Ένα νέο τέλος, ύψους 20 λεπτών του ευρώ, θα επιβάλλεται εφεξής σε όλους τους αναχωρούντες επιβάτες από τα αεροδρόμια, τα οποία διαχειρίζεται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα και του υπουργού Υποδομών κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται, επιβάλλεται Τέλος παροχής Συνδρομής σε Άτομα με Αναπηρία και Μειωμένη Κινητικότητα (Τέλος ΑμεΑ) «σε κάθε αναχωρούντα επιβάτη από τους ελληνικούς αερολιμένες στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ύψους είκοσι λεπτών του ευρώ (€ 0,20)».
«Το Τέλος ΑμεΑ επιβάλλεται για τη χρηματοδότηση της αποζημίωσης φορέων συνδρομής ΑμεΑ σε όλους τους αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, έναντι των παρασχεθεισών υπηρεσιών» σημειώνεται
Κάθε επιβάτης που βαρύνεται με το τέλος ΑμεΑ, το καταβάλλει στην αεροπορική εταιρεία πριν από την αναχώρησή του από ελληνικό αερολιμένα, μέσω του εισιτηρίου του ή άλλου παραστατικού, στην περίπτωση των ιδιωτικών αεροσκαφών.
Το τέλος εισπράττεται από τις αερογραμμές για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου και αποδίδεται σε μηνιαία βάση ή επιτοπίως πριν από την αναχώρηση του αεροσκάφους. Στην περίπτωση της απόδοσης του τέλους σε μηνιαία βάση οι εταιρείες υποχρεούνται να προσκομίσουν στην ΥΠΑ εγγυητική επιστολή.
Από τα έσοδα του εισπραττόμενου τέλους ΑμεΑ εγγράφονται πιστώσεις στον προϋπολογισμό υπουργείου Υποδομών «για τη χρηματοδότηση των αποζημιώσεων φορέων έναντι παροχής υπηρεσιών συνδρομής σε άτομα με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα σε όλους τους αερολιμένες, στους οποίους φορέας διαχείρισης είναι η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», σημειώνεται.
Από την υποχρέωση καταβολής του τέλους εξαιρούνται οι αναχωρούντες επιβάτες ηλικίας έως και δύο ετών, τα μέλη του πληρώματος των αεροσκαφών, οι επιβάτες που προσγειώνονται σε αεροδρόμιο λόγω έκτακτης ανάγκης και οι διερχόμενοι επιβάτες, οι οποίοι συνεχίζουν το ταξίδι τους με το ίδιο αεροσκάφος.