σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την τοπική Διοίκηση.
Από την Ευωβουλή στο υπουργείο Εσωτερικών
Όταν ο συνταγματολόγος κ. Γιώργος Κατρούγκαλος εξελέγη στην Ευρωβουλή με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη δέσμευση να δώσει όλες του τις δυνάμεις στον πολιτικό στίβο «ενάντια στον παλαιοκομματισμό, τη διαπλοκή και τον νεοφιλελευθερισμό, για μια νέα, δημοκρατική Ελλάδα σε μια κοινωνική Ευρώπη».
Ο κ. Κατρούγκαλος μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου δέχτηκε την πρόσκληση «σαν στρατιώτης» της παράταξης, όπως συχνά λέει, να αναλάβει έναν ρόλο που δεν είναι άλλωστε μακριά από τα ενδιαφέροντά του αλλά και την επαγγελματική του ενασχόληση. Ο ίδιος είχε σημαντική συμβολή, με προτάσεις, στη διαμόρφωση του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση. Αναλαμβάνει αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Όπως δήλωνε στο «Βήμα» λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές: «Δεν είμαστε η δύναμη που θα γυρίσει το ρολόι στο 2010» λέει αλλά «η μόνη δύναμη, με την έννοια ότι δεν έχει τα βαρίδια των ευθυνών για το πελατειακό κράτος δεκαετιών, που μπορεί να χτίσει το νέο Δημόσιο χρησιμοποιώντας και τεχνοκρατικά εργαλεία, τα οποία είναι ευρέως αποδεκτά, μια και είναι ορθολογικά».
Παράλληλα, ο συνταγματολόγος σημείωνε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τα εχέγγυα να κάνει μεταρρυθμίσεις που να «δημιουργούν όραμα και στους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να κρέμεται η δαμόκλειος σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι τους όπως πριν με τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠαΣοΚ».
Το βιογραφικό του είναι πλούσιο: συνταγματολόγος, καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου, ευρωβουλευτής, δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας με ειδίκευση στο δημόσιο δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.
Γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών (1985), DEA Δημοσίου Δικαίου (1986) και διδάκτορας του Πανεπιστημίου Paris-1 Pantheon-Sorbonne (τίτλος της διατριβής «Η κρίση νομιμοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης»), διπλωματούχος της Διεθνούς Ακαδημίας Συνταγματικού Δικαίου και του μεταπτυχιακού κύκλου μαθημάτων για την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση (Jean Monnet) του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπήρξε γραμματέας του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Αθήνας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Φοιτητών Παρισιού. Ανέπτυξε πολιτική δράση και προέρχεται από το ΠαΣοΚ. Εργάσθηκε ως ερευνητής σε ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Ινδίας.
Συμμετείχε ως εμπειρογνώμονας στη διαδικασία κατάρτισης του αλβανικού Συντάγματος και σε άλλες χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Τρίτη Επιτροπή (Δικαιωμάτων) του ΟΗΕ και ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του υπουργείου Εξωτερικών για την κατάρτιση του Σχεδίου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Είναι μέλος του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ, της Unicef, της Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων και ιδρυτικό μέλος της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του δημόσιου χρέους. Πέραν από την δικηγορική του συνηγορία υπέρ των δικαιωμάτων, συμμετέχει ενεργά στα μαζικά κινήματα κατά του μνημονίου και υπέρ των ελευθεριών.