«Για να μπορούν να συνεχίσουν να ονειρεύονται τα παιδιά μας, πρέπει να μπορούμε να ονειρευόμαστε και εμείς μαζί τους» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Σπύρος Καραβίας, διευθυντής του 5ου Γυμνασίου Αχαρνών, όπου τον τελευταίο χρόνο χτυπά η καλλιτεχνική «καρδιά» της περιοχής.
«Ξεκινήσαμε μια καλλιτεχνική προσπάθεια. Όποια και αν είναι η αισθητική κατάληξη αυτής της προσπάθειας, το σίγουρο είναι ότι έχουμε ήδη ένα μεγάλο κέρδος και αυτό είναι ότι έχουμε έρθει όλοι πιο κοντά και οι σχέσεις μας είναι διαφορετικές από πριν. Όλα αυτά σε μία περιοχή η οποία έχει μεγάλη εγκληματικότητα, αρκετή βία, και χαμηλό σχετικά οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο. Γιατί η κρίση δεν ήταν μόνο οικονομική…» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο 5ο Γυμνάσιο Αχαρνών, ο διευθυντής του, μαζί με τους καθηγητές και τους μαθητές του, πήραν πριν λίγο καιρό την απόφαση να αλλάξουν την καθημερινότητα τους.
«Θελήσαμε αρχικά να ομορφύνουμε το σχολείο μας, με βάψιμο και ζωγραφική στους εσωτερικούς τοίχους» λέει ο κ. Καραβίας. «Να δημιουργήσουμε ένα περιβάλλον με πλούσια ερεθίσματα για όλους μας, που καθώς θα αντικαθιστούσε το κλασσικό γκρι και μπεζ τυποποιημένο χρωματισμό των σχολικών κτιρίων, θα άλλαζε την ψυχική μας διάθεση και την άποψη των μαθητών για το σχολείο, που δεν θα το έβλεπαν πλέον ως μία καθημερινή φυλακή αλλά ως χώρο δημιουργίας και καλλιτεχνικής έκφρασης» λέει.
Στο σχέδιο αυτό συμμετείχαν όλοι. Ένα από τα πρώτα έργα των μαθητών που έγινε σε συνεργασία με την καθηγήτρια των καλλιτεχνικών κυρία Εφετζή ήταν «το δέντρο της γνώσης» που ζωγραφίστηκε στην είσοδο του σχολείου. Στη συνέχεια καθηγητές φιλοτέχνησαν τοίχους του σχολείου, με θέματα σχετικά με τις ειδικότητές τους και οι μαθητές που συμμετείχαν σε εξωδιδακτικά προγράμματα τα απεικόνισαν με πρωτότυπους τρόπους.
«Όσο αυτό προχωρούσε, τόσο έδειχνε να μας συνεπαίρνει και το ήδη τελειωμένο έργο να μας δίνει ώθηση για να πάμε λίγο πιο πέρα. Άρχισαν να συμμετέχουν και άλλοι, όπως ο φύλακας του σχολείου και η καθαρίστρια και έγινε γνωστό στους έκπληκτους γονείς, που σκόπιμα δεν είχαμε ενημερώσει από την αρχή, για να δουν ένα κομμάτι ολοκληρωμένο. Ωστόσο, τα περιορισμένα χρώματα που είχαμε προμηθευτεί από την Σχολική Επιτροπή άρχισαν να τελειώνουν και η οικονομική ενίσχυση από τις τσέπες μας δεν έφτανε» λέει ο κ. Καραβίας.
Τι έκαναν λοιπόν; «Με το ξεκίνημα της καινούργιας σχολικής χρονιάς, γονείς και καθηγητές σκεφτήκαμε να δημοσιοποιήσουμε το έργο μας σε μία τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα. Αυτό μας έκανε γνωστούς σε πολιτιστικούς συλλόγους οι οποίοι από την μεριά τους έψαχναν ένα πεδίο έκφρασης για το αντικείμενο που υποστήριζαν και έναν τρόπο να γίνουν γνωστοί σε γονείς και μαθητές» εξηγεί ο διευθυντής του σχολείου.
«Συναντηθήκαμε, συζητήσαμε και καταλήξαμε να υιοθετήσουν ένα κομμάτι τοίχου του σχολείου μας, στο οποίο οι δικοί μας μαθητές θα ζωγραφίσουν ένα θέμα που θα προτείνουν εκείνοι. Ο Όμιλος Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης Αχαρνών πρότεινε ένα έργο του τοπικού ζωγράφου Χρήστου Τσεβά που θα απεικονίζει τα σπίτια του παλαιού Μενιδιού. Το Επισκήνιον πρότεινε το Αρχαίο Θέατρο που σχετικά πρόσφατα έχει ανακαλυφθεί. Η Αντικαρκινική Εταιρεία πρότεινε ένα θέμα με αντικαπνιστικό περιεχόμενο. Οι υπόλοιποι σύλλογοι θα στήριζαν το πιο πάνω έργο με φωτογραφίσεις, διαφημίσεις και οικονομική ενίσχυση» λέει ο κ. Καραβίας με ενθουσιασμό.
Τα έργα αυτά θα παρουσιαστούν σε κοινή εκδήλωση μέσα στο σχολείο, που θα γίνει αύριο Σάββατο 17 Ιανουαρίου με εκπροσώπους από όλη την τοπική κοινωνία της περιοχής Μενιδίου αλλά και όσους ενδιαφέρονται «για ένα διαφορετικό μοντέλο εκπαίδευσης, που δεν περιορίζεται από τα στενά όρια της σχολικής τάξης και του σχολικού βιβλίου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου.