Σε ένα χώρο με «μέτωπα» πολλά και ανοικτά, η νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αναλαμβάνει καθήκοντα, έχοντας το βλέμμα στραμμένο κυρίως προς το χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, που βρίσκεται σε αναβρασμό.
Δεν είναι κρυφό, ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα αναμένει απαντήσεις απο την νέα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας σχετικά με την τύχη του νέου Νόμου Πλαισίου για τα ΑΕΙ που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, συζητήσεις, αμφισβητήσεις και έχει δώσει «υπερ εξουσίες» σε Συμβούλια Ιδρυμάτων, βασισμένα στο αμερικανικό μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ.
Θα σταματήσει η θητεία των πρυτάνεων που εξελέγησαν απο το καλοκαίρι και μετά στα πανεπιστήμια της χώρας με τον νέο νόμο; Θα επαναπροσληφθούν οι διοικητικοί υπάλληλοι των ΑΕΙ που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα; Θα αυξηθεί η χρηματοδότηση των ανώτατων Ιδρυμάτων της χώρας;
Ακόμη, με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα εφαρμοσθεί η πολιτική μείωσης της ύλης στα δημοτικά σχολεία που είχε ξεκινήσει από τον πρώην υπουργό Παιδείας κ. Ανδρ. Λοβέρδο, αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία του «νέου Λυκείου» που είχε ξεκινήσει παλαιότερα επίσης επι υπουργίας Διαμαντοπούλου στην παιδεία.
Α. Μπαλτάς:
Όπως έχει ήδη γράψει το «Βήμα», νέος υπουργός Παιδείας είναι ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, προερχόμενος επίσης απο τα πανεπιστήμια, ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αλλά είναι και από εκείνους που έχουν υπογράψει την ιδρυτική διακήρυξη δημιουργίας του κόμματος.
Πρόκειται για παλιό και ιστορικό στέλεχος της ριζοσπαστικής αριστεράς και ένα απο τα άτομα που αποτελούν τον ιδεολογικό πυρήνα του κόμματος στο χώρο των ΑΕΙ.
Γεννήθηκε το 1943 στην Κέρκυρα. Μετά τις βασικές σπουδές μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου στο ΕΜΠ (1962-67), έκανε μεταπτυχιακά και διδακτορικό στη Θεωρητική Φυσική στο Πανεπιστήμιο των Παρισίων XI (1972). Το 1982 εκλέχθηκε λέκτορας στον Τομέα Φυσικής του ΕΜΠ, το 1984 επίκουρος καθηγητής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας της φυσικής στο ίδιο Τμήμα-Τομέα, το 1992 αναπληρωτής καθηγητής και το 2002 καθηγητής φιλοσοφίας των επιστημών. Έχει πάρει πολλά κρατικά και πανεπιστημιακά βραβεία.
Τ. Κουράκης: Από την ιατρική στην κυβέρνηση
Αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, θα είναι ο έως χθες υπεύθυνος της επιτροπής παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τάσος Κουράκης. Ο κ. Κουράκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1948, είναι αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το εργαστήριο Γενετικής. Είναι παιδιάτρος και ασχολείται εδώ και 30 χρόνια αποκλειστικά με τη διδασκαλία και την έρευνα, στέλεχος της Αριστεράς, σε συνδικαλιστικές, πολιτικές και κοινωνικές ομάδες του χώρου.Υπήρξε πρόεδρος και μέλος νοσοκομειακών επιτροπών, καθώς και μέλος του Δ.Σ του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Διετέλεσε Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ενώ ανέπτυξε δράση και στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Υπήρξε αρχικά μελος του ΚΚΕ (1975-1990), το 1990 δραστηριοποιήθηκε στο Συνασπισμό και στη συνέχεια στον Συριζα. Τον Σεπτέμβριο του 2007 εκλέχθηκε πρώτη φορά βουλευτής στην Α’ περιφέρεια Θεσσαλονίκης με τον ΣΥΡΙΖΑ, επανεξελέγη δε το 2012.
