Δυστυχώς, τα χειρότερα επιβεβαιώθηκαν και επισήμως. Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας με επίσημη ανακοίνωσή του την Τρίτη το πρωϊ επιβεβαίωσε τον θάνατο των δύο ελλήνων πιλότων στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.Το υπουργείο Αμυνας στη συνέχεια κήρυξε τριήμερο στρατιωτικό πένθος των Ενόπλων Δυνάμεων από σήμερα έως τις 29 Ιανουαρίου 2015.

Ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης (δεξιά). Αριστερά ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, από την πτώση του διθέσιου αεροσκάφους F-16D Block 50 της 111ΠΜ/341Μ, το οποίο συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Λος Γιανος στην επαρχία Αλμπαθέτε της κεντρικής Ισπανίας,έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.459 εκ των οποίων οι 872 ώρες σε αεροσκάφη F-16 και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, με σύνολο ωρών πτήσεως 1.128 εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Όπως είναι από τη Δευτέρα γνωστό, στην αεροπορική Λος Γιανος,βρίσκεται ομάδα εμπειρογνωμόνων με επικεφαλής τον Αρχηγό της Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Βαΐτση.

Λόγω ύπαρξης τοξικών – σύνθετων υλικών, η περιοχή του ατυχήματος έχει αποκλειστεί από τις ισπανικές Αρχές και εξειδικευμένο κλιμάκιο της Πολεμικής Αεροπορίας μετέβη με αεροσκάφος C-130, προκειμένου να συνδράμει στην πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων στην εν λόγω περιοχή.

Το αεροσκάφος που κατέπεσε ήταν το υπ’ αριθμ. 93-1084, το οποίο αφίχθη στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1997 και είχε συμπληρώσει περίπου 4.056 ώρες πτήσεως.

Στους 11 οι νεκροί της τραγωδίας

Έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος των δύο Ελλήνων χειριστών και εννέα Γάλλων που βρίσκονταν στο έδαφος.

Ο θάνατος του ένατου Γάλλου ανακοινώθηκε την Τετάρτη. Έχουν τραυματιστεί άλλα 20 άτομα (10 Γάλλοι και 10 Ιταλοί), εκ των οποίων έξι σε κατάσταση που χαρακτηρίζεται «πολύ σοβαρή».

Ο γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Υβ λε Ντριάν και η ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ρομπέρτα Πινότι ξεκινούν για τη Μαδρίτη την Τρίτη. Στο Αλμπαεθέτε θα βρεθεί και ο αρχηγός του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.