Κ. Φωτάκης: Ερευνητής με διεθνής διακρίσεις
Αναπληρωτής υπουργός σε θέματα έρευνας θα είναι ο κ. Κώστας Φωτάκης, με πλούσια εμπειρία στον χώρο αυτό, καθώς είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) και του επιτυχημένου ΙΤΕ (Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας) και καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Είναι επίσης, διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Λέιζερ Υπεριώδους («European Ultraviolet Laser Facility» ULF) που λειτουργεί στο ΙΤΕ ως μέρος του LASERLAB-EUROPE και περιλαμβάνει 17 επιλεγμένα εργαστήρια λέιζερ από χώρες-μέλη της ΕΕ. Η επισρτημονική εξειδίκευση του κ. Φωτάκη είναι στους τομείς της Φωτοφυσικής και Φασματοσκοπίας Λέιζερ, Μηχανισμών αλληλεπίδρασης ακτινοβολίας Λέιζερ με υλικά και Εφαρμογών Λέιζερ για την κατεργασία και διάγνωση υλικών.
Το 2004 έλαβε το «Βραβείο Ηγεσίας» («Leadership Award») της Αμερικανικής Εταιρείας Οπτικής (Optical Society of America – OSA) «για δεκαετή ηγετικό ρόλο, και προσωπική ερευνητική συμβολή στον τομέα των εφαρμογών λέιζερ στη συντήρηση έργων τέχνης και για τον ηγετικό του ρόλο στην καθιέρωση και καθοδήγηση της επιστημονικής αριστείας στα προγράμματα επιστήμης των λέιζερ στο ΙΗΔΛ-ΙΤΕ», ενώ επελέγη ως Springer Professor στο Πανεπιστήμιο Καλιφόρνιας, Μπέρκλεϋ για το 2005-6.
Νίκος Ξυδάκης: Ο πολιτισμός στην πρώτη σελίδα
Τα θέματα πολιτισμού στο νέο υπέρ-υπουργείου που σχηματίστηκε αναλαμβάνει ως αναπληρωτής ο γνωστός αρθρογράφος της Καθημερινής κ. Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Ξυδάκης γεννήθηκε το 1958 στον Πειραιά, έχει ξεκινήσει τις σπουδές του στις γραφικές τέχνες, αλλά τις ολοκλήρωσε στην Οδοντιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην Ιστορία της τέχνης στη Φιλοσοφική Σχολή του ίδιου Ιδρύματος.
Ξεκίνησε την καριέρα του ως επιμελητής εκδόσεων, απο το 1987 εργάζεται ως δημοσιογράφος σε πολλά περιοδικά κι εφημερίδες, ως συντάκτης, κριτικός βιβλίου και εικαστικών, σύμβουλος έκδοσης, αρχισυντάκτης και εκδότης. Απο το 1992 εργάζεται στην «Καθημερινή», το 1999 προϊστάμενος πολιτιστικών της κυριακάτικης έκδοσης και από τον Δεκέμβριο του 2003 αρχισυντάκτης της εφημερίδας. Το 2000 ήταν υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων συνεργαζόμενος με το ψηφοδέλτιο του Συνασπισμού της Αριστεράς και το 2014 ήμουν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον Συριζα.
Σταύρος Κοντονής: Από τις δικαστικές αίθουσες στα στάδια
Αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού αναλάμβάνει ο κ. Σταύρος Κοντονής, δικηγόρος, μέλος της νεολαίας του ΚΚΕ εσωτερικού και αργότερα του «συνιστώσας» του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία επικεφαλής ήταν ο Γιάννης Μπανιάς (Ανανεωτικής Κομμουνιστικής Οικολογικής Αριστεράς ΑΚΟΑ).
Γεννήθηκε το 1963 στη Ζάκυνθο. Την περίοδο 1989-1990 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ Εσωτερικου. Ανανεωτική Αριστερά, ο μικρότερος σε ηλικία υποψήφιος, σε όλα τα κόμματα στις εκλογές της περιόδου εκείνης. Βγήκε βουλευτής για πρώτη φορά στις εκλογές του 2012 στη Ζάκυνθο όπου ήρθε πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ.